anya-gyermek kapcsolat anya nyílt levél magánélet rossz szülők
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy anya számára a gyermeke az első, megvédi bárkivel és bármivel szemben. Sajnos azonban, mint azt az olvasónk levele is alátámasztja, nem minden anya működik így. Vannak azok, akik hazug álarcot vesznek fel mások előtt, belegázolnak gyermekük magánéletébe, majd egyszerűen felteszik a kezüket: ők nem tehetnek semmiről sem.

Nyílt levél Édesanyámhoz, aki előbb vagy utóbb minden kapcsolatomban megjelent

„Mindenkivel kedves voltál, közben mindenkit gyűlöltél. Köztük engem is.

Amikor gimnáziumba kerültem, sokáig nem akartam senkit bemutatni, hiszen tanultam az általános iskolai esetekből. Mindenki anyukájával kedves voltál, aztán pedig mindenkire megjegyzéseket tettél. És a következő alkalommal üvöltöttél velem, hogy bezzeg a más gyereke. Később pedig a másik gyereke sem érdekelt. Ahogyan én sem.

De minden kapcsolatomban megjelentél, bármi volt, ott voltál. Akkor is, ha nem kértem. Mindig a legrosszabbkor érkeztél, és egy idő után azt éreztem, ez tudatos.

„Mindenkivel kedves voltál, közben mindenkit gyűlöltél. Köztük engem is." Forrás: Shutterstock

Már túl voltam az első éveken a gimnáziumban, amikor egyszer átjött hozzánk az akkori legjobb barátnőm. Te főztél neki, ahogyan nekünk soha, mondván, hogy te nem vagy rabszolga. Szóval főztél a lánynak. Megérkezett hozzánk, s te minden második pillanatban bejöttél ezzel-azzal a szobámba. Mire a barátnőm másodszor is nálunk járt, te telefonszámot cseréltél vele. Írtál a születésnapján, a névnapján. Amikor összevesztünk, az ő pártját fogtad, és közösen szidtatok. Köszönöm. Sokat tanultam belőle.

Ez semmi. A barátomat nem voltam hajlandó bemutatni neked, még akkor sem, amikor már vagy négy éve tartósan együtt voltunk.

Mert nem. Azt hiszem: nem bántam meg, hogy nem ismertétek egymást.
Hiszem, hogy a legnagyobb bűnt akkor követted el ellenem - azóta sem tudom, hogyan: megszerezted az angoltanárnőm telefonszámát, akivel akkor nagyon közeli kapcsolatot ápoltam. Kincs volt a telefonszám, nem nagyon adta meg senkinek. Nekem ott volt a névjegyzékemben, és ti felhasználtátok ellenem. Amikor ráébredtem arra, hogy ti szinte napi kapcsolatot ápoltok, eltört bennem valami. Úgy örökre. Mindketten hibáztatok. Az angoltanárnőm és te is.

"Volt minden nap szűk fél órám, hogy meggyászoljam magamban a kapcsolatot" Forrás: Shutterstock

Az angoltanárnőm, mint mindenki, odavolt érted. Pedig tudta, hogy rossz a kapcsolatunk. Még meg is jegyezte néha nekem, hogy mennyire kedvel téged. „Csodás" - gondoltam. Amikor szinte barátnők lettetek, teljesen összezuhantam. De nem adtam meg neked azt az örömöt, hogy láss sírni. Mivel ezt az iskolában sem tehettem meg, gyanús lett volna, legtöbbször a hazavezető úton borultam ki. Volt minden nap szűk fél órám, hogy meggyászoljam magamban a kapcsolatot. Mert onnantól SOHA nem voltam képes bízni benne. Teljesen magamra maradtam. Miattad. Évekig hajtogattad, hogy kötődési problémáim vannak, nem tudtad, hogy mitől. Ahhoz önző voltál, hogy belásd: miattad.

Üzennél valakinek? Üzenj a Life.hu-n keresztül!

Régóta nyomja már a szívedet egy feldolgozatlan sérelem? Név nélkül, mégis őszintén le szeretnéd írni a gondolataidat egy családi, munkahelyi problémával kapcsolatban? Írd meg nekünk az info@life.hu e-mail címre, és öntsd ki a szíved a Life.hu segítségével!

Nem bírtam elviselni, hogy beszéltek. Féltem. És sebezhetővé váltam, mert a tanárnőm olyan dolgokat tudott, amit te nem. Ismertem annyira, hogy tudjam: nem mond el semmit, amit elmondtam neki, mégis tudatosan leépítettem a kapcsolatunkat. Miattad. Hónapokig rosszul voltam, nem aludtam, és nem ettem attól a tudattól, hogy a legmélyebb kapcsolatomban is megjelentél.

Remélem, hogy egyszer lesz majd egy olyan világom, amiben te ott leszel, de csak egyszerű mellékszereplőként..."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.