A rendkívül egyszerűen elkészíthető fűszervaj mellé nem is kell más, csak egy ízletes kenyér vagy bagett, és már kész is a reggeli ízorgia. 

Hozzávalók:

  • jó minőségű vaj
  • oregánó
  • kakukkfű
  • snidling
  • zöldségzöldje
  • zsálya
  • biocitrom
Forrás: Shutterstock

Akkor vagy a legszerencsésebb helyzetben, ha van egy komplett fűszerkerted, ahonnan össze tudod válogatni a fűszervajhoz való zöldeket. Ez egyébként nem kőbe vésett recept, saját ízlés alakíthatja, hogy milyen fűszernövényt teszel bele, nekünk azonban ez az egyik kedvencünk. 

Mindennek az alapja a jó minőségű vaj, legjobb a házi változat, ami legelőkön tartott állatok tejéből készül. A vajat az elkészítés előtt fél órával vedd ki a hűtőből, hogy lehessen vele dolgozni. Vágd apróra a fűszereket, tedd hozzá a vajhoz, majd egy kis citromhéjat is reszelj bele, esetleg egy kevés só is mehet bele. 

Vigyázat! A citrom héja mérgező
Nagyon fontos tudni, hogy a déligyümölcsök héját, így a citromét is növényvédő szerekkel, tartósítószerekkel kezelik, így semmiképpen nem ajánlott, csak a bio minősítésű gyümölcsök héjának a fogyasztása.

A vajat nem kell túlságosan felhabosítani, így ha kanállal is össze tudod dolgozni, nem kell elővenni a robotgépet. Ha úgy érzed, hogy harmonikusak az ízek, nem hiányzik már belőle semmi, akkor a vajat tedd egy dobozba, de akár meg is formázhatod. Ha zsírpapírra halmozod, készíthetsz belőle egy kis gurigát, amelyből hűtés után szeletelni lehet.