immunerősítés étrendkiegészítő ekcéma gyulladáscsökkentő agyműködés omega-3 zsírsav magazin egészség ADHD gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egészség a legnagyobb kincs, ha pedig a gyermekünk egészségéről van szó, akkor fokozottan igaz ez az állítás. Az omega-3 zsírsav pedig egy olyan tápanyag, amely nem csak a felnőttek, de a gyerekek egészségének is alapköve lehet.

Az omega-3 zsírsav felnőttekre gyakorolt pozitív hatásairól már sokat olvashattunk: véd a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, gátolja a gyulladásokat, erősíti az immunrendszert, csökkenti a daganatos megbetegedések esélyét, de a depressziót, Alzheimer-kórt, sőt az asztmát is pozitív irányba befolyásolhatja.

Omega-3 a gyerekeknél

Az omega-3 zsírsav azonban nem csak a felnőttkori betegségek megelőzésében kulcsfontosságú, de a legújabb kutatások szerint a gyerekek fejlődésében is komoly szerepet játszhat.

  1. Az omega-3 zsírsav, köztük is a DHA kedvezően hat az agy fejlődésére valamint javítja a koncentrációt és a tanulási képességeket. Ennek oka, hogy a DHA elősegíti az idegsejtek közötti kommunikációt, márpedig, ha ez gördülékeny, akkor a tanulás és a koncentráció is könnyebben megy. A legkisebbeknél – akár 1 éves kor körül – növeli a figyelmet, az óvodás korúaknál jótékonyan hat a szavak megtanulására, az iskolásoknál pedig a tanulás segítése mellett megfigyelhető volt, hogy az omega-3 készítményt szedő gyerekek sokkal kevésbé stresszesek és a viselkedésük összességében kiegyensúlyozottabb. Sőt egyes kutatások szerint az omega-3 az ADHD tüneteinek enyhítésére is alkalmas.
    Az omega-3 zsírsav kedvezően hat az agy fejlődésére valamint javítja a koncentrációt és a tanulási képességeket Forrás: Shutterstock
  2. Az omega-3 zsírsavnak nem csak az agyra gyakorolt hatása jelentős a gyerekek szempontjából, de csökkenti a gyulladásos típusú megbetegedések előfordulási esélyét, támogatja az immunrendszert és felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat, amely kifejezetten pozitív tulajdonság, hiszen az óvodás és kisiskolás korosztály sokszor szenved a közösségben összeszedett nyavalyáktól.

  3. Amellett, hogy az esszenciális zsírsavak jó hatással vannak az agy szürkeállományára és az immunrendszerre, támogatják a melatonin termelést is, amely döntő szerepet játszik abban, hogy mélyen aludjon a gyermek és így kipihenten ébredjen. Egy 2014-es kísérlet szerint, azok a gyerekek, akik rendszeresen omega-3 zsírsavat kaptak kevesebbszer ébredtek fel éjszaka, sőt átlagosan 1 órával többet is aludtak.

  4. Egyre több gyermeknél figyelhető meg az ekcéma, azaz az atópiás dermatitisz kialakulása, amely viszketéssel, gyulladt bőrrel és ebből fakadó rossz közérzettel jár. Ez a betegség a felnőtteknél is komoly életminőségromlást eredményezhet, de a gyerekeket még súlyosabban érintheti az állandó bőrviszketés, sebfájdalom és sokszor a vörös, hámló foltok miatti kirekesztés, megbélyegzés. Az omega-3 zsírsav azonban gyulladáscsökkentő hatása miatt jelentős javulást és gyorsabb gyógyulást eredményezhet az ekcéma esetében is, mivel meggátolják a gyulladásos fehérjék képződését.
Az omega-3 zsírsav gátolja a gyulladásokat is Forrás: Shutterstock

Az omega-3 zsírsav tehát mind a felnőttek, mind a gyermekek egészségének megőrzésében komoly szerepet játszhat, így érdemes beiktatni az étrendbe az olyan élelmiszereket (pl. tengeri halak, dió), amelyek tartalmazzák ezt a fontos anyagot vagy olyan étrendkiegészítőket szedni, amelyek ellátják a szervezetet a megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsavval.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.