A Pritzker Építészeti Díjat a híres és sikeres vállalkozó, valamint filantróp, Jay Arthur Pritzker és felesége alapította 39 évvel ezelőtt. A díjat minden évben egyetlen építész nyerheti el, amely nem csupán pénzjutalma miatt vonzó. Olyan szakmai elismerést jelent, amelynek következtében az építészet Nobel-díjának is tartják.

Ezt a nemzetközi kitüntetést a szakma legmagasabb elismerésének tartják, amelyet évente ítélnek oda a chicagói Pritzker család nevéhez köthető Hyatt Alapítványon keresztül, olyan ma is élő és dolgozó építészeknek, akik tehetségükkel, látásmódjukkal és elkötelezettségükkel jelentősen hozzájárulnak az épített környezet művészi értékéhez és ezáltal a társadalomhoz.

Az idei év díjazottja, Balkrishna Doshi egyik műve, az Amdavad Ni Gufa, ami egy föld alatti művészeti galériaForrás: pritzkerprize.com, VSF

A díjat – amellyel 100 000 dollár és egy bronzmedál is jár - 1979-ben hozta létre Jay Arthur (1922-1999) és Cindy Pritzker, akik úgy vélték, hogy egy ilyen nívós díj ösztönözni fogja az építészeti szakmán belüli nagyobb kreativitást, és az épületek nagyobb elismerését.  A zsűri tagjai az építészeti, üzleti, oktatási és kulturális területen elismert szakemberek.

Az idei évi díjazott Balkrishna Doshi, a Brit Építészek Királyi Intézetének és az Indiai Építészek Intézetének munkatársa, valamint az Amerikai Építészek Intézetének tiszteletbeli tagja, aki több mint 60 éve gyakorolja az építészet művészetét. 1927. augusztus 26-án született Púnában, egy hindu családban. Építészeti tanulmányait India legrégebbi és egyben legfontosabb intézményében, a Mumbai Építészeti Iskolában végezte.

Balkrishna Doshi építészeti tanulmányait a Mumbai Építészeti Iskolában végezteForrás: VSF, pritzkerprize.com

Élt Angliában és Franciaországban, utazásai során minden esetben az építészet iránti töretlen elköteleződése vezette. Később visszatért hazájába, Indiába, és 1978-ban megalapította a Vastushilpa Alapítványt, amely céljaként az indiai társadalmi-kulturális és környezeti miliőnek megfelelő épített környezetet tűzte ki céljául. 

Építészeti megoldásai figyelembe veszik a társadalmi, környezeti és gazdasági dimenziókat.

Kattints a képre a galéria megtekintéséhez!

Forrás: VSF, pritzkerprize.com

Munkáiban sohasem fedezhető fel az indokolatlan feltűnőségkeresés vagy a trendkövetés. Úgy tartja, hogy az építészeti projekteknek túl kell lépniük a funkcionalitáson, hogy költői és filozófiai alapokon keresztül kapcsolódjanak az emberi szellemhez. Építészként, várostervezőként, tanárként munkásságát már számtalan nemzeti és nemzetközi díjjal jutalmazták, 2018-ban pedig megkapta a Pritzker Építészeti Díjat is.