A fizikai büntetés sajnos még most is jelen van bizonyos családokban, amellyel az engedetlen gyerekeket próbálják „helyes útra” terelni. Az ilyen szülők leginkább kétségbeesésükben alkalmazzák a verést, de bele sem gondolnak, hogy mennyit ártanak ezzel a gyerekeiknek. Sőt, amellett, hogy romboló hatású, hosszú távon nem is működik. Most megtudhatod, hogy miért is veszélyes egy fenékre csapás és milyen módszerekkel lehet jobban, azaz valóban nevelni.

Nem használ, csak ront a helyzeten

A gyerekek előszeretettel játszanak a szülők idegeivel, feszegetik a határaikat, ráadásul több dackorszakot is átélnek. Amikor már tényleg pattanásig feszül az a bizonyos húr otthon, könnyű lenne lerendezni a dolgot egy pofonnal. Sajnos túl könnyű, sőt, az elsőnél még hatásosnak is bizonyul. A gyerek megrémül a testi fenyítéstől, ezért az aktuális hiszti, rossz viselkedés abbamarad. Ám pár alkalom után hozzászokik, nem lepődik meg, nem ijed meg tőle, épp ezért érkezik a nagyobb ütés, előkerülhet a szíj, a fakanál. Az erőszak azonban sosem fog magyarázatot adni a gyereknek, hogy az adott viselkedése miért nem volt helyes. Enélkül pedig nem beszélhetünk nevelésről, csupán félelemkeltésről és elnyomásról.

Forrás: Shutterstock
Családon belüli bántalmazás: amikor a szülő egyetlen eszköze a verés


A zéró toleranciát hirdető gyermekvédelmi törvény ellenére sokan még mindig családi belügynek tekintik a gyermekek bántalmazását, főleg a nevelő célú gyerekverést. A lehetséges okokról és az elszomorító következményekről F. Lassú Zsuzsa pszichológust, az ELTE docensét kérdeztem. Olvasd tovább!

Agresszorképző szülői szeretetből

Azok a gyerekek, akiket a szüleik vertek, hajlamosabbak arra, hogy kortársaikkal, párjukkal vagy saját gyermekükkel szemben erőszakot alkalmazzanak. Sőt, még annak az esélye is nő, hogy törvény- és jogsértő magatartásúakká válnak. Ennek igen egyszerű oka van: a gyerekek mintakövetők. Ám ezen túl még közrejátszik a verések miatt bennük felgyülemlett frusztráció és az önbecsülésükön, önbizalmukon esett kár is.

Az erőszak sosem fog magyarázatot adni a gyermeknek, hogy az adott viselkedése miért nem volt elfogadhatóForrás: Shutterstock

Így nevelj verés helyett  

  • Elfogyott a türelmed – Vizsgáld meg az elvárásaidat, és kérdezd meg magadtól, hogy gyermeked viselkedése összhangban van-e az életkorával. Ez segíthet késleltetni a kirohanásodat, és más szempontból is megvizsgálni az adott szituációt.
  • Többször kérted, de nem engedelmeskedik – Az olyan elvont kéréseket, mint a „játssz szépen”, „egyél rendesen”, a gyerekek nem értik. Mielőtt idegessé válsz, gondold végig, hogy valóban, az életkorának megfelelően fogalmaztad-e meg a kérésedet, elvárásodat.
  • Úgy érzed, nem érnek el a szavaid gyermekedhez – Sok esetben erről a környezet, a körülötte lévő túl sok inger tehet. Vidd arrébb, vedd fel a szemkontaktust és nyugodt hangszínen magyarázd el neki, hogy miért nem helyes az, amit csinált/ miért kérted arra a bizonyos dologra/ miért fontos, hogy betartsa a kérésedet, stb.
  • Büntetnéd – Sok gyermekpszichológus vélekedik úgy, hogy nem büntetni kell, hanem a helyes viselkedésben megerősíteni. Ám vannak helyzetek – például ha agresszívvá válik a játszótéren –, amikor mégis szükségessé válik valamifajta büntetés. Ez azonban ne a pofon legyen! Ültesd magad mellé a lehető legtávolabbi padra, mondjuk 2 percre, amíg megnyugszik. Beszélgess vele, hallgasd meg! Kérdezd meg, hogy miért tette, mit érez, mit gondol? Az értő figyelem a kisebbek esetén is könnyedén célt ér.