A várandósság időszaka és egy baba születése csodálatos dolog. Sajnos azonban vannak esetek, amikor egy betegség a család boldogságának útjába áll. Ez alól az ismert emberek sem kivételek.

 

Forrás: Getty Images
Sztárcsemeték, akiknek az életét tragédiák és függőségek árnyékolják be

A reflektorfényben élni nehéz, ám abban felnőni még nehezebb, hiszen a gyermekek ezt nem választották, nem készültek fel rá. Gyakran még a felnőttek is összeroppannak a népszerűség súlya alatt, képzeljük el, miként éli ezt meg egy kisgyermek vagy egy tinédzser. Hiszen manapság épp olyan kíváncsiak vagyunk a gyerekekre, mint híres szüleikre.

Mohamed Aida lánya genetikai rendellenességgel született  

Az Európa-bajnok vívó kislánya, a most 8 éves Olívia komplikált várandósság végén koraszülöttként, császármetszéssel jött a világra. Sajnos a kezdeti sokk után nem tudtak szülei fellélegezni. Az alig 2100 grammos csöppség szoptatáskor nem kapott levegőt, a légzésfigyelő is állandóan besípolt, mivel sokszor leesett a baba oxigénszintje. Aidáék Magyarországon és Kanadában is próbáltak okokat találni, végül egy itthoni orvos vette észre, hogy Olíviának rejtett szájpadhasadéka van. A műtéttel párhuzamosan genetikai vizsgálatot is végeztek, a szülés után 10 hónappal, rengeteg félelemmel és aggódással később kiderült, a kislánynak Williams-szindrómája van.

Aida összetört, még a legjobb barátainak sem beszélt erről. Ez a genetikai rendellenesség testi és szellemi fejlődési zavarokat okozhat. Többek között jellegzetes „manószerű" arc, csillagszerű motívum a szemekben és határtalan barátságosság jellemzi az ilyen embereket. Ugyanakkor súlyosabb esetekben szív- és érrendszeri problémák is jelentkezhetnek.

Olívia folyamatosan jár mozgás- és beszédfejlesztésre, érzékeny, barátságos kislány. Bár pár dologban le van maradva kortársaitól, de a terapeuták és családja segítségének és támogatásának köszönhetően boldog és bűbájos gyermekként élhet.

Mohamed AidaForrás: MTI

Esztergályos Cecília  

A művésznő a Família Kft.-vel vált országosan ismertté, ahol négy gyermek édesanyjaként tündökölt. Sajnos azonban neki nem lehet saját gyereke. A 60-a években, épp, amikor várandós volt, megfertőződött a rubeolával, így elvesztette a babát. Ez a trauma évekig megakadályozta abban, hogy belevágjon a gyermekvállalásra. Körülbelül 10 évvel később aztán úgy határozott, készen áll, de ekkor a sok sikertelen próbálkozás és több orvos után sem sikerült teherbe esnie.

Esztergályos CecíliaForrás: MTI/Zih Zsolt

Dióssy Klári elvesztette kislányát

Már 15 éve annak, hogy a köztévé műsorvezetőjének első házasságából született lányánál, Adélnál leukémiát diagnosztizáltak. A kezelések sajnos nem segítettek a 4 és fél éves kislánynak, a betegsége vége felé már nagyon sokat szenvedett. Végül Klári meghozta a legnehezebb szülői döntést: elengedte gyermekét.

Az ember a gyermekét szereti a világon a legjobban, és mégis azt mondtam, hogy menj el kicsikém, hogy jobb legyen.  

Azóta sok év telt el, a műsorvezető újra párra lelt és született egy kisfia, Máté. Azt mondja, Adél örökké az élete része marad és próbál a szépre emlékezni.

Dióssy KláriForrás: hirado.hu