A gyerekszobák és játékok rengeteget elárulnak az adott társadalomról, és természetesen az ott élők anyagi, valamint kulturális helyzetéről. Itthon a reklámok folyamatosan újabb és újabb fejlesztő és szórakoztató játékok megvételére buzdítanak. Azt sugallják, te csak akkor lehetsz jó szülő, ha a gyermek polcai roskadásig telnek műanyag- és plüssjátékokkal. Ám nem mindenhol van ez így. Sok helyen már az luxusnak számít, ha egynél több játéka van egy gyereknek.

Emlékszem, amikor páréves voltam, rengeteg babám volt, imádtam velük játszani. Ugyanakkor nagymamámnál a kedvenc elfoglaltságom a „tündérrel” való futkározás volt a kertben. Ez a „tündér” lényegében egy párnahuzat volt, egy csomóval a tetején. Így volt feje, haja és teste, ez pedig a gyermeki fantáziámmal kiegészítve remek játéknak bizonyult. Időnként érdemes kitekinteni, hogy nem csak akkor lehet boldog egy gyermek, ha a legújabb és legdrágább játékszerekkel teli szobájában lehet.

Nem csak akkor lehet boldog egy gyermek, ha a legdrágább játékszerekkel halmozzuk elForrás: Shutterstock

Sajnos manapság egyre több az olyan játékszer, melyek az elmagányosodott gyermekek szórakoztatását hivatottak biztosítani. Ott, ahol nincs testvér, a szülők sokat dolgoznak, elkellhet egy nyuszi, ami bújócskázik a gyerekkel, vagy egy hatalmas delfin, ami esti mesét mond neki lefekvéskor. De lássuk be, hogy igazán az emberi kapcsolatokra van szükségük, amihez nem kell sok vagy drága játék.

Forrás: necromantical.com
A 8 valaha volt legrémisztőbb játék, amit sosem adnál gyerek kezébe

Biztos te is őrzöd legalább egy olyan játék emlékét gyerekkorodból, amit jó szándékkal kaptál ugyan, de valamiért mégsem lettetek jóban. Sőt a legszívesebben valamelyik szekrény mélyén láttad volna, de hiába próbáltál megszabadulni tőle, estére mindig visszakerült a szobádba. Nos, az semmi volt ezekhez a játékokhoz képest! Nézd meg őket!

Van, ahol a gyerekek a 16. születésnapjukon nem elégszenek meg egy luxusautónál kevesebbel, de olyan is akad, ahol már egy törött baba is kincsnek számít. Ez a hihetetlen mértékű különbség természetesen nem csupán az eltérő nevelésnek és a földrajzi elhelyezkedésnek köszönhető. Ott, ahol a fennmaradásért, az ételért dolgoznak, napról napra élnek, sok esetben maguk a gyerekek is dolgoznak, bizony a gyerekjáték az utolsó a fontossági sorrendben. De meglepő módon a gyerekek mégis boldogok, és körülményeik ellenére kiegyensúlyozottan nőnek fel. Természetesen az, hogy egy gyereknek sok játéka van és gondtalanul élhet, még nem jelenti automatikusan, hogy torzult értékrenddel rendelkezik. Sokan vannak közülük, akiknél bár ládákban állnak a holmik, mégis egy Lego vagy egy kis plüss a nagy kedvenc.

Kattints a képre, és nézd meg, hogy mik a kedvenc játékai a szegénységben és a jómódban élő gyermekeknek:

Forrás: gapminder.org/dollar-street