Beköszöntött a nyári szünet. Több ezer diák számára elkezdődött a gondtalan pihenés, szórakozás és feltöltődés. Ezzel egy időben (vagy még korábban) apák és anyák törik a fejüket, hogyan is vészelje át a család a két és fél hónapnyi vakációt. Mivel a szülők szabadsága a legritkább esetben tart ki június közepétől augusztus végéig, megoldást kell találni arra, ki vigyázzon a szemük fényére.

Ajánlatos minél hamarabb, lehetőleg már alsó tagozatosként hozzászoktatni gyermekeinket ahhoz, hogy önállóan ellássanak kisebb-nagyobb feladatokat, rövidebb időszakokra egyedül maradjanak otthon, vagy elmenjenek a közeli boltba. Tízéves kor körül valószínűleg már elég érettek lesznek ahhoz, hogy a távollétünkben is megállják a helyüket.

Forrás: Thinkstock
Tinédzserek és a nyári szünet veszélyforrásai - Szex, drog, Rock 'n' Roll

A nyár, amikor a gyermekek az iskolai kötöttségek alól felszabadulnak, komoly veszélyt rejt magában. Még azok a fiatalok is, akikkel egyébként évközben nincs „probléma", szembetalálkozhatnak legális és illegális szerekkel, felelőtlen szexuális kalandokkal. Sok szülő gondolja, hogy tinédzserkorú gyermekét kellően felkészítette, de a tapasztalat azt mutatja, hogy ez az esetek többségében nincs így. Olvasd tovább!

Ha nem tudjuk kire bízni gyermekünket, és kénytelenek vagyunk egyedül hagyni otthon őket, szánjunk időt arra, hogy több ízben felhívjuk a figyelmüket a lehetséges veszélyekre és azok elhárítási módjaira.

Jöjjenek hát az óvintézkedések, amelyek helyenként túlaggódóak, görcsösek és a realitástól teljesen elrugaszkodottak, mégis érdemesek arra, hogy szóljunk róluk!

 • Legyen alapszabály, hogy senkinek ne nyissanak ajtót a gyerekek!
 • Idejében tanítsuk meg a gyerekeket a helyes közlekedés szabályaira! Legyen számukra természetes, hogy szétnéznek, mielőtt lelépnek az úttestre! Ha biciklivel közlekednek, tanítsuk meg őket a KRESZ alapjaira, ismerjék fel az elsőbbségadás kötelező és a STOP-táblát, legyenek tisztában azzal, hogyan kell jelezniük kanyarodási szándékukat, hol, kinek kell megadniuk az elsőbbséget! Ha bizonytalanok vagyunk a közlekedési szabályokban, ne szégyelljük segítségül hívni az internetet, egy KRESZ-könyvet vagy egy ismerős autósoktatót!
Érdemes minél előbb elkezdeni tanítani a KRESZ szabályait a gyerekeknekForrás: Shutterstock
 • Nagyobb gyerekek szívesen töltik strandon, vízparton a meleg nyári napokat. Felnőtt felügyelete nélkül ne engedjük őket vízközelbe! Mielőtt bárkire is rábíznánk gyermekünket, szánjunk rá néhány hetet, hogy elvisszük úszótanfolyamra, hogy biztonságosan tudjon úszni! Kérjük meg a gyerekeket, hogy ne csak magukra, hanem egymásra is figyeljenek, és azonnal szóljanak egy felnőttnek, ha azt látják, hogy egy társuk bajba került!
 • Egy telefont hagyjunk otthon nekik, és tanítsuk meg őket, hogyan tudnak elérni minket, és hogyan tudják hívni vészhelyzet esetén a mentőt, a rendőrt vagy a tűzoltót! Vegyük végig velük, mit kell mondaniuk a telefonban, hogyan kell bemutatkozniuk, és elmondaniuk, hol laknak, és milyen veszélyhelyzet áll fenn!
 • Ha emeletes házban lakunk, az ablakokra, erkélyajtókra szereltessünk fel zárat! Nem is hinnénk, de rendszeresen előfordulnak olyan esetek, amikor gyerekek esnek ki panelházak ablakából.
 • Hívjuk fel a figyelmüket arra, hogy víz nem kerülhet elektromos készülék közelébe!
 • A konyha igazán veszélyes terep, a háztartási balesetek jókora hányada itt történik. Ha lehetőség van rá, az ételt ne a tűzhelyen, hanem a mikróban melegíttessük a gyerekekkel, hiszen az magától kikapcsol, ha melegítés közben valami elvonja a gyerek figyelmét, és elfeledkezne róla! Ha a forró étel megégeti a bőrét, tegye folyó hideg víz alá a sérült testrészt, utána hívjon egyből minket vagy a mentőket!
Ha lehetőség van rá, az ételt ne a tűzhelyen, hanem a mikróban melegíttessük a gyerekekkelForrás: Shutterstock
 • Csak tompa élű kést hagyjunk elől a gyerekeknek! Hangsúlyozzuk ki, hogy az üveg- és porcelántárgyak könnyen eltörnek, és elvághatják a kezüket vagy a lábukat! Tanítsuk meg nekik, hogy ha ez megtörténik, óvatosan jöjjenek ki a szilánkok közül, húzzanak papucsot, és egy seprűvel óvatosan söpörjék egy helyre a törmelékeket, nehogy belelépjenek! Ha lehetőségünk nyílik rá, írassuk be gyermekeinket elsősegély-tanfolyamra, hogy az egyszerűbb háztartási sérüléseket el tudják látni! Nemcsak a saját, hanem kisebb testvérük vagy a nagyszülők, szülők egészsége védelmében is jelentős, akár életmentő hatása lehet egy-egy begyakorolt cselekvéssornak.
 • Tegyük olyan helyekre a vegyszereket, amelyekhez gyerekek nem férnek hozzá! No meg a létrát, amellyel bármilyen magasra pakolt veszélyforrást (vegyszert, éles eszközöket, stb...) elérhetnek!
 • Ha kertes házban lakunk, csak akkor engedjük ki a gyerekeket az udvarra, ha nincs (fedetlen) medencénk! A kerti kisgépeket és éles szerszámokat tartsuk olyan helyen, amit zárni lehet, a kulcsot pedig tartsuk magunknál! A gyerekek elképesztő mutatványokra képesek, ha valamit el akarnak érni.
 • Ha beszorítottuk csemetéinket a négy fal közé, nagy valószínűséggel a tv vagy a számítógép előtt gubbasztva fogják tölteni a napot. Különféle szűrőprogramokkal tartsuk kordában, hogy milyen tartalom juthat el hozzájuk! Internetes zaklatók, pedofilok vagy néhány megfélemlítő iskolatárs mind veszélyt jelenthet. Korlátozzuk a képernyő előtt töltött idő mennyiségét! Amikor hazaérünk, beszéljük meg közösen, hogy milyen tartalmakkal találkoztak! Segítsünk nekik feldolgozni a képi ingereket vagy az esetleges lelki sérelmeket!
Különféle szűrőprogramokkal tartsuk kordában, hogy milyen tartalom juthat el gyermekünkhözForrás: Shutterstock

Szánjunk időt arra, hogy kiépítsünk egy olyan bizalmi légkört a gyerekeinkkel, amely lehetővé teszi, hogy hozzánk forduljanak, ha bizonytalanok egy helyzet helyes megítélésében, vagy ha bajba kerülnek. Tudják, hogy számíthatnak ránk! Hisz a szüleik vagyunk, és nekünk ők a legfontosabbak.