Zsírégetésre fel! Ezt fogyaszd, ha fogyni szeretnél

víz uborka gyömbér citrom lapos has zsírégetés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahhoz, hogy megszabadulj pár kilótól, vagy beindítsd a zsírégetést, néhány apró változtatás is elég lehet az étrendedben. Mutatjuk a kedvenc zsírégető nassolnivalónkat, az édességeket is kiváltó smoothie-nkat és az üdítőket helyettesítő, szuperegészséges italunkat. 
  • Nassolnivaló helyett – uborkás mártogatós

A napközbeni nassolással rengeteg felesleges kalóriát viszünk be, ezért a napi nassolást is érdemes előre betervezni, és valami egészséges alternatívával kiváltani a túlságosan olajos, sós, vagy éppen cukros, szénhidrátban gazdag rágcsálnivalókat. Az egyik kedvencünk nyáron az uborkás mártogatós.

Magas víz- és alacsony kalóriatartalmának köszönhetően az uborka alapzöldség a fogyni vágyóknak. A zöldség 90 százaléka víz, így abban az esetben is nagy hasznát veheted, ha nehezedre esik meginni az ajánlott napi minimum 2 liter vizet. A B- és a C-vitaminnak fontos forrása, az utóbbi miatt az uborka héját is érdemes rajta hagyni, ráadásul a héjban található rostok javítják az emésztést. A magas víz- és rosttartalom miatt kipucolja a szervezetből a méreganyagokat. Az uborkához kiváló a görög joghurtos mártogatós, ami rengeteg fehérjét tartalmaz. Tegyél hozzá egy kevés friss kaprot, és ízlés szerint fokhagymát. A fokhagyma kiváló emésztésserkentő, csökkenti a vércukor- és a koleszterinszintet. Ezenkívül szuper immunerősítő, antioxidáns-tartalma miatt a rákos betegségek megelőzésében játszik fontos szerepet.

Magas víz- és alacsony kalóriatartalmának köszönhetően az uborka alapzöldség a fogyni vágyóknak Forrás: Shutterstock

5 tipp a lapos hasért

Ha elégedetlen vagy a súlyoddal, ha csak egy kevés hasi zsír választ el az álomalaktól, akkor is bevetheted ezeket az egyszerű, de sokat érő tippeket. Lapos hasra fel!

  • Édesség helyett – grépfrút- és áfonyasmoothie

Az édességvágyadat kielégítheted egy kellemesen édeskés, mégis egészséges smoothie-val. Minimális kalóriatartalma miatt a grépfrút kiváló eleme bármilyen diétának. Gyorsítja a szervezet zsírégető folyamatait, illetve vizelethajtó hatása is hozzájárul a súlyvesztéshez.

Az áfonyának rengeteg jótékony hatása van, elsősorban magas antioxidáns- és flavonoidtartalma miatt emlegetjük, pedig fogyókúrázóknak is kifejezetten ajánlott. Kutatók kimutatták, hogy akár 73 százalékkal is csökkentheti a zsírsejtek számát. Korábban már bebizonyították, hogy az áfonya növeli a szervezet polifenolszintjét – ami képes csökkenteni a II-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázatát –, most azonban azt is megállapították, hogy hatékonyan fogyaszt. A polifenolok ugyanis nagy arányban képesek lebontani a szervezet zsírsejtjeit, sőt segítenek megakadályozni az újraképződésüket is.

Kutatók kimutatták, hogy az áfonya akár 73 százalékkal is csökkentheti a zsírsejtek számát Forrás: Shutterstock
  • Üdítők helyett – gyömbéres, citromos víz

Az agyoncukrozott üdítők helyett igyál vizet, amit citrommal, gyömbérrel ízesíthetsz, hogy még inkább felpörgesse az anyagcserédet. Az emberi test 70%-a víz. Minden szervünknek, minden sejtünknek szüksége van rá. A jó anyagcseréért is fontos a megfelelő hidratáltság. Még a rostos ételek is ellenkező hatást váltanak ki, ha nem iszunk mellé elegendő folyadékot. Ha viszont mindennap elég vizet iszunk, akkor a szervezetben felgyűlni hajlamos méreganyagok, salakanyagok gyorsan kiürülnek.

