Az állandó fáradtság nem tréfadolog. Egy-egy napot még át lehet vészelni pár adag kávéval, de ha folyamatosan álmosnak, kimerültnek érzed magad, az ellen tenned kell.

Fáradtan csökkent a reakcióidőd, a koncentrációs képességed, kedvtelenné és türelmetlenné válhatsz. A megfelelő energiaszint elérése mellett az alvás a bőrödre és az általános egészségi állapotodra is komoly hatással van. Ha hiszed, ha nem, a fáradtság mögött időnként banális okok állnak, amelyeket egy egyszerű életmódváltással könnyedén félresöpörhetsz.

A fáradtság mögött időnként banális okok állnak, amelyeket egy egyszerű életmódváltással könnyedén félresöpörhetszForrás: Shutterstock

1. Elhasználtad a matracodat, párnádat – Senki se szeret kényelmetlenül aludni, épp ezért az ágymatrac cseréje 10 évente, a párnáké évente ajánlott.

2. Túl meleg van a hálószobádban – Egy meleg szobában sokkal nehezebben alszol el, és gyakrabban felébredhetsz. Az ideális hőmérséklet 18-20 fok lenne, épp ezért ősszel és télen érdemes alacsonyabbra venni a fűtést estére.

3. Túl sok időt töltesz az okostelefonoddal – Akkor, amikor a szemedet erős fény éri, a melatonin, azaz az alvási ciklust irányító hormon szintje csökken, így nehezebben tudsz elaludni, és kevésbé leszel kipihent reggel.

Amikor a szemedet erős fény éri, nehezebben tudsz elaludniForrás: Shutterstock

4. Nem iszol elég vizet – A dehidratáltság az energiaszintedre is komoly hatással lehet, hiszen az agy egyes részei ekkor takarék üzemmódba kapcsolnak. Itt megtalálod, hogy mennyit is kellene innod egy nap.

5. Egyszerűen csak nem alszol eleget – Egy felnőtt számára is elengedhetetlen a napi 7-8 óra alvás. Akkor, ha ezt tartósan visszaszorítod, bizony komolyan veszélyezteted az egészségedet, a szociális kapcsolataidat és a munkádat is.

Tehát cseréld le a matracodat, igyál több vizet, ne telefonozz az ágyban... de ha még mindig fáradtnak érzed magad napközben, lehetséges, hogy komolyabb egészségi probléma áll a háttérben. Épp ezért keresd fel a háziorvosodat, mert lehet, hogy olyan okok állnak a háttérben, mint a

  • vérszegénység
  • pajzsmirigybetegség
  • cukorbetegség
  • depresszió
  • krónikus fáradtság
  • alvási apnoe (alvás közbeni légzészavar)
  • B12-vitamin-hiány