A kutyákat az ember legjobb barátjaként emlegetjük. Hűségesek, szeretőek, odaadóak és ott segítenek, ahol csak tudnak, és ez alól a nyugodt alvás sem kivétel.

 

Kutya a hálószobában  

Természetesen sok érv szól amellett, hogy miért ne aludj egy ágyban a négylábú kedvenceddel – kisgyermekek esetében ez akár életveszélyes is lehet. Ám nem szabad elmenni amellett, hogy a nyugodt alvás milyen mértékben képes befolyásolni az ember hangulatát, teljesítőképességét. Ennek hiányában komoly problémákkal kell szembenéznünk. Egy kiegyensúlyozott és boldog kutya szuszogása képes lehet egyfajta relaxált állapotot előidézni, ami segíthet a békés éjszakák átélésében.

A kutya az alvászavar legjobb természetes ellenszereForrás: Shutterstock

A Sleep Review-ban közzétett tanulmány szerint a kutyák képesek elűzni a rémálmokat, valamint csökkenthetik a depresszió tüneteit. A speciálisan kiképzett kutyák például megérzik, ha a gazdájuk a rémálmok mezsgyéjére lép, és felébresztik.

Forrás: Shutterstock
Tüntesd el a lakásból a kutyaszőrt

Óriási tévhit, hogy a kutyák szőre csak tavasszal, a vedlés időszakában hullik. Bár a lakásban tartott ebek szőre nem dúsul be annyira, mint a kerti társaiké, a szőrgond így is jelen van. Ebben fogunk most segíteni. Olvasd tovább!

Nem kell azonban feltétlen valamilyen komoly alvászavarban szenvedni ahhoz, hogy bizonyos estéken nehezebben menjen az elalvás. A stressz és a magánéleti, valamint munkahelyi problémák is gyakran akadályozzák a pihenést. Egy kutya közelsége enyhítheti a szorongást, megnyugtathat, és a sötéttől való félelem is oldódik.

Alapvetően tehát az, aki a kutyájával egy ágyban vagy egy szobában hajtja álomra a fejét, könnyebben tud elaludni, ez az alvás pedig mélyebb és pihentetőbb lesz.

Amennyiben az alvási problémád hosszabb ideje fennáll, javasoljuk, hogy fordulj orvoshoz!