Sokféle edzésformát kipróbáltam már - edzőterem, csoportos fitnesz órák, jóga -, de nekem mégis az itthoni torna vált be. Sokan azért nem szeretik, mert ezt a legkönnyebb ellógni, én azonban a rugalmassága miatt imádtam meg. Akkor szakítok az időmből fél, egy órát, amikor tudok. Gyakran este edzek, miután a gyerekek már lefeküdtek. Szeretem a különböző edzésvideókat, de a legjobb, amikor egy jó kis sorozat alatt tudom le a napi testmozgást. Erre pedig kiválóan alkalmas a gumiszalag.

Amikor először láttam egy ilyen edzést, azt gondoltam, hogy ennél nagyobb hülyeség nem is létezhet. Egy gumiszalagtól mitől is lennék izmosabb, formásabb? Van itthon kézi súlyzóm, rudam, ami akár 50 kilóig is pakolható, szeretek is velük dolgozni – megadják azt a bizonyos „kemény vagy anyukám" érzést - de sokszor már az előkotrásukkal elment az egésztől a kedvem. Aztán betettem egy RR videót, amiben a popsi gyakorlatokat gumiszalaggal végezte, és gondoltam, nincs vesztenivalóm, maximum az a pár ezer forint, amennyibe kerül. Belevágtam, hát!

Kipróbáltam a gumiszalagos edzést - IllusztrációForrás: Shutterstock

A komoly dilemma a boltban ért. Mérlegként nekem egyébként is nehezemre esik sok hasonló termék közül választani, itt meg kaptam egyből 7, különböző erősségű szalagot. Az eleve gyanús volt, hogy a polcon a két legerősebből és a két leggyengébből volt a legtöbb – hohó, ezt nyílván okkal nem viszik sokan -, így maradt a közép mezőny. Erős vagy extra erős. Gondoltam, vagyok annyira kemény, hogy az utóbbit válasszam, de végül a lányom döntötte el a dolgot. Szegény gyerek, tudja, ha velem indul el vásárolni, hamar nem végzünk, így míg én próbáltam letenni voksomat a végleges szerencsés mellett, ő feltalálta magát, és vígan rótta a köröket az üzletben egy rolleren – nem is tudtam, hogy tud rollerezni! Szóval odajött és mondta, hogy a kék szebb, mint a zöld, ezzel pedig nem tudtam vitatkozni, így az extra erős került a birtokomba.

Itthon aztán – miután felvilágosítottam a kölköket, hogy ez nem ugrókötél, nem nekik vettem, nem aludhatnak vele - elkezdtem össze-vissza húzgálni a kezemben, kezemmel,  rátekertem a lábamra, a combomra, de sehogy se éreztem magam elég keménynek, csak nevetségesnek.

Az edzettségünkhöz mérten, különböző erősségű gumiszalagok közül választhatunk - IllusztrációForrás: Shutterstock

A csomagolásában volt ugyan egy elsőre hasznosnak tűnő használati leírás, de én képről semmit sem tudok utánozni. Szóval belekezdtem a különböző videók keresgélésébe. Először féltem, hogy el fog szakadni, mert némelyik gyakorlatnál hosszan kellett kihúzni, de szerencsére nem történ baleset. Ezért is fontos, hogy csak jó minőségű gumiszalagot vegyél! Az első komolyabb edzésem után közvetlenül nem éreztem semmit, aztán elérkezett a másnap. Nos, hölgyek, azt kell mondjam, hogy szépen átdolgozta a csupán nyomokban fellelhető izmaimat is.

Ami nekem nagyon tetszett a használata közben az a maximális koncentráció és terhelés.

Amikor megfeszíted a gumiszalagot folyamatos az ellenállás, de az alappozícióba való visszatéréskor is dolgozol, mivel kell egyfajta minimális ellentartás, különben elveszíted a kontrollt. Ami még szuper, hogy gyakorlatilag minden testrészedet formálhatod vele: hát, váll, has, comb, popsi, vádli... stb.

Szerintem érdemes belevágni, mivel csak egy gumiszalag és némi lelkesedés kell hozzá. Miután ráéreztél a szalag használatára, már egyszerűen be tudod építeni egy hagyományos gyakorlatsorba is, így akár a kedvencedet is feldobhatod vele.