Öt éve nem látott árakkal lehet szembesülni az albérletpiacon. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője számolt be a legfrissebb statisztikákról és bérleti árakról a Mokkában.

Budapesten és a vidéki városokban is hatalmas árcsökkenés tapasztalható az albérletpiacon, évek óta nem volt erre példa. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a Mokkában mesélt a legújabb statisztikákról.

"Öt éve nem voltak például a fővárosban ilyan olcsó a kiadó lakások és házak átlagos havi bérleti díja. Ez konkrétan azt jelenti, hogy átlagosan 130.000 Ft-ot kérnek egy kiadó lakásért vagy házért a tulajdonosok a fővárosban és a többi nagy városban is jelentősen csökkentek a bérleti díjak" - fogalmazott a gazdasági szakértő.

A statisztikák szerint Budapesten 15%-al csökkentek éves szinten, a többi nagy városban pedig 10%-al alacsonyabbak a bérleti díjak.

"Hogyha egy belvárosi lakást nézünk, egy 50 nm-es ingatatlant a fővárosban, akkor azt most körülbelül 150-160.000 Ft-ért lehet bérelni, ennek korábban úgy 220-230.000 Ft volt az átlagos bérleti díja, hogyha pedig a panel lakásokat vesszük alapul, ott pedig 130.000 Ft az átlagos havi bérleti díj" - magyarázta a szakértő.

 

Ez a gazdasági helyzet változása mellett, a turizmus visszaesésének a következménye. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy ez az állapot meddig fog tartani.