Vannak az életben nagy pofonok. Az egyik ilyen, amikor valaki önhibáján kívül veszíti el az állását. Reggel még folyik az életed a megszokott medrében, pár órával később pedig minden összeomlik körülötted. A munka nemcsak a szakmai önmegvalósítás eszköze, hanem az egzisztenciális biztonság megteremtésének egyik feltétele is, és ha azt elveszted, nagyon gyorsan újra kell értékelned, mi igazán fontos az életben.

Forrás: Shutterstock
Bemutatjuk a legbizarrabb munkákat

Te elégedett vagy a munkáddal? Ha váltani szeretnél, érdemes alaposan utánakérdezni az olyan álláshirdetéseknek, mint a „Szeretnél kikerülni az őrjítő mókuskerékből, és a munkádat a természetben, állatok között végezni? Szeretnél átlagon felüli bért keresni, miközben szórakozol? Gyere hozzánk inszeminátornak!”, mert a végén, gyanútlanul egy állat alfelénél találod magad egy csővel. Olvasd tovább!

Addig még az volt a legnagyobb problémád, hogy vége a kedvenc sorozatodnak, holnaptól az is kérdésessé válhat, alhatsz-e még abban a lakásban, amire otthonodként tekintettél. Egyszerre kell megélni a veszteségélményt, és hideg racionalizmussal a problémamegoldásra fókuszálni. Ez egy nehéz időszak, amiben könnyű elveszni, ha valaki nem kap segítséget: egy ágyat, ahol alhat, pár bátorító szót, és főként figyelmet, érzelmi odafordulást a szerettei részéről.

Amikor elveszíted a munkádat, egyszerre kell megélni a veszteségélményt, és hideg racionalizmussal a problémamegoldásra fókuszálniForrás: Shutterstock

Nekem már nem élnek a szüleim. Egyedül élek. Egy ígéretes szakmai lehetőség reményében költöztem egy másik városba, ahol nemcsak dolgozni szerettem volna, hanem élni is, ezért hosszú távra rendezkedtem be. Amikor egy leépítési hullám okán elküldtek, a kudarc és a létbizonytalanság érzése egyszerre tört rám, és teljesen megbénított. Napokig sírtam és sajnáltam magam, miközben csak telt az idő, és nekem fogalmam sem volt, hová menjek most, és mit csináljak. Ha akkor nem karolnak fel érzelmileg a barátaim, és nem segítenek átgondolni a lehetőségeket, felállítani egy cselekvési sorrendet, nem is tudom, hogy tudtam volna feldolgozni, ami történt és kitalálni, hogyan tovább. Végtelenül hálás vagyok nekik ezért!– Éva (37)

Minden veszteségélmény feldolgozása gyászfolyamattal jár együtt, melynek megvannak a maga szakaszai. Időt és teret kell hagyni a könnyeknek, a fájdalom és csalódottság megélésének, állásvesztés esetén ugyanakkor szinte azonnal reagálni kell az adott helyzetre, hiszen a mindennapok költségei adottak akkor is, ha többé nincs rendszeres jövedelmünk. Főként albérlet esetén jelent ez nagy kockázatot, hiszen hamar az utcán találhatjuk magunkat, ha nincs megtakarításunk, anyagi segítségünk vagy egyéb bevételi forrásunk.

Tb-járulék fizetése
Hazánkban minden magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgárnak kötelessége tb-t, azaz egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni. Ez természetesen abban az esetben is igaz, ha nincs munkahelye. A tb-járulék összege 2019-ben havi 7500 forint (250 forint/nap). A munkahely elvesztését követő naptól kezdve saját magának kell fizetnie, és tizenöt napon belül köteles ezt jelenteni az adóhatóság felé. Van azonban egy kis türelmi idő: passzív jogon még mindenki jogosult az egészségügyi ellátásra az elbocsátást követő 45 napig, de a 46. naptól már nem látják el alanyi jogon semmilyen hazai egészségügyi intézményben sem. Álláskeresési járadék esetén azonban ez az idő kitolódik 90 napra.
A T1011-es dokumentum kitöltésével lehet kezdeményezni az egyéni tb-fizetést, melyet bármelyik magyarországi adóhivatalba be lehet küldeni.

Szakmai szempontból azt is érdemes mérlegelni ilyenkor, hogy azonnal elvállalunk-e egy munkát anyagi okokból, vagy várunk a megfelelő lehetőségre. Egzisztenciális nyomás esetén a döntés nem egyértelmű. A költözés kényszerűsége is problémát vonhat maga után. Ma Magyarországon sokan döntenek úgy, hogy a jobb lehetőségek reményében az otthonuktól távol vállalnak munkát. Számukra egy ilyen helyzet a családhoz való visszatérés és ezzel a munkalehetőségek beszűkülését jelentheti.

Érdemes mérlegelni, hogy azonnal elvállalunk-e egy munkát anyagi okokból, vagy várunk a megfelelő lehetőségreForrás: Shutterstock

A kudarc élménye nemcsak anyagi veszteséget szülhet, de pszichés értelemben is rombolóan hathat az önbizalomra, amely megnehezítheti a későbbi állásinterjúkon való meggyőző fellépést. Az álláskeresés időszaka, az esetleges sikertelen interjúk a visszautasítottság, az értéktelenség érzését vonhatják maguk után. A családi és baráti támogatás szerepe ennek a csökkentésében is meghatározó lehet.

Álláskeresési járadék

Ez minden olyan személyt megillet, aki elvesztette a munkáját, és az álláskeresővé válását megelőző három éven belül legalább 360 nap jogosultsági idővel rendelkezik. Fontos továbbá, hogy a járadék igénylésekor semmilyen kereső tevékenységet nem végezhet – ebbe a vállalkozói is beleszámít. Ez nem munkanélküliek segélye, hanem az újbóli munkavállalást támogató járadék. Összege nem fix, a kérelem benyújtását megelőző négy teljes naptári negyedévben az érintett jogviszonyokban elért munkaerő-piaci járulék alapja havi átlagos összegének alapulvételével számítják ki. További információ a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat oldalán található.