Gyakran hisszük, hogy csak nekünk, nőknek vannak utált, sőt, egyenesen gyűlölt testrészeink, melyeken vért izzadva próbálunk javítani, vagy egyszerűen csak takargatni. Nos, hölgyeim, íme pár példa arra, hogy bizony a férfiak többsége sincs megelégedve a testével, hiába is gondoljuk gyakran ennek ellenkezőjét.

Van, aki elfogadta magát, van, aki kemény munkával tett ellene. Mindkét verzió példaértékű, hiszen nem csak tökéletes alakkal lehet boldog az ember.

A „rövidnadrág”-effektus  

A láb igen kényes pont. Vékony, vastag, formátlan? Ez az a testrész, melynek edzésében bizony valóban nem árt szakember, edző segítségét kérni. Hiszen egy formás láb arányos, ami egy normál edzéstervvel nem mindig érhető el, sőt!

A lábam mindig olyan volt, mint egy piszkafa. Emlékszem, középsuliban emiatt utáltam a tesiórákat, a rövidnadrágban úgy néztem ki, mint egy gólyalábas. Még nyáron is hosszú nadrágokban jártam. Aztán elkezdtem edzeni, lejártam a terembe hetente háromszor. Mivel a lábamon nem tapasztaltam olyan fokú változást, mint reméltem, kicsit elcsúsztam, és a felsőtestemet már totál kipattintottam, de deréktól lefelé még mindig karcsú voltam. Ekkor kértem egy edző segítségét, aki kb. egy év alatt szuper pasit csinált belőlem. Azóta az edzések 2/3-án lábazok. – Barnabás (24)

„A lábam mindig olyan volt, mint egy piszkafa” (Illusztráció)Forrás: Shutterstock

Világéletemben sportoltam, futás, bringa, a srácokkal hetente egyszer foci. A vádlim azonban nem akart kerekedni. De mára túltettem magam ezen. Én tudom, hogy mindent megteszek azért, hogy fitt legyek, és mint tudjuk, senki sem lehet tökéletes. – András (32)

A striák, amik nem csupán terhesség alatt alakulhatnak ki  

A fogyás jó dolog, de ennek is vannak hátulütői – megnyúlt bőr, striák. Igen, ezek a terhesség alatt is azért jelentkeznek, mert a bőr hirtelen kitágul, ami hízásnál is előfordulhat. Amíg az ember többet nyom, mint szeretné, a csíkok a legkevesebbek, amik foglalkoztatják. Amikor azonban eléri a kitűzött álomalakot, hirtelen nagyon zavaróakká válhatnak.

Kövér voltam, nem tagadom. Már kisfiúként is pufók voltam, amit nem hagytam el jó sokáig. Tulajdonképpen felnőttként, az egészségem érdekében határoztam el magam az életmódváltás mellett – mozgás és étkezés. Most sem állítanám, hogy nincs rajtam plusz súly, de a helyzet már sokkal jobb, mint volt. A csíkok miatt azonban egy ideig zavarban voltam a strandon, wellnessben. Valahogy ezt olyan női dolognak éreztem, mert ezek a nőkön szoktak lenni, pláne a hason. Aztán azt mondtam magamnak: nem érdekel. Ez vagyok én, sőt, legalább látszik, hogy mekkora akaraterőm van. – Gabi (37)

A fogyás jó dolog, de ennek is vannak hátulütői – megnyúlt bőr, striák (Illusztráció)Forrás: Shutterstock

A kritikus pont, a has  

Ennek a területnek a kidolgozása igényli a legkitartóbb munkát. Persze nem mindenkinek cél a kockák elérése, de az. hogy egy ruhában, egy testhezálló felsőben ne dudorodjon ki a pocak, sokak álmában megjelenik. A férfiak ehhez másként állnak, vagy mégsem?

Mindenféle nagyképűség nélkül mondhatom, hogy jó testem van. Nem vagyok egy kockahas-men, de erős a karom és a lábam. És igen, van egy kis pocakom. De ha jól tudom, mostanában menő az apatest, na, nekem apahasam van. Nem szégyellem, szeretek enni, és a reggeli futás, meg az otthoni kondi ezt a hasamról nemigen szedi le. A feleségem így is szeret, a gyerekeim szemében meg így is hero vagyok. – Szabi (42)

Fiatalon még kockás volt a hasam, imádtam, és a lányok is imádták. Aztán elkezdtem egyetemre járni, mellette dolgoztam. Kevesebb lett a szabadidőm, fáradt voltam, így elmaradtak az edzések, jöttek a gyorskaják és a készételek. Ebben az időszakban sajnos a legnagyobb „károkat” a hasam szenvedte meg. Amikor a tükörbe néztem, nem voltam túl boldog. Aztán erőt vettem magamon, és a lakótársammal belefogtunk egy kihívásba. A versenyszellem visszavezetett a normális kaják és az edzés világába. Több lett az energiám, és a kockák is visszatértek. Azóta nem engedem, hogy a tanulás és a munka elvegyen attól, amit imádok. – Kadosa (22)

„A legnagyobb károkat a hasam szenvedte meg. Amikor a tükörbe néztem, nem voltam túl boldog” (Illusztráció)Forrás: Shutterstock

Vannak olyan testrészeink, melyeken nem tudunk változtatni, hiába az egészséges étrend, az észszerű testmozgás. Ezekkel nem tehetünk mást, csak elfogadhatjuk.  

 

Az állam miatt mindig csúfoltak. Annyira kiugró, megnyújtja az egész arcomat. Markáns, nevezhetnénk így is, de én mindig is gyűlöltem. Aztán rájöttem, hogy a szakáll remekül elrejti. Már 10 éve, hogy szakállas pasi vagyok. – Levi (35)

Mi a tanulság? Tégy meg mindent, hogy elérd azt a testet, melyben jól érzed magad, de amin nem tudsz, vagy csak erődön felül tudnál változtatni, azt egyszerűen fogadd el.