A lakásbérlés szövevényes útvesztőjében sok buktatóval találhatod magad szembe. Ezek elkerülésében segítünk most egy kis összefoglalóval, melyet olvasói élményekkel fűszereztünk.

Szerződéskötéskor akár 3 havi bérleti díjat is elkérhetnek

A kaució átlagosan 1-2 havi bérleti díj, melyet a bérlő a szerződéskötéskor fizet ki. Általánosságban elmondható, hogy ez az összeg a kiköltözéskor visszajár vagy lelakható, amennyiben a bérlő semmiféle kárt nem okoz, rezsihátralékot nem halmoz fel. Fontos azonban erre részletesen kitérni a szerződésben, mivel a bérbeadók előszeretettel találnak valami olyan „kárt", ami miatt visszatarthatják a kaució összegét – tisztelet a kivételnek.

A kaució a kiköltözéskor visszajár vagy lelakható, fontos azonban erre részletesen kitérni a szerződésbenForrás: Shutterstock

A lakás állapota

Az is megegyezés tárgya, hogy a bérlő átfestheti-e a falakat, felszerelhet-e például polcokat. Sok bérbeadó ezt nem engedi meg, mivel kiköltözéskor az eredeti állapot visszaállítása – ha erre a szerződés külön nem tér ki – neki jelent plusz költséget. Fontos együtt ellenőrizni a bérlemény műszaki állapotát, hogy később ebből ne legyen vita – penészfoltok, laza csempe, tűzhely... stb.

Egyszer laktam egy lakásban, ahol extra jó fej tulajdonossal volt dolgom. Nem csak megengedte, hogy átfessem a lakást, még a festék árát is levonhattam az aktuális bérleti díjból. – Ancsa (22)

Ide tartozik még a bérleményben lévő bútorok kérdése is. Amennyiben bútorozottan veszed ki, kötelességed megőrizni azok eredeti állapotát. Természetesen önkényesen nem viheted le őket a pincébe, teheted ki az erkélyre, ezeket mind egyeztetned kell a bérbeadóval. Az állapot felmérése itt is ajánlott.

Az állapot felmérése bútorozott lakás bérlésekor is ajánlottForrás: Shutterstock
Így ünnepelték a Szomszédok szereplői a 30. évfordulót

Az ország legikonikusabb sorozata, a Szomszédok nemrég töltötte be a 30. életévét, vagyis hárminc esztendeje kezdték el sugározni a telenovellát. A sorozat szereplői és készítői is megünnepelték a kerek évfordulót! Nézd meg!

A szomszédok

Sajnos sok lakó „alsóbbrendűnek” tekinti a bérlőt, így megpróbálják jobban korlátozni; például merészebben szólnak neki a hangosabb zene miatt. Fontos, hogy a lakás bérlésével, elfogadod a társasház szabályzatát – például a körfolyosón nem lehet dohányozni, hangosan beszélgetni. Ezek betartását magadra nézve is kötelezőnek kell érezned. Ugyanakkor nem érdemes helyi harcokba belemenned, ha úgy érzed, hogy a kulturált megbeszélés már nem járható út, nyugodtan fordulj a bérbeadódhoz. Abban az esetben, ha sok veled a probléma – akkor is, ha az alaptalan -, akár el is veszítheted a bérleményt, így érdemes jó viszonyt ápolni a szomszédokkal.

15 évvel ezelőtt laktam egyedül egy kis albérletben, ahol a szomszéd folyton panaszt tett rám a főbérlőmnél – furcsa szagokra, hangos zenére, házi bulikra panaszkodott. hozzáteszem, hogy sosem volt nálam két embernél több vendégségben. Egyik éjjel filmet néztem, amikor csengettek. Kinyitottam az ajtót, a kedves szomszédom pedig egyből elkapta a nyakamat, és nekinyomott a falnak. Üvöltve közölte, hogy nem tud, a tőlem átszűrődő zajoktól aludni, majd elengedett és elment. A keze nyoma még másnap is látszott a nyakamon. Hívtam a főbérlőmet, akinek a reakciója az volt, hogy 2 héttel később, azonnali hatállyal felmondott nekem. – Barbara (33)

