A baba első szülinapja az új trendek szerint inkább hasonlít valami őrületes bulira, mint egy 12 hónapos csöppség megünneplésére. Dobd el a csili-vili partikellékeket, és helyezd előtérbe a saját gyermekedet!

Miért ne ess túlzásba?

A születésnap mindig az ünnepeltről kell, hogy szóljon. Vedd tehát figyelembe, hogy mit szeret és mit nem az egyéves gyermeked: szereti a nagyszüleit, keresztszüleit, nagynénijét, nagybácsiját, egy-két közeli barátot, de egész biztos, hogy nem vágyik nyüzsgő tömegre. Nem akar habos, cukros tortát, melyből egyébként sem ehet (lejjebb találsz majd egy szuper bébitorta-receptet). Szereti a zenét, de ha folyamatosan és hangosan énekel Halász Judit, az egy idő után nyűgössé teheti.

Az ő ritmusában szervezd meg a bulit: igazítsd az alvásidejéhez, ne teremts új helyzetet, ne vidd ismeretlen környezetbe. Fontos, hogy a pici biztonságban érezze magát, hogy boldog és mosolygós legyen a születésnapos. Azzal sincs semmi baj, ha külön ünneplitek meg: otthon, a nagyszülőkkel, a barátokkal.

Fontos, hogy a pici biztonságban érezze magát, hogy boldog és mosolygós legyen a születésnaposForrás: Shutterstock

Ajándékozás ésszel, nem pedig pénzzel

Nincs abban semmi rossz, ha gyermekednek mindent meg szeretnél adni. Mielőtt azonban súlyos tízezrekért megveszed a legújabb fejlesztőjátékokat, állj meg egy pillanatra. Valóban attól lesz boldog születésnapja, hogy drága ajándékok tömege veszi körbe? Ő még egy műanyag edénykészletnek is örül, amit egymásba lehet rakosgatni, egy kis szilikonos biciklilámpának, ami épp elfér a kis kezében és meg tud nyomni. Ebben a korban még nem befolyásolják a játékreklámok, használd ki ezt. Pár év, és a végét sem fogod látni a szülinapi ajándéklistájának.

A születésnap megörökítése

A babafotózás lehet jó móka, de csak akkor, ha ahhoz kedve van a kicsinek is. Bevallom, én anno próbáltam egy fotósnál a lányomra tüllszoknyát adni, de ahogy rákerült, üvölteni kezdett. A puha kis bőrének nem esett jól a kemény és itt-ott szúrós anyag. Ezt megértem, de ettől még kissé ki voltam bukva, hiszen szerettem volna olyan képeket róla, mint amikbe lépten-nyomon belebotlottam az interneten. Ez nem sikerült, de szerencsére egy művirág koszorút azért elviselt magán pár fotó erejéig, szóval anya ki lett engesztelve. Így visszagondolva, a fotózásba fektetett idő és energia egyáltalán nem érte meg. A szülinapján készítettem róla pár képet, az ezekből visszaköszönő spontaneitás pedig sokkal többet ér, mint bármilyen szuper fotósorozat.

Az elkapott pillanatok megörökítése sokkal többet ér, mint bármilyen szuper fotósorozatForrás: Shutterstock

Nem biztos tehát, hogy mindig a tökéletességre kell törekedni. Egy szuper fotó kedvéért, ne ültesd hosszú percekig az etetőszékben a tortája előtt, ezzel csak azt fogod elérni, hogy elunja magát, és hisztizni kezd. Senki sem akarja, hogy gyermeke első születésnapján sírjon.

A születésnapi menü

Amennyiben te leszel a házigazda, készíts egyszerű és finom menüt, de ne terheld túl magad. A stressz ráragadhat a babádra, ami érthető módon nem lesz jó hatással a szülinapozásra. Az is belefér, hogy csupán apró szendvicseket gyártasz, és azokkal kínálod a vendégeket. A lényeg úgyis a születésnapi torta lesz. Most el is érkeztünk a legsarkalatosabb ponthoz, melyet már elővezettem. A hozzátáplálás szerint, egy egyéves baba még nem iszik tehéntejet, nem eszik cukros ételeket és a tojással is épp, hogy csak ismerkedik. Ez alapján tehát egy olyan torta, amit mi felnőttek szeretünk, egy babának nem lesz megfelelő. Mivel ez a kicsi születésnapja, az ő igényei kell, hogy az első helyen álljanak. Készíthetsz például egy tojás- és cukormentes túrótortát - amennyiben a baba étrendjébe már bevezetésre került a túró.

Joghurtos túrótorta

Hozzávalók:

  • 50 dkg túró
  • 2 dl joghurt
  • 2 csomag zselatin fix
  • cukormentes keksz
  • vaj
  • gyümölcs ízlés szerint

Elkészítés:

Egy kapcsos tortaforma aljába tedd bele az összetört kekszet – melyet előzőleg egy kevés olvasztott margarinnal összekevertél –, nyomkodd le és tedd a hűtőbe. Ezután a joghurtot és a túrót keverd össze, majd add hozzá a zselatin fixet, és egyből ezt követően keverd bele az apróra vágott, lecsöpögtetett gyümölcsöket. Mivel ebbe a tortába nem kerül cukor, így érdemes édes gyümölcsöket választanod. A kész keveréket önts bele a tortaformába, és tedd a hűtőbe egy éjszakára. Csodásan meg fog dermedni, szépen lehet majd vágni.

Joghurtos túrótortaForrás: Shutterstock

Akkor, ha mindenkinek kedvezni szeretnél, gondoskodj egy másik, kisebb tortáról, vagy valamilyen finom desszertről.

Látszik tehát, hogy semmilyen szempontból sem érdemes túlbonyolítani a kicsi első születésnapját. Próbáld elengedni az elvárásoknak való megfelelést, és tartsd mindig gyermeked igényeit és vágyait az első helyen.