Ők nem láthatatlanok, nem csonkák. Ugyanolyan értékeket képviselnek, mint egy kétszülős család. A gyermeküket egyedül nevelő szülők ugyanakkor, jóval több problémával találják szembe magukat. Az Egyszülő.hu felméréséből, a több mint 1000  megkérdezett válaszai alapján az derült ki,hogy a mindennapi életben a legnagyobb nehézséget a logisztika és az elszigetelődés jelenti. Most, az Egyszülős Központ révén, komoly segítséget kapnak.

Egyszülős családok számokban

A legutóbbi, 2011-es népszámlálás során kiderült, hogy a gyermeket egyedül nevelő családok 30%-a egyszülős – ami számszerűsítve 537 ezret jelent. Ez 18%-kal több mint 2001-ben. Bár a gyermekét egyedül nevelő apák száma is növekedett (jelenleg 13%), túlnyomórészt még mindig az anyák élnek együtt gyermekükkel. Az egyszülős családfők 44%-a elvált, 30%-a özvegy, 14%-a hajadon, nőtlen, 11%-a házas családi állapotú – ők azok, akik bár nem váltak el, de külön élnek.


Az egyedülálló szülők száma alacsonyabb a falvakban, kisvárosokban, míg a fővárosban, a belső kerületek felé nő az arányuk. A legtöbb egyszülős családban 1 gyermeket nevelnek - 100 családra jut 145 gyermek. A 6 évvel ezelőtti népszámláláskor 778 ezer gyermek élt egyszülős családban.

A több mint 1000 megkérdezett az elszigetelődést, az anyagi gondokat és a gyerekkel kapcsolatos ügyeket jelölte meg, mint a leggyakoribb mindennapi problémák.

Az Egyszülős Központ tervezett szolgáltatásai közül, a legfontosabbaknak a következőket tartják:
- segítség krízishelyzetben
- nyári tábor, kedvezményes nyaralási lehetőség
- jogi- és pszichológiai tanácsadás
- kereső adatbázis (egyszülős kapcsolatfelvételre, kölcsönös segítségnyújtásra)

Forrás: Thinkstock

Nem kérnek se a szánakozásból, se a hibáztatásból.

Sok gyermekét egyedül nevelő szülő szembesül az emberek sajnálatával, vagy épp a megvetésével. A fenti statisztikából is jól látszik, hogy döntő többségük nem önként vállalta ezt a fajta családmodellt. Sokan vannak, akiket várandósan hagytak magukra, a gyermek születése után került a házasság, párkapcsolat olyan krízisbe, melyet nem tudtak megoldani, netán az egyik szülő halála vezetett az egyszülős családhoz. Természetesen vannak olyanok is, akik egyedül vállalnak gyermeket, de őket sem szabad démonizálni.

Egy ilyen család is képes átadni azokat az üzeneteket, értékeket, melyek elengedhetetlenek az egészséges felnőtté váláshoz. A szeretet, az összetartozás, összetartás éppúgy jelen van. Fontos azonban segíteni őket, hiszen egy szülő-gyermek kapcsolat – egyéb közösség nem lévén – könnyen átfordulhat „társkapcsolatba". Amikor a szülő a gyermekével beszéli meg a mindennapi anyagi és egzisztenciális problémákat, akarata ellenére kényszeríti rá a „társ" szerepet, ott nem beszélhetünk egészséges mentális fejlődésről.

Egy gyermekével egyedül maradó szülőnek sokat segíthet a támogató környezet, hosszú távon azonban egy szakember tudja igazán helyre billenteni a mérleg nyelvét.

Az egyedülálló szülők helyzete nehéz, de lehetne rajta javítaniForrás: Thinkstock


Újra fel kell építeni a családi folyamatokat, szembe kell nézni, addig ismeretlen problémákkal, az „egyedül" félelmetes felelősségével is meg kell birkózni. Ám, nem csupán az egyedül maradt szülőnek kell feldolgozni a történteket. A gyerekek számára is nehéz felfogni és elfogadni az újonnan kialakult helyzetet.

Bár az egyszülős családok több nehézséggel néznek szembe, mégis van, amikor jobb, a különválás mellett dönteni. Egy gyermek számára a legfontosabb, hogy szüleit boldognak és kiegyensúlyozottnak lássa. Egy vitáktól hemzsegő, egymást már nem tisztelő, rideg, bántalmazó kapcsolat ezt nem adja meg számára. Sőt, olyan rejtett belső példával szolgálhat, mely révén később maga is hasonló párkapcsolatot kereshet.

Egy gyermek számára a legfontosabb, hogy szüleit boldognak és kiegyensúlyozottnak lássa, amit egy vitáktól hemzsegő, egymást már nem tisztelő, rideg, bántalmazó kapcsolat nem ad megForrás: Thinkstock

A várhatóan tél elején, Budapest belvárosában nyíló Egyszülős Központ ezekre a nehézségekre kíván megoldást adni. Többek közt ingyenes tanácsadással – jogász, pszichológus, mediátor -, kerekasztal beszélgetésekkel, gyermek felvigyázással, közösség építéssel. Online már most is sok minden elérhető ezekből.

Az Egyszülős Központ és az Egyszülő.hu mögött, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány áll. Elnöke, Nagy Anna nyilatkozott nekünk:

„Az egyszülős családoknál az egyik legfontosabb dolog, hogy a kommunikáció fennmaradjon a szülők között. Lehet, hogy férj és feleségként, vagy párként már nem működnek, de ők mindig szülők maradnak, bármi történjen velük az életben. Amikor valaki hozzánk fordul, mi mindig azt szorgalmazzuk egy ilyen helyzetben, hogy a legutolsó pillanatig fent kell tartani a kommunikációt a két szülő között, és bent kell tartani a másikat a gyerek életében - ameddig csak lehet. Nagyon fontos az, hogy a különélő szülőnek legyen lehetősége tartani a kapcsolatot gyermekével, vagy épp ne találjanak ki olyan játszmákat, amikor a gyerek nem tud elmenni vele – pont akkor beteg, pont akkor van valami dolga. Fontos még olyan lehetőséget is teremteni, hogy a másik szülő – klasszikusan minden második hétvégén - tudjon mit kezdeni a gyerekkel. Nagyon szeretnénk azt, ha a központnak lenne egy hétvégi, mondjuk egy szombati nyitva tartása, hogy például olyan programokat szervezhessünk, ahová azok a szülők is el tudnak jönni, akik két hétre kiesnek a gyermek életéből. Én azt gondolom, hogy egy-egy ilyen program, foglalkozás nagyon jót tud tenni.

Nekünk nagyon fontos az, hogy az egyszülős család nem egy szülőről, hanem kettőről szól."