Kihalástól megmenekült állatok – nélkülük szegényebb lenne az élővilágunk

Forrás: Shutterstock -
védett állat kihalás állatok természetvédők magazin veszélyeztetett élővilág megmenekülés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szerencsére az elmúlt évtizedek alatt számos állatot sikerült már megmenteni a kihalástól. Összegyűjtöttük néhányat, amik az elővilág nagyon fontos részét képezik.

Sajnálatos módon sok állatfaj veszélyeztetett a Földön. Ennek okai elsősorban az emberek életmódjának következményei, de egyéb tényezők is közrejátszanak abban, hogy egy állatfaj a kihalás szélére sodródik.

Ha elég időt és energiát fordítunk a megmentésükre, ez a helyzet visszafordítható. Több olyan esetről hallhattunk már, ami azt bizonyítja, hogy ez lehetséges. Leginkább az vált be a mentési eljárások közül, ha az illetékesek visszahelyezik a korábbi élőhelyükre a kismértékben felszaporított állatokat.

Nemrégiben jelentették be,

hogy a vadon élő óriáspandák szerencsére már nem tartoznak a veszélyeztetett állatfajok közé.

Kína egyik jelképe a „sebezhető" kategóriába került át, amiatt a számtalan erőfeszítés miatt, amit az emberek tettek azért, hogy megmentsék a sokak által kedvelt fajt.

A természetvédők elszánt munkájának köszönhetően korábban még jó néhány állatot sikerült megmenteni a kihalástól. Lássuk, hogy melyek ezek:

Kínai aligátor

A rizsföldek kialakítása miatt az élőhelyükön az évezred végén mindössze száz vadon élő példány volt fellelhető a Jangce folyó mentén élő hüllők közül. 120 aligátor kitelepítésével törekedtek megduplázni a populáció számát 2019-ben.

Kínai aligátor Forrás: Shutterstock

Kaliforniai disznódelfin

A faj eredetileg a Kaliforniai-öböl északi részén honos, de az intenzív halászat nagyon lecsökkentette az állományát. A másfél méteresre megnövő tengeri emlős a legkisebb ismert cetféle. Pillanatnyilag csak lelassították a populációjuk egyedszámának nagymértékű zuhanását a megmentésük érdekében tett erőfeszítésekkel. Sajnos, nem biztos, hogy tartósan is sikerül megmenti őket, mivel mára mindössze tíz példány maradt belőlük.

Erszényes ördög

Az erszényes ragadozó, amelyet tasmán ördög néven is emlegetnek, annak idején Ausztrália-szerte mindenütt előfordult. Azonban a kilencvenes évektől sajnos 90 százalékukat megsemmisítette a fertőző arctumorbetegség. A 2010-es évek közepétől ért el sikereket a tudomány a betegség ellen feltalált vakcinával.

Erszényes ördög Forrás: Shutterstock

Európai bölény

Kentben próbálják meg feltámasztani a Nagy-Britanniában 10000 éve kihalt növényevő emlőst a helybeli környezetvédők. Sajnos, azonban az ország hagyományos természeti környezete az idők során teljesen tönkrement, ez nagymértékben nehezíti az erőfeszítéseiket. Ennek ellenére az ősi erdők visszaállítása után, 2022-ben szabadon engednék a bölényeket.

Európai bölény Forrás: Shutterstock

Szürke farkasok

Az amerikai Yellowstone-ban az évtizedek során elszaporodott szarvasállomány a hódokat fenyegette, ezért 70 év után visszatelepítették a farkasokat a világ legrégebbi nemzeti parkjába. Negyed évszázad alatt 600 példányra nőtt a 41 visszahelyezett farkas populációja. De a parkban még mindig rendszeresen vadásszák a szarvasmarháikat védő tenyésztők az említett állatokat.

Szürke farkas Forrás: Shutterstock

Eurázsiai hiúz

A XIX. század folyamán a ragadozó eltűnt Európából, de sikerült újra visszatelepíteni példányait Franciaországba, Olaszországba, Svájcba, Németországba és Ausztriába a 70-es években. Jelenleg a kontinensen elszigetelt csoportokban élnek.

Eurázsiai hiúz Forrás: Shutterstock

Guami guvat

Az 1970-es években a csendes-óceáni szigeten egy betelepített és elszaporodott kígyófaj végzett a madárfajjal. Egy megmentésükre szervezett programban 1981-től fogságban tenyésztették, majd a közelben lévő, kígyómentes Rota szigetén szabadon eresztették a madarakat.

Guami guvat Forrás: Wikipedia/Greg Hume

Dávid-szarvas

A Kínában honos szarvasfajtát a helybeli lakosság a XIX. század végére teljesen levadászta. Momentán már 700 állat él eredeti hazájában, miután az európai állatkertekben élő példányokat szaporítva visszatelepítették. A fajt lejegyző francia hittérítőről kapta a nevét, azonban Milunak is becézik.

Dávid-szarvas Forrás: Shutterstock

Sajnos, még mindig nagyon sok állatfaj van, amelyeket a kihalás veszélye fenyeget.

Ennek elkerülése érdekében fontos, hogy az emberiség óvintézkedéseket tegyen. Nem hagyhatjuk, hogy kihaljanak és örökre elveszítsük őket. A veszélyeztetett állatok megmentése érdekében mindenképp nagy erőfeszítéseket kell tennünk!

Ez is érdekelhet: Ezek a legtöbbet érő, vadon élő állatok Magyarországon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.