A dadogás szerepel a szülők által legijesztőbbnek tartott beszédhibák listájának első helyén. Korábban már írtunk a nem folyamatos beszédről, mely igen hasonló „tüneteket" produkál ugyan, de csak rossz szülői magatartással válhat dadogóssá miatta a gyermek. Ma, a dadogás elfogadásának nemzetközi világnapján, körbejárjuk ezt a beszédzavart, mely nem is akkora mumus, mint gondolnád.

Kínos várakozás és megakadás, görcsös szótagismétlés, a kudarc miatti ingerültség. Elsőre talán neked is ez jut eszedbe a dadogásról. A dadogás sok esetben jelent hátrányt, sőt, gúnyolódás, bizonyos esetekben megvetés tárgyát is képezheti. Sokan úgy vélik, hogy a dadogós embernek csupán annyi lenne a dolga, hogy jobban odafigyel, és máris folyamatosan tudna beszélni. Ám ez ennél jóval összetettebb kommunikációs zavar.

A dadogás sok esetben jelent hátrányt, sőt gúnyolódás, bizonyos esetekben megvetés tárgyát is képezhetiForrás: Thinkstock

Kiváltó okai közt szerepelhet,egy nagyobb trauma , hosszabb távú szorongás, érzelmi feszültség – például kistestvér érkezése, szülők közti konfliktus, új közösségbe kerülés, szobatisztaság, bántalmazás . -, de egyéb hajlamosító tényező is közrejátszhat a kialakulásában. Ilyen lehet, ha a családban már volt dadogós, a születés, a korai fejlődés alatt sérült az idegrendszer, netán eleve érzékenyebb.

A dadogás rendkívül összetett beszéd – és kommunikációs zavar, számos különböző tünettel, változattal;

  • A klónusos dadogás során, a szó elejét, egy-egy szótagot ismétel ; ci-ci-ci-cica.
  • A tónusos dadogás már súlyosabb, a szó kezdő hangzóját ismétli görcsösen; c-c-c-c-cica.
  • Az is gyakori, hogy az adott szót hosszú szünettel kezdi, vagy ki sem tudja mondani.

A dadogás egyfajta görcsös állapot, mely érintheti az ajkakat, a nyelvet, de akár még a garatot és a gégét is. Emiatt válik a beszéd akadozottá, szaggatottá, ritmusát vesztetté, sőt akár kényszermozgások is társulhatnak hozzá – gyors pislogás, fejrángás.  

A dadogás egyfajta görcsös állapot, mely érintheti az ajkakat, a nyelvet, de akár még a garatot és a gégét isForrás: Thinkstock

A dadogás komplex beszédhiba

Felismerése egyszerű, a kezelése azonban komoly odaadást vár a szülőtől. Több szakember együttes és összehangolt munkáján múlik, hogy később a dadogós gyermek miként fog tudni az iskolában, az életben boldogulni. A logopédus mellett, orvos és pszichológus munkájára is szükség van a legjobb eredmény elérésében.

A dadogás megszűnik éneklés és szavalás, sőt, színjátszás közben is.

A gyermeknek támogatásra, megértésre van szüksége. Ha sürgetik, kigúnyolják, attól csak még görcsösebbé fog válni a beszéde. Sok dadogós embernél tapasztalható kisebbrendűség érzése, beszédtől való félelem, netán szégyenérzet. Ezek elkerülhetőek, ha gyermekkorban minden segítséget megkap, hogy olyan személyre szabott technikákat tudjon a későbbiekben alkalmazni, melyekkel minimálisra tudja csökkenteni a dadogását, vagy teljesen el is tudja hagyni azt.

Az esetek 90 százalékában 6 éves kor alatt kezdődik, és odafigyeléssel, valamint segítséggel a serdülőkor végére elmúlhat a dadogás. Felnőttkorban azonban a kezelések már csupán javíthatnak az állapoton, de a tünetmentesség elérése szinte lehetetlen.  

A dadogás az esetek 90 százalékában 6 éves kor alatt kezdődik, és odafigyeléssel, valamint segítséggel a serdülőkor végére elmúlhat a dadogásForrás: Thinkstock

Nemek szerinti arány

Gyermekkorban a fiúk és lányok aránya 2:1, míg felnőttek esetén ez magasabb, 4:1. Jól látszik, hogy a fiúk, férfiak közt jóval nagyobb arányban alakul ki és válik tartóssá a dadogás.

A dadogásból azonban nem következik egyenesen arányosan nehéz, frusztrált élet. Megfelelően erős személyiséggel és a család, barátok támogató hátterével, egy dadogós gyermekből is épp akkora eséllyel válhat sikeres ember, mint teljesen egészséges társaiból.

Híres dadogós emberek  

James Earl Jones

Az amerikai színész, akit leginkább Darth Vader hangjaként ismerhetnek a Star Wars rajongók, 5 éves korában szinte meg se mert szólalni dadogása miatt. Egészen középiskolás koráig tartott önkéntes némasági fogadalma. Egyik tanára kérésére, minden nap felolvasott egy verset osztálytársai előtt. Ez volt az, ami kiszabadította a beszédzavar okozta frusztrációból.

James Earl JonesForrás: Getty Images

Igen, dadogtam... még beszélni sem tudtam. Elsős koromtól egészen középiskolás koromig a némaságba menekültem. – nyilatkozta Jones.

Bruce Willis

Szülei válása, és a család széthullása jelentette trauma, a fiatal fiúnál dadogás formájában jelentkezett. Középiskolás korában rengeteget csúfolták emiatt kortársai, míg végül a színjátszás megadta számára a kellő önbizalmat és túl tudott lépni dadogásán.

Bruce WillisForrás: Getty Images

Sir Anthony Hopkins

Nem csupán dadogott, de diszlexiával is küzdött. A tanulás helyett így inkább a művészetek felé fordult.

Magányos voltam, de nem jókedvemből. Egyszerűn nem tudtam, hogy mi a fenét is mondhatnék az embereknek. Szégyenlős voltam, dadogtam, selypítettem, hebegtem-habogtam. – nyilatkozta az Oscar-díjas színész.

Sir Anthony HopkinsForrás: Getty Images

Lewis Carroll

Az angol író-költő egész életében dadogott, mely gyakran okozott számára kellemetlenséget. Ám a beszédhibája okozta frusztráció nem akadályozta meg, hogy megírja az irodalom egyik legmeghatározóbb művét, az Aliz Csodaországbant.

Lewis CarrollForrás: Getty Images

Winston Churchill

A hivatalos álláspont tagadja, de számos forrás alátámasztja azt, hogy bizony az illusztris államférfi dadogott. Maga Churchill sem tagadta, hogy beszédhibával küzdött, ám beszédei alatt ebből semmi sem volt érzékelhető.

Winston ChurchillForrás: Getty Images

A gyermekkorban kialakult dadogás tehát sok esetben leküzdhető, de legalábbis minimálisra csökkenthető. A közvetlen környezet és a társadalom türelme, elfogadás nagy szerepet játszik abban, hogy felnőttként egy dadogós ember miként képes kiteljesedni és elfogadni saját magát.