ajakápolás megelőzés száraz csípős hideg cserepes ajkak ősz tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amint beköszönt az ősz, nemcsak a bőrünk fokozott védelmére kell odafigyelnünk, hanem az ajkaink egészségére és ápolására is. A szél, az eső és a csípős hideg időjárás kihívások elé állítják az ajkainkat, ami által sokkal szárazabb lesznek és még több törődést igényelnek, mint az év többi hónapjában. Azonban van néhány természetes összetevő, illetve házi praktika, aminek segítségével ősszel és télen is búcsút inthetünk a száraz, cserepes ajkaknak.

Mivel az ajkaink alól hiányzik a zsírréteg, így sokkal nehezebb alkalmazkodik az időjárási viszontagságokhoz, mint például a bőrünk. Az őszi, majd a csípős téli levegő, illetve a fűtött szoba párás levegője, de akár a nyári időszakban az erős napfény is károsítja, kiszárítja az egyébként puha és bársonyos ajkakat.

Manapság már számos üzletekben, drogériákban található ajakápolót, ajakírt meg tudunk vásárolni azért, hogy megelőzzünk az ajkaink kicserepesedését, azonban a különféle vegyi összetevők miatt sokszor többet ártunk, mint használunk velük. Azonban nagy segítségünkre lehet a természetes összetevők, amelyeket ha beépítünk a szépségápolási rutinunkba garantáltan búcsút inthetünk a száraz ajkaknak.

Első és legfontosabb lépés, mielőtt elkezdenénk az ajkak hidratálását, a hámlasztás, az elhalt, száraz rétegek eltávolítása. Ehhez a legmegfelelőbb és legtermészetesebb hozzávalókat hívjuk segítségül: a mézet és a cukrot. Tusolás után, amikor kellőképpen puhák az ajkaink, egy törölközővel, vagy fogkefével dörzsöljük át az ajkainkat és kenjünk be az összekevert méz és cukor masszával. Ezt hagyjuk 10-15 percig az ajkakon, majd egy vattapamacs segítségével távolítsuk el.
Ezt követi a hidratálás, ahol, ha gyors, látványos és hatékony megoldást szeretnénk elérni, érdemes néhány természetes összetevőt bevetni.

Shea vaj

A shea vaj a benne található természetes anyagoknak köszönhetően rendkívüli módon hidratálja a bőrt és az ajkakat. A benne található F-vitamin kiválóan nyugtatja és gyógyítja a kicserepesedett ajkakat és nemcsak télen, hanem nyáron is védelmet nyújt a nap ultraviola sugarai ellen. Hamar felszívódik, így akár napközben is könnyedén használható.

A shea vajban található F-vitamin kiválóan nyugtatja és gyógyítja a kicserepesedett ajkakat Forrás: Shutterstock

Kókuszolaj

A kókuszolaj az egyik legjobb bőrpuhító anyag, ami nemcsak megfelelően hidratálja az ajkakat, hanem védi azokat a külső behatásoktól. Ha erősen cserepesek, szárazak az ajkaink a kókuszolaj a legjobb megoldás, mivel antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően a különféle fertőzésektől is képes megóvni azokat. A kókuszolaj folyékony és színtelen állagának köszönhetően könnyen felvihetjük az ajkainkra, a szennyeződések felvitelének elkerülése érdekében tegyünk egy keveset egy vattakorongra és kenjünk be vele az ajkainkat.

A kókuszolaj az egyik legjobb bőrpuhító anyag Forrás: Shutterstock

Aloe vera

Az aloe verát a legtöbben nap okozta leégésre és különféle csípések, bőrpír nyugtatására használják, azonban gyulladáscsökkentő és nyugtató hatása miatt kiválóan alkalmazható száraz, berepedezett ajkak ellen is. Az aloe verát bármely bioboltban gél formájában meg lehet vásárolni, de akár növény formájában is megvásárolható, amivel pusztán annyi a dolgunk, hogy használat előtt egyszerűen csak levágunk belőle egy kis darabot, amiből könnyen kinyomjuk a gélt és máris hatékonyan tudjuk vele ápolni és hidratálni az ajkainkat.

Az aloe vera gyulladáscsökkentő és nyugtató hatása miatt kiválóan alkalmazható száraz, berepedezett ajkak ellen is Forrás: Shutterstock

A fenti ápolás mellett azonban van néhány praktikus dolog, ami az ajkaink kicserepesedésének megelőzésében fontos szerepet játszanak.

  • Ha azt érezzük, hogy száraz a szánk, semmiképpen se nyálazzuk be, mivel a nyál hamar elpárolog és még inkább kiszáradnak tőle az ajkaink.
  • Az egyik legfontosabb a hidratáltság, napi minimum 2 liter folyadék bevitele nélkülözhetetlen a szervezetünk optimális működéséhez és az ajkaink, a bőrünk kiszáradásának megelőzéséhez.
  • A túlfűtött, meleg szobák, a párátlan helyiségek még inkább hozzájárulnak az ajkak kiszáradásához, elvonják a bőrből a nedvességet, emiatt érdemes rendszeresen párologtatni az otthonodban.
  • Kerüld a vegyszereket és irritáló anyagokat tartalmazó készítményeket, ezek helyett válassz természetes összetevőjű kozmetikumokat vagy készíts otthon, házilag ajakápolót.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.