Hajvágás otthon: profi tippek és a legnagyobb hibák

Forrás: Shutterstock -
frufru töredezett haj hajvágás otthoni hajvágás fodrász
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírusnak "köszönhetően" egyáltalán nem egyszerű manapság fodrászhoz járni. Van, aki karanténban van, van akinek a fodrásza zárt be, és vannak olyanok is, akik egyszerűen elővigyázatosságból nem járnak figaróhoz. Felmerül a kérdés: mit kezdjünk ilyen helyzetben a hajunkkal? Levághatjuk magunknak? Ha igen, hogyan álljunk neki?

Mit tehet az ember lánya (vagy fia), ha nem jut el fodrászhoz, de már hosszú a frufruja vagy töredezettek a hajvégei? Kevesen merik otthon kezelésbe venni a saját frizurájukat, és ez tulajdonképpen jól is van így, mert nem csak a fazont kockáztatjuk, hanem a testi épségünket is. Vannak azonban különleges helyzetek. Eláruljuk, mikor fodrászolhatjuk meg saját magunkat és mikor kell mindenképpen szakemberhez fordulni.

Levághatom otthon a hajamat?

Általános szabály: aki tökéletes frizurát szeretne, az mindenképpen forduljon fodrászhoz. Bármilyen messze is van az újabb időpont, a hajunk érdekében muszáj lesz kivárni. Különösen akkor igaz ez, ha változtatni szeretnénk a frizuránkon, a vállig érőt pixie-re cserélnénk, valamint a rövid frizuráknak sem ajánlatos otthon nekiállni. Ha csak apróbb dolgokról van szó, a frufrurövidítéséról vagy a töredezett hajvégek felfrissítéséről, esetleg a nyak kiborotválásáról, az otthon is elvégezhető. Pár dologra érdemes azonban vigyázni, hogy tartósan ne károsítsuk a frizurát.

Ha csak apróbb dolgokról van szó, a töredezett hajvégek felfrissítéséről, akkor az otthon is elvégezhető Forrás: Shutterstock

A legnagyobb hiba az otthoni hajvágásnál

Ha rászántuk magunkat, és már nyúlnánk az ollóért, álljunk meg egy pillanatra. Akkor követjük el a legnagyobb hibát, ha olyan ollót használunk, ami nem hajvágásra való. Az egyszerű papírvágó- vagy körömvágó olló rendkívül káros a hajnak: a hajvégeket nem vágja le tisztán, inkább csak összenyomja és tépi a hajszálakat. Az ilyen módon tönkretett frizurát csak a fodrász tudja helyrehozni a saját, profi ollójával.

Mire lesz szükségünk?

A legfontosabb tehát, hogy megfelelő eszköz legyen a kezünkben. Kell egy speciális hajvágó-olló, ami sokkal élesebb, mint az egyszerű háztartási ollók. Az egészen rövid frizuráknál egyszerű a dolog, egy hajnyírógéppel sok mindent elintézhetünk. Szükségünk lesz fésűre is, különben a hajvágás nem lesz pontos. Kell egy nagy tükör, és egy törölköző a vállakra. A jó fény is legalább annyira fontos, mint az eddig felsoroltak.
Tipp hosszú hajra: a kezdők ne vágják le maguk a hátsó tincseket, ebben az esetben segítséget kell kérnünk egy stabil kezű második embertől.

Kezdők ne vágják le maguk a hátsó tincseket, ebben az esetben segítséget kell kérnünk egy stabil kezű második embertől Forrás: Shutterstock

Nedvesen vagy szárazon?

Míg a fodrászatban általában megmossák vagy nedvesítik a hajat, addig otthon a száraz hajvágás ajánlott. A kezdők így jobban látják, hol kell igazítani a hajat. Látszik a valódi hossz, a haj esése. Különösen igaz ez a frufrunál, azt tilos vizesen vágni, mert sokkal rövidebb lesz, mint azt várnánk. Nedvesen, simára fésülve a haj hosszabb, mint valójában. Különösen igaz ez a hullámos, vagy göndör hajra. A legjobb, ha hajmosás után néhány órával kezdünk neki a műveletnek. Fontos, hogy ne használjunk semmiféle hajformázót vágás előtt.

A frufru igazítása

A frufrut rendszeresen és gyakran kell vágni. Sokan időt és pénzt takarítanak meg, hogy két fodrász-látogatás között maguk vágják le. Hogy ne járjunk úgy, mint azok a hölgyek, akiknek félresikerült frizuráján az internet népe röhög, kövessük a következő videóban látottakat:

Fontos, hogy a frufrut is csak akkor igazítsuk ki mi magunk, ha a eleve ilyen a frizuránk. A frufru kialakítását minden esetben fodrászra kell bízni.

A töredezett hajvégek eltávolítása

A töredezett hajvégek semmiféle kozmetikumokkal nem hozhatók rendbe, csak az olló segíthet. Szakemberek szerint három havonta érdemes frissíteni a hajvégeket. Sürgősségi megoldásként otthon is megpróbálkozhatunk ezzel. Ebben az esetben is nagyon fontos, hogy hajvágó ollót használjunk. Hiába látunk a neten számtalan olyan tippet, hogy körömvágó ollóval is megoldható, ne higgyük el!

Útmutató a töredezett hajvégek vágásához:

1. A száraz hajat jól fésüljük meg, és válasszunk le egy kb. 1 cm széles tincset a választékunk egyik oldalán. A maradék rögzítsük csattal.

2. Tekerjük be ezt a tincset nagyon szorosan felülről lefelé, úgy, hogy a töredezett hajvégek kilógjanak.

3. Fogjuk a fodrász ollót, és a sodrott szál mentén fentről lefelé óvatosan vágjuk le a kiálló végeket.

4. A kész tincset hajtsuk át a másik oldalra, és csatoljuk le. Haladjunk így tovább, majd jöhet a másik oldal. A hátsó tincseket nehezebb elérni, kérjünk segítséget.

Tipp: Ha egyszerűbb megoldásra vágyunk, ruházzunk be egy trimmerre, egy úgynevezett töredezett hajvég eltávolítóra.




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.