Ha fogyni szeretnél, de úgy érzed, hogy kisebb lépésekben akarsz haladni, akkor nem kell feltétlenül drasztikus diétába fogni. Kezdd olyan változtatásokkal, amelyek egyszerűek, mégis látványosan javíthatják az életminőségedet. 

  • Igyál többet

A tiszta víz az egyetlen olyan élelmiszer, ami semmi mással nem pótolható. Egész egyszerűen létfontosságú az ember számára. Jótékony hatásai nélkül képtelenek lennénk egészségesen működni. Ha mindennap elég vizet iszunk, akkor a szervezetben felgyűlt méreganyagok, salakanyagok gyorsan kiürülnek. A jó anyagcseréért is a víz felel, ezért a fogyókúrázóknak is kifejezetten jó barátja. Egyrészt azért, mert a jól működő anyagcsere a karcsúság első számú titka. Másrészt ha étkezések előtt iszol egy pohár vizet, sokkal kisebb eséllyel eszed magad túl. Kutatások bizonyították, hogy akik legalább nyolc pohár vizet isznak egy nap, azok az étkezéseknél 75–90 kalóriával kevesebbet fogyasztanak.

Ha mindennap elég vizet iszunk, a szervezetben felgyűlt méreganyagok, salakanyagok gyorsan kiürülnekForrás: YouTube
  • Aludj eleget

Sokan nem tudják, vagy egyszerűen félvállról veszik, pedig a megfelelő mennyiségű minőségi alvás igenis fontos ahhoz, hogy fogyni tudjunk. A kialvatlanság az egész életminőségünkre hatással van: ilyenkor stresszesebbek vagyunk, hajlamosak vagyunk sokkal többet nassolni, ugyanis az alváshiány serkenti az éhségérzetünket, ráadásul az edzést sem tudjuk olyan hatékonyan elvégezni.

  • Egyél lassabban

A hosszabb jóllakottság kulcsa a lassú evés, ráadásul ha lassabban eszünk, kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe. A mai felgyorsult világban az étkezésre se jut idő, akkor is sietünk, csak befaljuk az ételt az ízek élvezete nélkül. Ekkor azonban nincs ideje a szervezetnek felkészülni a megfelelő anyagcsere-folyamatokra. Ráadásul a gyors étkezés túlevéshez vezet, mivel egyszerűen nem jut idő arra, hogy eljusson az információ az agyunkig: tele vagyunk. Ha pedig néhanapján ráérősen eszünk, az maximum azért van, mert leülünk a tévé elé falatozni, amivel megint csak az a probléma, hogy nem kontrolláljuk a mennyiséget. Étkezéskor érdemes valóban az ételre koncentrálni, az ízekre, kiélvezni a tevékenységet. Együnk lassan, így meg fogjuk érezni, hogy mikor elég. A lassan elfogyasztott étel nem terheli meg az emésztőrendszerünket sem, és mivel így kevesebbet eszünk, nem hízunk.

Étkezéskor érdemes valóban az ételre koncentrálni és kiélvezni az ízeketForrás: Shutterstock
  • Legyen rend a konyhádban

Tanulmányok kimutatták, hogy a rendetlen konyhával bíró emberek sokkal többet nassolnak: már ezért is megéri rendet tartani. Másrészt csak azt nem eszed meg, amit nem tartasz otthon. Ha már megvetted a nassolnivalókat, az nagy valószínűséggel el fog fogyni, azaz rendszerezni kell a konyhát. A maradék édességet esetleg vidd be a munkahelyedre, ha legalább megosztod másokkal, kevesebbet fogsz belőle enni. Nem csak a nassolnivalók, a tartós élelmiszerek háza táján is érdemes rendet tenni, például a hagyományos búzalisztet le lehet cserélni teljes kiőrlésűre, zab-, kókusz-, csicseriborsó- és hajdinalisztre. A különböző hüvelyeseknek és gabonáknak is adj helyet, mint a vöröslencse, a csicseriborsó, a hajdina, a köles és az árpa.

Legyen mindig rend a konyhádban, így nassolni is kevesebbet fogszForrás: Shutterstock
  • Főzz többet

A konyha rendszerezését követően ideje nekiállni a főzésnek. Ha egyszer valaki elkezd tudatosan élni, például a bevásárlásnál megnézi a címkéket, és észreveszi, hogy mennyi adalékanyagot, hozzáadott cukrot fogyaszt el, akkor biztosan nagyobb lendülettel veti bele magát az otthoni ételkészítésbe. Ez a sokféle felesleges adalékanyag, ami a mirelit és a feldolgozott élelmiszerekre jellemző, kiküszöbölhető. A fogyás szempontjából főleg a rengeteg hozzáadott só- és cukortartalom miatt kell aggódni.

5 tipp a cukorbevitel csökkentéséhez

A 20. század elején az egy főre jutó évi cukorfogyasztás nagyjából 3 kg volt, majd a század végére ez a szám drasztikusan megnőtt: 38 kg lett. 2018-ban pedig már a 40-et is meghaladta. Ez brutális mennyiség, nem beszélve arról, hogy mennyire egészségtelen. A számok tudatában érdemes odafigyelni arra, hogy mennyi cukrot fogyasztunk, és nem csak abban az esetben, ha fogyni szeretnénk. Olvasd el korábbi cikkünket!