Hamarosan itt a nemzetközi nőnap, melyhez sokféle jelentést tulajdonítunk: virágok, felháborodott férfiak, feminizmus... De mit is ünneplünk március 8-án, miként lenne érdemes megemlékeznünk erről a napról? Ezekre keressük a válaszokat.

Magyarországon 1948 óta ünnepeljük a nőket a tavasz kezdetén, azaz március 8-án. De anno messze sem a férfiak kedveskedéséről és kiemelkedő előzékenységéről volt ismeretes. A harcos, önmagukért kiálló, egyenlőséget követelő nők demonstratív napja volt ez. Sőt, manapság sem csupán a nők puszta létezését kellene ünnepelnünk.

Március 8. - Nemzetközi nőnap, a harcos és bátor nők ünnepeForrás: Shutterstock

Miért ezen a napon tartjuk a nőnapot?

Az első ehhez a dátumhoz köthető esemény 1857-ben történt New Yorkban, amikor a textiliparban dolgozó nők az utcára mentek tüntetni, a jobb munkakörülmények és magasabb fizetés reményében. Az ezt követő évtizedekben az első és a második Internacionálé (Nemzetközi Munkásszövetség) több olyan eredményt is fel tudott mutatni, melyeknek köszönhetően a női munkaviszony társadalmilag is elfogadottá vált. „A nők helye a tűzhely és a gyerekek mellett van" nézet lassan, de biztosan elkezdett átalakulni.

"Forrás: AFP "
A dolgozó anyák és kisgyermekeik helyzete régen

A 19. század közepére már égető szükség volt egy olyan intézmény megalapítása, melyben a még nem óvodáskorú (0-4 éves) gyermekek nappali elhelyezését biztosították. A ma ismert "3 évig otthon maradok a gyerekkel" felfogás, ekkor még abszolút ismeretlen volt. A nők többsége gyakran a szülést követő harmadik héten már újra munkába állt, bébicsőszre pedig csak a tehetős rétegnek volt pénze. Ez a helyzet pedig sajnos számtalan gyermekbalesetet és halált eredményezett.

Az első nőnapot az Amerikai Egyesült Államokban tartották, 1909. február 28-án. Ezt követően 1910 nyarának végén, a második Internacionálé kongresszusán elfogadták, hogy a női választójog jegyében, nemzetközi nőnapot kell tartani. Ekkor azonban még nem sikerült megegyezni ennek napjáról. 1911. március 19-én tartották meg az első nemzetközi nőnapot Dániában, Svájcban, Németországban és Ausztriában. A végleges napra még pár évet várni kellett.

1917. március 8-án a cári Oroszországban nők vonultak az utcára, békét és kenyeret követelve. Négy nappal később – ugyan nem elsődlegesen ennek a tüntetésnek a következményeként – II. Miklós cár lemondott és a formális egyeduralom megszűnt. Ezzel egy időben pedig az orosz polgári kormány megadta a nőknek a választójogot. Nos, azóta a világ legtöbb országában március 8-án tartják a nemzetközi nőnapot.

Magyarországi helyzet

1913-ban az Országos Nőszervező Bizottság még csak röplapokat osztott, a következő évben már országszerte szerveztek különböző rendezvényeket nőnap alkalmából. A Rákos-korszakban kötelezővé tették az ünneplését, de a március 8-a, csak 1948-tól vált nálunk is hivatalossá. Egészen a rendszerváltásig, az itthoni nőnap is munkásmozgalmi hangulatú volt, csak ezt követően „puhult el" a virágadás mezsgyéjén.

A női egyenjogúság napja

Igen, így is nevezhetnénk, sőt kell is! A kislányok virágot kapnak édesapjuktól, nagypapájuktól, fiú osztálytársaiktól, testvérüktől, egy „Boldog nőnapot!" mondattal társítva. Számukra csupán ezt jelenti a nőnap; egy kedves, ám igen formális gesztust. Március 8-át, annyi, de annyi mindenre lehetne használni, és mégis egyre inkább elmegy az udvariassági rítus felé.

Ne csak a virágadásról szóljon a nőnap!Forrás: Shutterstock

Nem, a nőnap ennél sokkal több! Remek alkalmat kínál arra, hogy

  • anyák a lányaikkal beszélgessenek a lehetőségeikről, a vágyaikról, az erőről, ami bennük lakozik
  • barátnők, testvérek összejöjjenek, és élvezzék egymás társaságát
  • megemlékezzünk olyan nőkről, akik nagy jelentőséggel bírtak a történelemben és a társadalmi változások területén

Idén tehát, lásd másként a nőnapot. Mert ez a nap nem a kezében virágot tartó férfiről, hanem az erős és határozott nőkről szól.