,,Üvöltve közölte, hogy nem tud, a tőlem átszűrődő zajoktól aludni"Forrás: Shutterstock

Árak

A II. kerületben, egy közel 100 négyzetméteres lakás bérleti díja 290 000 Ft/hó. Azt gondolod, ez drága? Nos, bizony van hasonló méretű, 3 szobás luxus berendezésűként megjelölt lakás is a 2. kerületben van, a Margit körúton, ami 557 000 forint havonta. Ugyanerre a lakásra azonban találtunk egy másik hirdetést is, és itt már több mint 2 millió forint/hó szerepel az ár résznél. Ki érti ezt? Ez azonban semmi ahhoz a 6 szobás, 3 fürdős, belső kétszintes lakáshoz képest, mely a Bimbó utcában várja új lakóit, potom 9 millió forintért. Ha magadnak néznél albérletet, és nem szeretnél irreális árakat fizetni, két dologra érdemes figyelned a hirdetés szövegében; ha euróban is meg van adva a havidíj és/vagy meg vannak jelölve a közelben található egyetemek, főiskolák, akkor lapozz is tovább.

Azonban vannak kisebbek is: 100 000 forintos havidíjért cserébe, már kibérelhetsz egy 28 négyzetméteres garzont a 11. kerületben. Mondjuk, ez egészen reálisnak tűnik, ha azt vesszük, hogy 20-22 évvel ezelőtt egy 45-50 négyzetméteres, kőbányai panellakásért kértek el átlagosan 50-60 ezret.

20-22 évvel ezelőtt egy 45-50 négyzetméteres, kőbányai panellakásért kértek el átlagosan 50-60 ezretForrás: Shutterstock

Kifoghatsz azonban kimondottan olcsó albérleteket is, bár érdemes az „apróbetűs” részt is elolvasni, mielőtt aláírod a szerződést. Találtunk például olyan albérlet, melyben ugyan csak egy különálló szobát birtokolhatsz, és figyelned kellene az idős anyukára – ha netán rosszul lenne, mentőt hívni hozzá -, de cserébe már 40 ezerért is lakhatsz a belváros szívében. No persze nem eszik olyan forrón a kását; erkölcsi bizonyítvány és leinformálható hátteret kérnek hozzá.

Ha csak szobát bérelnél, mindenképp találkozz a szerződés aláírása előtt a lakótársaddal, mivel közösen fogjátok használni a fürdőszobát és a konyhát, fontos, hogy minimálisan is, de képesek legyetek az együttműködésre.

A bérbeadó lehetőségei, kötelezettségei

A bérbeadónak joga van időnként ellenőrizni a bérlemény állapotát. Ezt azonban előre köteles bejelenteni, tehát nem mehet be a lakásba/házba akkor, amikor ő épp ráér.

Emlékszem, egyszer kora délután időztünk az akkori barátommal az ágyban, amikor hallom, hogy nyílik a bejárati ajtó. A főbérlőm volt az. Mint kiderült, rendszeresen bejárt akkor, amikor tudta, hogy dolgozom. – Laura (26)

A bérbeadónak joga van időnként ellenőrizni a bérlemény állapotát, ezt azonban előre köteles bejelenteniForrás: Shutterstock

Amennyiben a rendeltetésszerű használat mellett a bérleményben valami elromlik, meghibásodik – vízvezeték, gáztűzhely, bojler, ablak... stb. –, úgy annak megjavíttatása a bérbeadó kötelessége.

Látszik tehát, hogy nem egyszerű jó bérleményt és jó bérbeadót találni, ezért is fontos, hogy minél több minden kerüljön bele a szerződésbe. Amennyiben lakást adnál bérbe, vagy bérelnél, olvasd el egy korábbi írásunkat is, mely sok mindenben segítségedre lehet.