Egy kisgyermek még nem érti, mi az az érték. Számára egy 5000 forintos baba nem számít nagyobb értékűnek egy 300 forintos kisautónál, hiszen játék mindkettő. Természetesen nem kell folyamatosan mindennek az árát forszírozni előtte, ugyanakkor a tudatos gyereknevelés velős részét képezi a pénz fogalmának megismertetése.

Tippek, hogy miként vezesd be az árak és a pénz világába gyermekedet

1. Fordítsd le a nyelvére

Minden gyerek tudja, hogy amíg ő óvodában, iskolában van, anya és apa dolgozik. Így ezzel könnyen érzékeltetheted számára, hogy mi mennyit ér. „Azért, hogy ezt most megvehessük, anya fél napot dolgozott.” Fontos, hogy sose szemrehányó kontextusban hangozzon el az alábbi mondat, hiszen a te döntésed, hogy megveszed-e – ne csinálj magadból mártírt. Kisebbeknél kézenfekvőbb hasonlatokkal is élhetsz: „Ennek az egy csokoládénak az árából akár négy müzliszeletet is tudnánk venni.”

A tudatos gyermeknevelés velős részét képezi a pénz fogalmának megismertetéseForrás: Shutterstock

2. Ne félj beszélni a pénzről

Még véletlenül se arra gondolj, hogy esetleges pénzügyi gondjaidat kell megosztanod gyermekeddel. Ez még jó ideig nem tartozik rá, hiszen nem tud benne segíteni, így felesleges szorongással és aggódással eltöltened. Egyszerűen csak merd elmondani neki, hogy ez túl drága, túl van árazva vagy ebben a hónapban ez már nem fér bele a keretbe.
Ne nyomaszd azzal, hogy a villanyszámla magasabb, mert éjszaka csak kislámpánál tud aludni, de nyugodtan mesélj neki arról, hogy mi az, amit nap mint nap használtok és pénzbe kerül.

3. Avasd be a családi kassza működésébe

Magyarázd el neki, hogy a munkátokért cserébe fizetés – pénz – jár, és adott hónapban ebből tudtok gazdálkodni. Tehát a pénz nem korlátlanul áll rendelkezésre. A bevétel legyen két-három marék száraz lencse, amit az asztalon szétosztva szemléltetheted a fix és mozgó kiadásokat. Ezzel könnyen el fogja fogadni, ha épp valamire nem telik, hiszen többé-kevésbé átlátja a család pénzügyi helyzetét.

4. Mutasd meg neki a bankjegyeket

Egy kisiskolás nagyon fogja élvezni, ahogy feltárul előtte a papír- és fémpénzek „rejtélye”. A különböző címleteket először egymáshoz képest helyezzétek el – a legkisebbtől a legnagyobbig –, majd mindhez társítsatok árukat. Hagyd, hogy először ő gondolkodjon azon, hogy például 1000 forintért mit vehetnétek a boltban.

Egy kisiskolás nagyon fogja élvezni, ahogy feltárul előtte a papír- és fémpénzek „rejtélye”Forrás: Shutterstock

5. Adj zsebpénzt

Akár már nagycsoportos óvodás is kaphat zsebpénzt, amit perselyben gyűjtögethet, de kisiskolás korban a legcélszerűbb elkezdeni. Fontos, hogy sose te döntsd el helyette, mit vehet belőle. Ez az ő pénze, övé a döntés felelőssége is. Természetesen szülőként segíthetsz neki beosztani, elmondhatod a véleményedet a kilátásba helyezett vásárlásáról, de a zsebpénzével engedd, hogy maga gazdálkodjon. Egészen biztosan lesz, amikor rossz döntést hoz, de ez fogja elvezetni odáig, hogy később, amikor valóban – az ő életében – jelentős havi apanázst kap, okosan kezelje.

A pénz fogalmát tehát fokozatosan érdemes megismertetned a gyermekeddel, hogy valóban átlássa, mit is jelent beosztani, félretenni, spórolni, vagy épp miként lehet eldönteni valamiről, hogy megéri-e az árát.

Értékes nyeremények az értékes tudásért
Kamatoztasd saját pénzügyi ismereteidet és játssz értékes nyereményekért. Kattints a „Nyerő Tízes” kvízjátékért!

 A cikket támogatta a Provident.