Az albérlő és a tulajdonos közti kényes kapcsolatról korábban már írtunk, most nézzük meg kicsit az albérletválasztás szempontjait. Mi alapján válaszd ki a számodra megfelelő albérletet? Mutatjuk!

Mennyid van?

Amikor elkezdesz albérlet után nézni, fontos, hogy pontosan tudd, mennyit tudsz rászánni. Ne csupán a bérleti díjjal kalkulálj, az alap rezsi mellett a kábeltévé, internet, sőt gyakran még a lakás biztosítása is plusz kiadást jelent. Érdemes telefonon érdeklődnöd, hogy mik a hozzávetőleges fix költségek, hiszen senki se akar beleszeretni egy olyan lakásba, amit nem tud kigazdálkodni.

Amikor elkezdesz albérlet után nézni, fontos, hogy pontosan tudd, mennyit tudsz rászánniForrás: Shutterstock

Mik a minimum elvárásaid?

Ez alatt a szobák számát éppúgy értheted, mint az elhelyezkedést, vagy például az erkély fontosságát, elhagyhatóságát. Mindig az igényeidnek és aktuális élethelyzetednek megfelelő lakások után érdeklődj. Egy nagyobb több rezsit is jelent, de egy kisebb hamar szűkössé válhat. Az is megeshet, hogy szuper áron kínálnak egy remek ingatlant, de az kocsi nélkül csak 20 perc sétával közelíthető meg. Akkor, ha nincs autód, nem érdemes ilyen kompromisszumot kötnöd, hiszen hosszú távon kényelmetlen lesz számodra.

Forrás: kaikkirakastavat.com, Press Loft
Alakítsd át úgy az albérleted otthonossá, hogy később visszakapd a kauciót


Az albérletekben sok a szabály, amelyek gyakran elveszik tőled a lehetőséget, hogy otthonossá tedd, a saját stílusod szerint rendezd be. Most azonban mutatunk pár remek ötletet, amelyek nem állnak majd közéd és a kauciód közé. Olvasd tovább!

Milyen legyen a felszereltsége?

A bútorozottság mellett, a mosógép és a konyhai felszereltség is fontos tényező, nem beszélve ezek állapotáról. Mindenképpen érdemes a fényképes hirdetések között kutakodnod, hiszen ezekkel csökkentheted a „lutrira futás” lehetőségét. Akkor, ha nem szeretsz/tudsz főzni, nem lesz szükséged hatalmas konyhára mosogatógéppel, de egy klíma, redőny akár csábító is lehet.

A tulajdonos személye

Tegyük fel, hogy minden remek – a lakás akkora, olyan, annyi és ott van, ahogy te azt megálmodtad. Azonban ne hagyd, hogy az érzelmeid ragadjanak tollat, és írják alá helyetted a bérleti szerződést. Kérdezz rá a tulajdonosnál, hogy miként kezelitek, ha a lakásban lévő háztartási gépek elromlanak, meddig kell az aktuális havi bérleti díjat és rezsit fizetni, fogadhatsz-e vendégeket – van ugyanis, ahol ez tilos! –, milyenek a szomszédok, ki lehet-e festeni, mennyi a felmondási idő, stb. Ha van rá lehetőséged, válts pár szót az előző albérlővel is.

Látszik tehát, hogy nem könnyű megtalálni a tökéletes albérletet, de korántsem lehetetlen, ha megfogadod a fenti tanácsainkat. Sok sikert és mihamarabbi költözést kívánunk!