Egy friss vizsgálat szerint, ha átállunk a teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek fogyasztására, azzal ugyanúgy vigyázni tudunk a súlyunkra, mintha naponta sétálnánk fél órát.
Amint arról a kutatást vezető J. Philip Karl táplálkozástudományi szakember beszámolt, a teljes kiőrlésű gabona képes csökkenteni az emésztés során felszívódó kalóriákat, illetve felgyorsítani az anyagcserét.

A kutatás eredményei
A szakember az American Journal of Clinical Nutrition című lapban közzétett kutatás során 81 negyven és hatvanöt év közötti férfit és nőt kísért figyelemmel, akiknek egyenként kiszámolta a napi kalóriaszükségletét. A vizsgálat első két hetében mindenki ugyanazt a típusú ételt fogyasztotta, csupán a mennyisége változott az alapján, hogy kinek mennyi kalóriára volt szüksége az egészséges testsúly eléréséhez. Ez után azonban az alanyok egy része teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket kapott, míg a többiek finomított gabonából készülteket, egyéb tekintetben azonban mindenkinek ugyanúgy folytak a napjai, mint korábban.
Az eredmények azt mutatták, hogy a teljes kiőrlésű gabonát fogyasztók esetében kevesebb kalória szívódott fel, a székletük mennyisége is több volt, emellett a többi anyagcsere értékük is magasabb volt, ami minden bizonnyal annak köszönhető, hogy a teljes kiőrlésű termékekben kétszer annyi a rost, mint a finomított élelmiszerekben. A szakember hozzátette, hogy annyival kevesebb kalória jutott az első csoport tagjaiba, mintha mindennap gyalogoltak volna 20-30 percet.

Jótékony hatások
Más vizsgálatokból arra is fény derült már, hogy a teljes kiőrlésű gabona fogyasztása csökkenti a szívbetegség, a kettes típusú cukorbetegség, valamint bizonyos rákos megbetegedések előfordulását is. A rengeteg rost mellett ráadásul vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, ami a finomított ételekben elenyésző.
Tipp
Ha boltokban teljes kiőrlésű termékeket keresel, olyat válassz, amelyik 100 százalékban teljes kiőrlésű gabonából készült.