blogbejegyzés hús magazin vegetáriánus vegán
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Manapság egyre többen térnek át a növényi alapú étrendre: igaz ez a hírességekre is. Vannak, akik egészségügyi okok miatt, mások a környezetvédelem kedvéért hozták meg ezt a komoly döntést. Nézzük, kik azok a sztárok, akik lemondtak a húsról. 

Jó ideje vitatott, hogy egészséges- e a vegetáriánus és a vegán életmód, a húsevők szerint nem feltétlenül, ám sokan azt sem tudják feltétlenül, hogy mi a különbség a kettő között.

A vegetáriánusok azok az emberek, akik nem fogyasztanak húst, ám őket is több csoportra sorolhatjuk.

A kép illusztráció Forrás: Shutterstock

A

szemivegetarianizmus

tulajdonképpen egy divatirányzat, aminek keretein belül meglepő módon fogyasztható állati eredetű nyersanyag, sőt a baromfi és a hal is engedélyezett. Így semmi köze a vegetarianizmus eredeti céljához, azaz az erőszakmentességhez.

Az

ovo-lakto vegetáriánusok

a növényi élelmiszerek mellett tojást, illetve tejet és tejtermékeket is fogyasztanak.

tejtermék tojás tej sajt Forrás: Shutterstock

Az

ovovegetarianizmust

választók a növényi ételek mellett tojást, de tejet nem, a

laktovegetáriánusok

pedig tejet, de tojást nem fogyasztanak.

A vegán étrendet követők minden állati eredetű terméket száműznek a tányérjukból, és életfilozófiájuknak tekintik, hogy ne okozzanak szükségtelen szenvedést sem az állatoknak, sem az embertársaiknak.

A nyers vegetáriánusok és nyers vegánok étrendjének az a különlegessége, hogy az ételek 75-100%-át nyers formában fogyasztják el.

A kép illusztráció Forrás: Shutterstock

Erre a komoly életmódváltásra csak kevesen képesek, ám egy bizonyos idő eltelte után a legtöbben arról számolnak be, hogy energikusabbak a növényi alapú ételek magas antioxidáns- és vitamintartalmának köszönhetően.

A külföldiek mellett a magyar sztárok többsége is úgy döntött, hogy kiiktatja a konyájából az állati eredetű táplálékokat.

Puskás Peti

már hosszú évek óta erősíti a vegánok táborát. Életmódváltása mellett az is nagyon fontos számára, hogy védje a környezetét, és született állatvédőként gazdit találjon a menhelyre került nehéz sorsú kutyusok számára.

Dukai Reginának

az egészségügyi állapota miatt kellett hús és tejmentes étrendre váltania. Endometriózisa miatt szigorú diétát követ. A modell életmódváltása óta számtalan új recepttel és ízzel bővítette a konyháját.

Sáfrány Emese

évek óta vegánként éli az életét, a hús és a tejtermékek elkerülése miatt egyetlen hiánybetegség sem lépett fel nála, ezért a gyönyörű kismama a várandósság idejére sem hagyott fel a növényi alapú étrenddel.

Németh Kristóf

már kisgyermek korában sem rajongott a húsokért egyedül a nagymamája által készített rántott hús vette le a lábáról. Ám felnőttként úgy döntött, hogy a vegetáriánus étrendet választja.

Sütő Enikő

a gyönyörű modell szinte véletlenül lett vegetáriánus. Egyik nap úgy döntött, hogy kipróbálja a húsmentes életet, ám a növényi étrend annyira jó hatással volt a szervezetére, hogy azóta sem fogyasztott húst.

Eke Angélának

szívügye a környezet és az állatvédelem. Ebből kifolyólag pár éve növényi alapú étrendet folytat, sem húst, sem tejet nem fogyaszt. Azt vallja, hogy ezzel nem csak a saját egészségéért de a környezetéért is sokat tesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.