A citrom amellett, hogy rendkívül jó C-vitamin-forrás,tele van antioxidánsokkal is, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatású. A citromban lévő pektin kissé elnyomja az éhségérzetet, így a fogyás is könnyebben megy. A gyömbér ellazítja az emésztőrendszer izmait, így megelőzi a puffadást. Gyomorbántalmak mellett zsírégető hatásáról is ismert, amit a benne található csípős anyagoknak köszönhet. A gingerol és a shogaol nevű vegyületek aktiválják a gyomorban lévő hőreceptorokat, ami által fokozódik a bélműködés, és a zsírégető folyamatok is beindulnak.

A citromban lévő pektin kissé elnyomja az éhségérzetet, így a fogyás is könnyebben megy Forrás: Shutterstock

5+1 ok, amiért minden reggel igyál egy pohár vizet

A tiszta víz az egyetlen olyan élelmiszer, ami semmi mással nem pótolható. Egész egyszerűen létfontosságú az ember számára. Jótékony hatásai nélkül képtelenek lennénk egészségesen működni. Nem is tehetsz annál jobbat, mint hogy reggelente, még a kávé előtt, egy nagy pohár vízzel indítod a napot. Íme 5+1 ok, hogy tényleg így tegyél!

Sikertörténet! 28 kilót fogyott, pedig alig változtatott az étrendjénhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190607-sarep-baggott-eletmodvaltasanak-fogyasanak-tortenete.html16 éves korában kezdett el komolyabb túlsúlyt felszedni, de csak a második gyermeke születése után határozta el, hogy lefogy. Sarep Baggott fél év alatt óriási változást ért el, pedig az étrendjében apró változtatásokat eszközölt csupán. Ismerd meg Sarep életmódváltásának történetét! Ez Zsír!Origo10 perces edzés a lapos hasért – nyári bomba formára fel!http://www.life.hu/ez-zsir/20190607-10-perces-edzes-a-lapos-hasert.htmlA lapos hasért rengeteget tehetünk a kiegyensúlyozott étkezéssel, sok rost és folyadék fogyasztásával. Ha jól működik az anyagcserénk, az már fél siker. De elengedhetetlen hozzá az edzés is. Íme, néhány gyakorlat, ami kifejezetten a hasi részt dolgoztatja meg! Ez Zsír!Origo5 ok, amiért hazai zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190605-ezert-fogyassz-hazai-magyar-zoldsegeket-es-gyumolcsoket.htmlVégre itt az igazi szezon, amikor már tényleg bűn import gyümölcsöt vagy zöldséget fogyasztani. Ennek ellenére sajnos a nagyobb áruházakban gyakori, hogy nem a hazai termékek kerülnek ki, így érdemes tudatosan, körültekintően választani. Ez Zsír!OrigoSikertörténet! Viccelődtek rajta, ezért lefogyott a túlsúlyos rendőrhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190603-stephen-griffin-fogyasanak-eletmodvaltasasanak-tortenete.htmlAz ír rendőr, Stephen Griffin 155 kilóra hízott úgy, hogy szinte észre sem vette. Sokáig nem zavarta, de aztán jöttek az intő jelek, hogy változtatnia kell. Eddig is sokat fogyott, de még 15 kilótól szeretne megszabadulni. Ismerd meg életmódváltásának történetét! Ez Zsír!Origo5 + 1 ok, hogy miért egyél minél több eprethttp://www.life.hu/ez-zsir/20190522-ezert-egyel-minel-tobb-epret-indul-az-eperszezon.htmlEz a pirosló, külsejében is csodálatos gyümölcs legalább annyira finom, mint amennyire egészséges. Érdemes kiélvezni a szezonját, és minél többet fogyasztani a frissen szedett eperből. Ez Zsír!OrigoSok rajtad a súlyfelesleg? Túlsúly esetén csökkenhet a vasfelszívódáshttp://www.life.hu/ez-zsir/20190514-tulsuly-eseten-csokkenhet-a-vasfelszivodas.htmlNem csak a kismamák, a vegetáriánus étrendet követők vagy éppen az aktívan sportolók veszélyeztetettek a vashiány szempontjából. A túlsúlyos férfiak és nők is érintettek, ugyanis a túlsúly csökkentheti a vas felszívódását. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.