Nincs annál szörnyűbb és kegyetlenebb érzés, mint amikor egy szülő megtudja, hogy a gyermeke halálos beteg, és nincs remény a gyógyulására. Ebben a szinte feldolgozhatatlan fájdalomban kell olyan döntést hoznia, amellyel a félelem helyét átadja az elfogadásnak.

A gyermekhospice nem a halálról, hanem az életről szó. Az itt lévő beteg gyerekek biztonságban, közvetlen szeretteik körében, felügyelt orvosi ellátás mellett élhetik meg utolsó hónapjaikat, heteiket, napjaikat. Ez a hely azonban nem csak számukra ad megnyugvást. Szüleiknek, esetleges testvéreiknek is időt, valamint érzelmi támogatást nyújt egy-egy ilyen „szeretetház", ahol felkészülhetnek a kis beteg nélküli életre.

Az itt lévő beteg gyerekek biztonságban, közvetlen szeretteik körében élhetik meg utolsó hónapjaikat - IllusztrációForrás: Shutterstock

Miért jobb az utolsó időket egy hospice-ban eltölteni?

Még felnőttként is rendkívül megterhelő a hosszú távú kórházi bent lét. A steril környezet, a személytelenség nagyon negatívan hathat a gyógyulásra, ám abban a helyzetben, amikor erre semmi esély sincs, csak a mindennapos félelmetes szembesülést jelentik a fehér falak. Szülőként a legjobbat szeretnénk gyermekünknek, épp ezért választják sokan a gyermekhospice ellátást, amikor a remény elfogyott, az esélyek pedig a nullára csökkentek. A barátságos környezet egyaránt nyugtatóan hat a beteg gyermekre és szeretteire, a szülők a kórházi légkört hátrahagyva könnyebben tudnak segíteni neki az elkerülhetetlen elfogadásában, feldolgozásában. Az esetleges alapellátásban és fájdalomcsökkentésben az ilyen „szeretetházakban" szakképzett orvosok és ápolók segítenek, tehát minden adott egy békés és szeretetteljes halálhoz. A haláltól való félelemnek, és annak tabuként való kezelésének feloldásában is nagy segítséget, támogatást kaphatnak az ilyen helyeken fekvő gyermekek és természetesen a hozzátartozóik.

Az ilyen jellegű intézményeknek az őszinte kommunikáció a legfőbb támogató eszköze. A felmerülő kérdések, aggályok megbeszélése, a nyílt, mégis finom válaszok mind hatalmas segítséget jelentenek a gyermeküket, testvérüket elvesztők számára.

Fogadd el, hogy a halál az élet része

Egy gyermekhospice működésébe, az ott fekvő betegek és családtagjaik, valamint az ápolók és önkéntesek érzéseibe nyerhetsz bepillantást az OFF Record dokumentumfilm-sorozat következő részében, amelyet május 21-én láthatsz először a LifeTV műsorán.