Mi a titka a hosszú és egészséges életnek? A Place for Mom megpróbálta kideríteni a választ: összegyűjtött 100 interjút olyan emberekkel, akik elmúltak 100 évesek. Az ő életmódjuk és bölcsességük, ha nem is ad kifejezett útmutatást, jó kiindulási alapot azonban mindenképp.

"Mindig legyél elfoglalt, legyen mit csinálnod, érezd magad fontosnak" – Mary Todisco (103)

A centenáriusok sokféle „taktikát" és meglepő szokást soroltak fel, mely szerintük hozzásegítette őket a magas életkorukhoz. Ám, ami még a számoknál is fontosabb, ezek az idős emberek, a biológiát meghazudtolva bőven 100 év felett is igen jó egészségnek örvendenek. Azt hihetnénk, hogy valamiféle varázslat, csodaszer a titkuk, de ez távolról sincs így.

"Mindig legyél elfoglalt, legyen mit csinálnod, érezd magad fontosnak" - Mary TodiscoForrás: Youtube

Mi a hosszú élet titka? Nézzük meg a leggyakoribb válaszokat:

  • 29% figyelmen kívül hagyta a különböző étkezési tanácsokat
  • 25% az egészséges táplálkozást követte
  • 22% idős korában is aktív maradt
  • 18% pozitívan gondolkodott
  • 16% rendszeresen fogyasztott alkoholt
  • 12% nem dohányzott és mellőzte az alkoholt is
  • 10% szoros emberi kapcsolatokat ápolt
  • 9% odafigyelt, hogy mindig eleget aludjon
  • 9% kedves volt másokkal
  • 9% vallásos volt
Forrás: Thinkstock
Így változtass az étrendeden 50 felett!

Ahogy idősebbek leszünk, egyre nehezebb leadnunk a felesleges kilókat, és oda kell figyelnünk a koleszterinszintre is. Vagyis 50 felé igenis el kell indulni egy kímélőbb életmód felé. Eláruljuk, mire érdemes különösen odafigyelni!

A fentiekből jól látszik, hogy maguk az érintettek, a hosszú élet titkát elsősorban a testi és nem a lelki karbantartásban látják.

"A reggeli kávé egy kis bourbonnel számomra olyan, mint a gyógyszer" - Richard Overton (111)

Ami talán meglepő lehet, hogy hasonló arányban vannak azok, akik tudatosan odafigyeltek a táplálkozásukra, és azok, akik ezt abszolút figyelmen kívül hagyták.

Ezek a szép korú emberek nem csupán szokásaikat, de bölcsességüket is megosztották az interjúk során. Leandra Becerra Lumbreras például, aki 127 éves korában halt meg, hosszú életének titkát a sok csokoládénak tulajdonította, no meg persze annak, hogy sosem házasodott.

Leandra Becerra Lumbreras hosszú életének titkát a sok csokoládénak tulajdonította, no meg persze annak, hogy sosem házasodottForrás: AFP/NOTIMEX/Luis Fernando Moreno

A 122 évet megélt Jeanne Louise Calment imádta az olívaolajat, de ezenkívül volt még két másik, jóval kevésbé egészséges szenvedélye: hetente átlagosan egy kilogramm csokoládét evett, valamint 96 éven keresztül dohányzott. Ezek mellett egész életében jó egészségnek örvendett, 110 éves koráig egyedül is élt.

Jeanne Louise Calment hetente átlagosan egy kilogramm csokoládét evett, valamint 96 éven keresztül dohányzottForrás: Youtube

Természetesen ezek csupán érdekes példák, kiragadt életutak, nem pedig orvosi tanácsok. Vannak azonban olyan tudományosan igazolt stratégiák, amelyek segíthetnek a magas életkort megélni: mint a dohányzás és alkoholfogyasztás mellőzése, a rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott, egészséges étrend.