A július 14-én kezdődő úszó-világbajnokságnak Budapest mellett Balatonfüred ad otthont. A nyílt vízi úszás versenypályáját a Tagore sétány közelében, a balatonfüredi kikötőnél alakították ki, ahonnan tökéletes látvány nyílik a versenyre és a Tihanyi-félszigetre is. Azonban ha már Balatonfüreden jársz, érdemes egy nagy sétát tenned a városban, és megnézni a legszebb nevezetességeket is. 

Tagore sétány

Balatonfüred legkedveltebb és leghangulatosabb része a part menti, árnyas Tagore sétány. A majdnem egy kilométer hosszú sétány a híres hindu költőről, Rabindranath Tagoréról kapta a nevét,  aki 1926-ban a füredi szanatóriumban gyógyult meg, és ennek örömére a parkban egy hársfát ültetett. Az évek során még számtalan híresség, költők, tudósok, közéleti emberek tisztelegtek Tagore emléke előtt, és követték példáját egy-egy emlékfa ültetésével. Így mára hatalmas lombkoronájú fák várják a parkba látogatókat. Tagore szobra mellett még a parkot ékesítik, Salvatore Quasimodo, Kisfaludy Károly, Széchenyi és a sétány régi névadója, Deák Ferenc szobrai is. A sétány mindenkit lenyűgöz, különös találkozása ez a természetnek és a kultúrának. 

Balatonfüred legkedveltebb és leghangulatosabb része a part menti, árnyas Tagore sétányForrás: panoramio.com/Gauss

Jókai-kilátó, Tamás-hegy 

Ha Balatonfüreden jársz, kihagyhatatlan túraútvonal a Tamás-hegy és környéke. Arra azért számíts, hogy jó meredeken kell majd felkaptatnod, ami a nyári hőségben megerőltető lehet, ám megéri a fáradságot. A Jókai hőséről elnevezett Arany ember útján padokon pihenhetsz meg, ha pedig felérsz, a Jókai-kilátóból gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra, például teljes egészében látható a Tihanyi-félsziget.

Ha Balatonfüreden jársz, és nemcsak a vízi programok érdekelnek, kiváló túraútvonal a Tamás-hegy és környékeForrás: balcsi.net

Lóczy-barlang

A Balatonfüred északi szélén emelkedő Tamás-hegy lábánál, a Kéki-völgyben található a Lóczy-mészkőbarlang. Jelenlegi egyetlen bejárata mesterséges, és egy régi kőfejtő oldalában nyílik, korábban két másik kapcsolata is volt a külvilággal, de ezeket a kijáratokat időközben lezárták. Az 1894-ben feltárt és 1934-ben megnyitott barlang jelentős természeti és idegenforgalmi értékű, hatalmas népszerűségnek örvend.  A barlangban idegenvezetővel mehetsz végig, a túra körülbelül 20-30 percig tart.

A Lóczy-barlang bejárataForrás: Wikipédia

Liliput-Kisvonat 

Felnőttek és gyerekek körében egyaránt kedvelt közlekedési eszköz a Liliput Dotto kisvonat, amely kellemes városnéző körútra viszi a kirándulni vágyókat. Az időjárástól függően szinte egész évben üzemel, a Balatonfüred látványosságait, a belváros utcáit érintő útvonalon túl a város legnépszerűbb helyeire is elszállítja utasait.  Ha nincs sok időd Füreden, a kisvonattal fél óra alatt bejárhatod a város legszebb helyeit. 

A Liliput Dotto kisvonat kellemes városnéző körútra viszi a kirándulni vágyókatForrás: liliput-kisvonat.hu

Jókai Mór Emlékház

A 1870-ben épült emlékház Jókai Mór és felesége, Laborfalvi Róza nyaralója volt, amely most a használati és emléktárgyaikkal és bútoraikkal berendezett múzeum. Az eredeti állapotára helyreállított villa épületében rengeteg személyes tárgy és történet elevenedik meg Jókai és felesége életéből, amely felejthetetlen élményt nyújt, és időutazásra invitál.  Jókai Mór itt írta Az arany ember című regényét is. Az irodalomrajongókat egészen biztosan lenyűgözi a kiállítás, amely hűen mutatja be az író és családja életét. A tájékoztató táblák, feliratok részletesek, alaposak, igazán van mit olvasgatni, az emlékház megtekintése után jólesik egy séta a kertben, ahol padokon pihenhetünk. 

A Jókai Mór Emlékház a magyar író és felesége, Laborfalvi Róza nyaralója volt, amely most használati és emléktárgyaikkal és bútorokkal berendezett múzeumForrás: vaszaryvilla.hu

A cikk megjelenését a BP2017 Nonprofit Kft. támogatta.