Amerikában már nagyon népszerű a macskajóga. Rengeteg macskakávézó tart helyben jógaórákat, a sportolni vágyók pedig imádják ezt a közeget. De mégis mi értelme van ennek a rendhagyó jógaórának?

Ez a megoldás kifejezetten a városi embereknek van kitalálva, akiknek egyszerűbb betérni egy kávézóba, mint kijutni a természetbe. Az állatok közelsége és a természetben való tartózkodás ugyanis hasonló ingereket, érzéseket váltanak ki az emberekből. Ez az élmény visszavisz minket egy egyszerűbb, ártatlanabb világba, ahol fontosabb szerepe van a kötődésnek, az egymásrautaltságnak, így kialakulhat valamiféle szimbiózis, és valahogy minden békésebbé válik. Nagyon megnyugtató érzés ezeket a mélységeket a mai rohanó világban megélni.

A macskákkal való jógázás visszavisz minket egy egyszerűbb, ártatlanabb világba, ahol fontosabb szerepe van a kötődésnek, az egymásrautaltságnakForrás: Giphy, Shutterstock

Nem csoda, hogy az állatokat a gyógyászatban is segítségül hívják. Kimutatták, hogy olyannyira nyugatatóan hat az emberekre a háziállatok jelenléte, hogy az például a vérnyomás alakulásában is pontosan mérhető. Nemcsak a testre, a lélelkre is jó hatással vannak, ahogy ezt depressziós pácienseken megfigyelték.

Visszatérve a macskakávézóra, egyértelmű tehát, hogy az emberekre csakis pozitív hatásai vannak ennek a különös mozgásformának, mint a macskajóga. Két nagyon fontos szempontot kell még figyelembe venni: egyrészt, hogy a macskák tartása megfelelő legyen, hiszen ők is élőlények, akiknek megvannak az igényeik, másrészt a higiénia szintén fontos szempont.

Az emberekre csakis pozitív hatásai vannak ennek a különös mozgásformának, mint a macskajógaForrás: Shutterstock

Egyébként nemcsak kávézókban, hanem szabadtéren is tartanak jógaórákat. Itt nagyjából a természetes környezetükben élő állatok mellett lehet leheveredni egy jógamatraccal és átvenni a pozitív energiákat. Ilyen például a No Regrets Farm nevű kecskefarm, ami kifejezetten tart is jógás foglalkozásokat a kecskék között. Te kipróbálnád?