Már alig maradt pár nap, és itt a karácsony. A gyerekek visszaszámolnak, szinte tapintani lehet a bennük lévő izgatottságot, hogy mi várja majd őket a fa alatt. Ez az idő épp elég a kiegészítő meglepetések beszerzésére. Korábban már írtunk arról, miért annyira fontos, hogy a gyermekeknek könyvet (is) adjunk a kezébe, most pedig ezt megtámogatva, olyan könyveket ajánlunk, amelyek témája változatos és érdekes. Egész biztos, hogy meg fogod találni azt, aminek helye van még a csodásan feldíszített fa alatt.

Beck Andrea: A titoktündér 

Ez a könyv segít a gyermekeknek megérteni saját érzéseiket, megküzdési stratégiákat nyújt a nehezebb élethelyzeteikre. Egyfajta önbizalomtuning mesés formában.

Egy mese, melyben nincsenek robotok és halálfejek, sem fegyverek, űrlények vagy topmodell kinézetű teremtmények. Nincs benne csúnya beszéd sem, és a bugyuta, értelmetlen, semmitmondó történések is kimaradtak. Hogy mi az, ami megmaradt? Varázslatos mesevilág egy különleges mesekönyvben, mely szórakozás és hasznos segítség szülő és gyermek számára. Többek között, HA: kicsúfolják, fél a sötétben, verekszik vagy őt bántják, beteg lesz, barátkozni vagy békülni kell, kistestvér születik, netán elveszít valamit. 

Beck Andrea: A titoktündérForrás: libri.hu, Life.hu

 E. T. A. Hoffmann: Diótörő és Egérkirály  

Egy igazi klasszikus, melyet minden gyermeknek – és felnőttnek – meg kell ismernie. A rövidített változata ideális kisgyermekek számára, hiszen 80 oldalával és csodaszép illusztrációival feledhetetlen élményt nyújt.

Karácsony éjszakáján kezdődik a jó Diótörő és a gonosz Egérkirály háborúja, és Marika váratlanul a csata kellős közepébe pottyan! Diótörő – akinek valódi kilétét a mese végéig homály fedi – bátorságának és jó szívének köszönhetően legyőzi a gonosz Egérkirályt, s ezzel önmagáról is elhárítja a rontást. Marikát csodálatos utazásra viszi a játékok országába, ahol a bűvös képzelet uralkodik. 

E. T. A. Hoffmann: Diótörő és EgérkirályForrás: pagony.hu, Life.hu

Anita Ganeri: Mítoszok 30 másodpercben  

Ismertesd meg gyermekedet istenekkel, istennőkkel, hősökkel, mitikus lényekkel és régi civilizációk mondáival. A könyv rövid formában és egyértelmű nyelvezettel íródott, épp a kicsik kedvéért. Nincs túlmagyarázás, a vidám és gyakran vicces illusztrációkkal az egyik kedvenc könyv lesz a polcon.

Ki teremtette a világot? Miért lopta el Prométheusz a tüzet? Hogy szerezte vissza Thor az ellopott pörölyt? Hősök és cselszövők, istenek és istennők, szörnyetegek, varázslat, titkok és csodák – mind rád várnak! Elmúltál nyolcéves? Bírod a mítoszokat? Szereted a művészi igényű, jópofa rajzokat? Akkor ne hagyd ki ezt a könyvet: jól fogsz szórakozni! 

Anita Ganeri: Mítoszok 30 másodpercbenForrás: tessloff-babilon.hu, Life.hu

Csodaszép altatómesék - Grimm meséi  

A benne található történetek mind remek tanulsággal szolgálnak a kicsik számára. Nem túl hosszúak, így tökéletes az esti mese funkciójának betöltésére. Szépen illusztrált, igényes könyv.

Nemzedékek nőttek fel a Grimm testvérek történetein. Ebben a csodaszép kötetben Hófehérke, a szépség és a szörnyeteg vagy Jancsi és Juliska klasszikus történetein túl a molnár lányának, Okos Elzának vagy a három fonónő kevésbé közismert meséjét is elolvashatják. 

Csodaszép altatómesék - Grimm meséiForrás: Life.hu

Alex T. Smith: A kisegér, aki elhozta a karácsonyt  

Kedves, rövid történetek, végükön kis feladatokkal. Tökéletes karácsony előtti ajándék is lehet, de az ünnepi időszakot egész biztosan meg fogja szépíteni. Sőt, akár jövőre is elő lehet venni, és együtt készülni vele a karácsonyra.

Fülöp, a kisegér feladata, hogy eljuttassa Olivér levelét a Mikulásnak, miközben küldetése alatt rengeteg izgalmas kalandot él át, és igaz barátokat is szerez. Fülöp történetével olyan szívmelengető karácsonyi mesét veszünk a kezünkbe, amely minden bizonnyal igazi családi hagyománnyá válik, és minden évben újra előkerül majd. 

Alex T. Smith: A kisegér, aki elhozta a karácsonytForrás: talaldki.hu, Life.hu

Tarbay Endre: Hattyúk tava  

Csodálatos kivonat, kimondottan gyermekeknek szánt történetvezetéssel. A kedves illusztrációk segítségével igazán értékes művet szerettethetünk meg gyermekünkkel. CD-melléklete egy szűk 10 perces kis ízelítőt ad a balettelőadás zenéjéből. Remek ráhangolódás, ha később el szeretnénk vinni a gyerkőcöt élete első igazi „felnőttes" programjára.

Pjotr Iljics Csajkovszkij 1876-ban komponálta első balettjét, A hattyúk tavát. A régi orosz népmesei ihletésű történet az igaz szerelemnek a gonosz bűverejét is legyőző hatalmát mutatja be. A kötet a legifjabbaknak szóló klasszikus mese mellett ismeretterjesztő részeket is tartalmaz az idősebb olvasók számára, amelyek bevezetnek Csajkovszkij és a balettmesterség világába is. Tarbay Ede írását Gyöngyösi Adrienn kedves rajzai illusztrálják, és A hattyúk tava szvitet tartalmazó CD-melléklet kíséri. 

Tarbay Endre: Hattyúk tavaForrás: moly.hu. Life.hu

Finy Petra: Iskolások kézikönyve 

A nagycsoportos óvodások kitűnő ajándéka lehet ez a könyv, amellyel az iskolára való felkészülését támogathatjuk meg. Van külön lányoknak és fiúknak is, így valóban az ő aggodalmaik, félelmeik kerülnek terítékre.

Amikor az ember gyermeke iskolába megy, hajlamos túlzottan aggódni érte. Én legalábbis így jártam. Legszívesebben beültem volna a lányom mellé a padba, hogy segítsek neki eligazodni ebben a titokzatos világban. Aztán végül nem ültem be mellé (el sem fértem volna rendesen), de úgy éreztem, lenne néhány gondolat, amelyet színesen megírnék erről a varázslatos és kalandos élethelyzetről. Ezt a néhány gondolatot tartalmazza az Iskolások kézikönyve, mely nem más, mint egy kedves és humoros útmutató első osztályosoknak.

Finy Petra: Iskolások kézikönyveForrás: pagony.hu, moly.hu

 

Forrás: Life.hu