Így tisztítsd a zöldséget-gyümölcsöt a koronavírus-járvány ideje alatt

Forrás: Shutterstock -
fertőtlenítés koronavírus zöldség gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Most, a koronavírus járvány idején mindenki igyekszik a lehető legjobban lefertőtleníteni a boltból hazahozott élelmiszereket. Nos, a csomagolt üveges vagy dobozos holmikkal egyszerű a dolgunk, de mi legyen a zöldségekkel és gyümölcsökkel, amelyek tavasszal egyre gyakrabban kerülnek az asztalunkra. 

Bármennyire is félsz a fertőzéstől, a friss zöldségeket, gyümölcsöket semmiképp nem érdemes bő szappannal vagy fertőtlenítővel lemosni. A vegyszer megváltozatja az ételek ízét, ráadásul hiába igyekszel jól lemosni, teljesen nem tudod, és emésztési gondokat okozhat.

"Az élelmiszereket szappannal mosni olyan, mintha pisztollyal lőnél légyre. Működhet, de talán nem éppen ez a legjobb eszköz" - idézi Don Schaffnert, a Rutgers Egyetem élelmiszerkutató professzorát az InStyle.

A szakember szerint elég, ha mindenféle vegyszer nélkül jó alaposan lesúroljuk a zöldségeket, gyümölcsöket hideg folyó víz alatt, így a kórokozók 90-99%-a eltávolítható.

Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.