Egy ideig hőségriadóval kell szembenéznünk, mely otthon az igazán kibírhatatlan. Természetesen a légkondicionáló remek megoldás az ilyen időszakokban, de nem mindenkinek van erre a kis csodakészülékre lehetősége. Nos, a lakásban az enyhe pára, a légmozgás és a sötét az, ami kibírhatóbbá tudja tenni a nyári kánikulát. Mutatjuk is, miként!

1. A ventilátor ugyan nem hűti le a levegőt, de keringtetésével csökkentheti a hőérzetedet. Amennyiben ez nem lenne elég, úgy tegyél közvetlenül elé egy lapos tányérban jeget, így hűvösebb levegőt fog rád fújni.

A ventilátor ugyan nem hűti le a levegőt, de keringtetésével csökkentheti a hőérzetedetForrás: Shutterstock

2. Napközben árnyékolj, vastag sötétítőfüggönnyel, reluxával vagy redőnnyel. Ezt érdemes már délelőtt meglépned, ha az ablakaid kelet felé néznek. Ezzel csökkented a lakás felforrósodását.

3. Mindig csak éjszaka nyiss ablakokat, ám ekkor próbálj kereszthuzatot teremteni. Bár a kánikulában még az esték is forrók lehetnek, de a friss levegőre szükség van, és így még mindig a kevésbé meleget engeded be.

4. Párologtass: moss fel akár többször is egy nap hideg vízzel, teregesd ki a ruhákat abba a helyiségbe, ahol a legtöbbet tartózkodsz. Azonban vigyázz, ha túl nagy páratartalmat teremtesz, azzal csak növeled a hőérzeted!

Moss fel akár többször is egy nap hideg vízzel!Forrás: Shutterstock

5. A meleg levegő mindig felfelé áramlik, épp ezért a forró nyári estéken aludj minél közelebb a padlóhoz. A gyerekszobában is érdemes az emeletes ágy felső szintjét tabuként kezelni ebben az időszakban. A kicsik, sőt, még a nagyobbak is élvezettel fogják venni a földön alvás varázsát.

6. Locsold a szobanövényeket intenzíven. A nagy melegben ők is aktívabban párologtatnak, melyet locsolással támogathatsz.