A szénhidrát sokszor még most is a fogyókúra egyik főellenségének van kikiáltva, rengeteg tévhit él róla az emberekben, pedig a jól megválasztott szénhidrát tele van rostokkal, és rengeteg energiát ad a mindennapokhoz.

1. Árpa

A legfrissebb kutatások szerint az árpának számos pozitív hatása van az ember szervezetére: csökkenti a vércukorszintet, segít megakadályozni a diabéteszt, csökkenti az étvágyat és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét is. Növényi olajokban, vitaminokban, ásványi anyagokban is bővelkedik. A B-vitamin-tartalmának köszönhetően a fizikai és szellemi tevékenységet is fokozza. A kálium és a magnézium erősíti az idegrendszert, az antioxidánsok pedig lassítják az öregedést.

ÁrpaForrás: Thinkstock

2. Zab

A rostdús táplálkozás az egészséges emésztés, a megfelelő anyagcsere alapja. Ha sok rostos ételt fogyasztasz, elejét veheted többek között az elhízásnak, a székrekedésnek, és csökkentheted a szívbetegségek kockázatát is. Ennek érdekében fogyassz reggelire zabot, ami csökkenti a rossz koleszterinszintet is, és igazi vitamin- és ásványianyag-bomba: tamin (B1-vitamin), szelén, E-vitamin, magnézium, foszfor, cink, mangán és vas is található benne.

Variációk zabkására
Csodálkozva nézel a zabmániás barátnődre, aki mindennap zabkását reggelizik? Nem érted, hogy lehet minden reggel ugyanazt enni? A titok abban rejlik, hogy ezerféle variációban készíthető el, így tényleg mindennap élvezheted a jótékony hatásait! Olvasd el a Life.hu cikkét!

3. Quinoa

Ez a természetesen gluténmentes gabona mind a kilenc alapvető aminosavat tartalmazza, és elképesztően magas a fehérjetartalma, valójában az egyik legjobb növényi fehérjeforrás, jóval több van benne, mint a rizsben vagy a búzában. A quinoában található továbbá C-, E- és B-vitamin - utóbbiból többféle -, továbbá az öregedésért is felelős szabadgyököket hatástalanító béta-karotin, az ásványi anyagok közül pedig magnézium, vas, foszfor, cink, kalcium.

QuinoaForrás: Thinkstock

4. Édesburgonya

Napi 100 gramm édesburgonya az A-vitamin szükséglet 100%-át fedezi. Ezen kívül B- és E-vitamint is tartalmaz, és béta-karotinban is gazdag. Ásványi anyagok közül káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt, szelént és foszfort is tartalmaz. Rosttartalma miatt az anyagcserét is segíti.

5. Barna rizs

A barna rizs feldolgozásánál a számos héj közül csupán a legfelsőt távolítják el, így B-vitaminokban, vasban, rostokban, esszenciális zsírsavakban, mangánban, szelénben, magnéziumban gazdag többi héj a rizsszemen marad. A fehér rizs ezeket viszont már nem tartalmazza, ráadásul barna társával ellentétben hizlal is. A barna rizs viszont méregtelenít, és kis adagja is eltelít. 

6. Teljes kiőrlésű tészta

A teljes értékű gabonából készült tészta vitaminban, ásványi anyagban, rostban gazdagabb, mint hagyományos társa, ezzel csökkenti az elhízás veszélyét, a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Arra viszont érdemes még odafigyelni, hogy milyen szósz vagy feltét kerül a tésztára, mert ezen is elbukhat a diéta.

Teljes kiőrlésű tésztaForrás: Thinkstock
3 étel, ami teljes kiőrlésű változatban finomabb
Hogyan készülnek kedvenc ételeink teljes kiőrlésű változatai? Itt megtalálod a recepteket!

7. Zöldségek, gyümölcsök

Talán nem is gondoltad, de a zöldségek és gyümölcsök is szénhidrátok. Fogyaszd őket nyersen, és lehetőleg nem pürésítve, így a leghatásosabbak. A vitamin- és ásványianyag-tartalmuk szempontjából nélkülözhetetlenek, ráadásul természetesen hidratálnak, és rengeteg rostot tartalmaznak. 

5 zöldség és gyümölcs, amit mindenki rosszul eszik
Ha sok gyümölcsöt és zöldséget eszünk, és már mindent tudunk a piacon elérhető legújabb szuperételekről, ez még mindig csak fél siker. A siker másik fele: tanuljuk meg, miként vehetjük hasznát ennek a sok tudásnak. Olvasd el a Life.hu cikkét!