Joggal merülhet fel bennünk a kérdés, hogy mi vezetett ezen városok, országok csökkenő lakosságához, elnéptelenedő ingatlanaihoz. Hiszen nem titok, hogy emiatt adják ingyen a lakhatást. Kevés a munkalehetőség, mindentől elzárt, magas a bűnözés? Ha az okokat nem is mindig tűntetik fel, az ingyen lakásért cserébe elvártakból könnyen rá lehet jönni a céljukra. Van egy mondás: ami ingyen van, az kerül a legtöbbe. Olvass tovább és döntsd el Te, hogy van-e benne igazság.

 

1. Olaszország  

Hallottál már a szicíliai Gangiról? Nos, nem ez a leismertebb olasz város, vélhetően még a hazafiak szemében sem, hiszen jelenleg hétezerrel több a lakás, mint az itt élő. A lakosságcsökkenést úgy akarják megállítani, sőt megfordítani, hogy ingyen kínálják ezeket az ingatlanokat. No, de nem eszik olyan forrón a kását. Ha eldöntötted, hogy Gangiba költözöl, szerződésben kell megígérned, hogy valóban életvitelszerűen fogsz ott élni, valamint fel is újítod a kapott lakást.

Gangi városa, SzicíliaForrás: Shutterstock

2. Dél-Afrika  

Ellentétben Olaszországgal, Dél-Afrika nem az adott régió gazdasági fellendülését várja el az ingyen lakásba költözőktől. Ez az ország ugyanis a szegényebb, hátrányos helyzetű polgárainak szeretne ezzel a lehetőséggel segíteni.

Dél- Afrika fővárosa, FokvárosForrás: Shutterstock

3. Pitcairn-szigetek  

Az Egyesült Királyság tengerentúli területe hiába kínál meseszép tájat, a népessége olyan drasztikusan lecsökkent, hogy ma már alig 50 lakosa maradt. Ha nem szereted a tömeget és a kedvenc könyved a Robinson Crusoe volt, akkor számodra ez egy kihagyhatatlan lehetőség.

Az Egyesült Királysághoz tartozó Pitcairn-szigetekForrás: Shutterstock

4. Kolumbia  

Dél-Afrikához hasonlóan, ez a veszélyesnek „vélt" dél-amerikai ország is a szerényebb anyagi lehetőségekkel bíró embereknek kínál lehetőséget. Nincs elvárás, csak bizalom. Az elmúlt években egyébként Kolumbia egyre vonzóbb turisztikai célponttá vált, és ennek megfelelően a gazdasága is erősödött. Csak a bátraknak ajánlott.

Cartagena városa, KolumbiaForrás: Shutterstock

+1. Ne hidd, hogy Magyarországon nem találsz ilyen lehetőségeket.

Sok „elöregedő", vagy épp fejlődő község szeretné ingyenes építési telkekkel, vissza nem térítendő támogatásokkal biztosítani a demográfiai csökkenést – mint például Zsedény, vagy Hernádnémeti. Két éve például Makón hirdettek meg három építési telket jelképes összegért. Tehát nem csupán a munkalehetőségektől távolabb eső helyeken lehet esély az ingyen lakásra, telekre. Azoknak, akik szeretnék maguk mögött hagyni a nagyvárosok zaját és zsúfoltságát, érdemes figyelni a számukra kedvező fekvésű települések honlapját, mivel itt értesülhetnek elsőként az ilyenfajta kedvező, sokszor ingyenes, vagy épp nagyon kedvező lakhatási lehetőségekről.