A koronavírusnak "köszönhetően" egyáltalán nem egyszerű manapság fodrászhoz járni. Van, aki karanténban van, van akinek a fodrásza zárt be, és vannak olyanok is, akik egyszerűen elővigyázatosságból nem járnak figaróhoz. Felmerül a kérdés: mit kezdjünk ilyen helyzetben a hajunkkal? Levághatjuk magunknak? Ha igen, hogyan álljunk neki?

Mit tehet az ember lánya (vagy fia), ha nem jut el fodrászhoz, de már hosszú a frufruja vagy töredezettek a hajvégei? Kevesen merik otthon kezelésbe venni a saját frizurájukat, és ez tulajdonképpen jól is van így, mert nem csak a fazont kockáztatjuk, hanem a testi épségünket is. Vannak azonban különleges helyzetek. Eláruljuk, mikor fodrászolhatjuk meg saját magunkat és mikor kell mindenképpen szakemberhez fordulni.

Levághatom otthon a hajamat?

Általános szabály: aki tökéletes frizurát szeretne, az mindenképpen forduljon fodrászhoz. Bármilyen messze is van az újabb időpont, a hajunk érdekében muszáj lesz kivárni. Különösen akkor igaz ez, ha változtatni szeretnénk a frizuránkon, a vállig érőt pixie-re cserélnénk, valamint a rövid frizuráknak sem ajánlatos otthon nekiállni. Ha csak apróbb dolgokról van szó, a frufrurövidítéséról vagy a töredezett hajvégek felfrissítéséről, esetleg a nyak kiborotválásáról, az otthon is elvégezhető. Pár dologra érdemes azonban vigyázni, hogy tartósan ne károsítsuk a frizurát.

Ha csak apróbb dolgokról van szó, a töredezett hajvégek felfrissítéséről, akkor az otthon is elvégezhetőForrás: Shutterstock

A legnagyobb hiba az otthoni hajvágásnál

Ha rászántuk magunkat, és már nyúlnánk az ollóért, álljunk meg egy pillanatra. Akkor követjük el a legnagyobb hibát, ha olyan ollót használunk, ami nem hajvágásra való. Az egyszerű papírvágó- vagy körömvágó olló rendkívül káros a hajnak: a hajvégeket nem vágja le tisztán, inkább csak összenyomja és tépi a hajszálakat. Az ilyen módon tönkretett frizurát csak a fodrász tudja helyrehozni a saját, profi ollójával.

Mire lesz szükségünk?

A legfontosabb tehát, hogy megfelelő eszköz legyen a kezünkben. Kell egy speciális hajvágó-olló, ami sokkal élesebb, mint az egyszerű háztartási ollók. Az egészen rövid frizuráknál egyszerű a dolog, egy hajnyírógéppel sok mindent elintézhetünk. Szükségünk lesz fésűre is, különben a hajvágás nem lesz pontos. Kell egy nagy tükör, és egy törölköző a vállakra. A jó fény is legalább annyira fontos, mint az eddig felsoroltak.
Tipp hosszú hajra: a kezdők ne vágják le maguk a hátsó tincseket, ebben az esetben segítséget kell kérnünk egy stabil kezű második embertől.

Kezdők ne vágják le maguk a hátsó tincseket, ebben az esetben segítséget kell kérnünk egy stabil kezű második embertőlForrás: Shutterstock

Nedvesen vagy szárazon?

Míg a fodrászatban általában megmossák vagy nedvesítik a hajat, addig otthon a száraz hajvágás ajánlott. A kezdők így jobban látják, hol kell igazítani a hajat. Látszik a valódi hossz, a haj esése. Különösen igaz ez a frufrunál, azt tilos vizesen vágni, mert sokkal rövidebb lesz, mint azt várnánk. Nedvesen, simára fésülve a haj hosszabb, mint valójában. Különösen igaz ez a hullámos, vagy göndör hajra. A legjobb, ha hajmosás után néhány órával kezdünk neki a műveletnek. Fontos, hogy ne használjunk semmiféle hajformázót vágás előtt.

A frufru igazítása

A frufrut rendszeresen és gyakran kell vágni. Sokan időt és pénzt takarítanak meg, hogy két fodrász-látogatás között maguk vágják le. Hogy ne járjunk úgy, mint azok a hölgyek, akiknek félresikerült frizuráján az internet népe röhög, kövessük a következő videóban látottakat:

Fontos, hogy a frufrut is csak akkor igazítsuk ki mi magunk, ha a eleve ilyen a frizuránk. A frufru kialakítását minden esetben fodrászra kell bízni.

A töredezett hajvégek eltávolítása

A töredezett hajvégek semmiféle kozmetikumokkal nem hozhatók rendbe, csak az olló segíthet. Szakemberek szerint három havonta érdemes frissíteni a hajvégeket. Sürgősségi megoldásként otthon is megpróbálkozhatunk ezzel. Ebben az esetben is nagyon fontos, hogy hajvágó ollót használjunk. Hiába látunk a neten számtalan olyan tippet, hogy körömvágó ollóval is megoldható, ne higgyük el!

Útmutató a töredezett hajvégek vágásához:

1. A száraz hajat jól fésüljük meg, és válasszunk le egy kb. 1 cm széles tincset a választékunk egyik oldalán. A maradék rögzítsük csattal.

2. Tekerjük be ezt a tincset nagyon szorosan felülről lefelé, úgy, hogy a töredezett hajvégek kilógjanak.

3. Fogjuk a fodrász ollót, és a sodrott szál mentén fentről lefelé óvatosan vágjuk le a kiálló végeket.

4. A kész tincset hajtsuk át a másik oldalra, és csatoljuk le. Haladjunk így tovább, majd jöhet a másik oldal. A hátsó tincseket nehezebb elérni, kérjünk segítséget.

Tipp: Ha egyszerűbb megoldásra vágyunk, ruházzunk be egy trimmerre, egy úgynevezett töredezett hajvég eltávolítóra.