Bulgáriában szeptember 6-tól szigorítják a járványügyi korlátozásokat a koronavírus-fertőzések számának növekedése miatt - jelentette be Sztoicso Kacarov egészségügyi miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

"A világjárvány okozta válság minden aspektusát felmértük, a helyzet súlyos, de ellenőrzésünk alatt áll. A beoltott emberek alacsony aránya miatt arra kényszerülünk, hogy megelőző intézkedéseket hozzunk, és ezzel is csökkentsük a következményeket a teljes lakosságra nézve.

Ezért hétfőtől országszerte szigorításokat léptetünk életbe, amelyek két hónapig maradnak érvényben, de ha az esetszám tovább nő, a korlátozások még szigorúbbak lehetnek".

A szigorítások a minimum másfél méteres távolságra és a maszkviselésre vonatkoznak a zárt terű közösségi helyeken, valamint a közlekedési eszközökön. November végéig meghosszabbítják a járványügyi vészhelyzetet. A beltéri sporteseményeket nézők nélkül rendezik. Döntés született arról is, hogy a koncerteken, színházi előadásokon és mozikban a nézők számát a férőhelyek ötven százalékára korlátozzák. A múzeumok és galériák - befogadóképességük arányában - nyolc négyzetméterenként egy főt fogadhatnak. A korlátozások teljes listáját hivatalosan a következő napokban teszik közzé.

Koronavírus - Bulgáriában újabb járványügyi korlátozásokat vezetnek be (A kép illusztráció)Forrás: 123rf.com

A hatóságok emellett nyomatékosan javasolják a nyilvános rendezvények szüneteltetését, a gyermekközpontok és klubok bezárását és a fesztiválok felfüggesztését.

Az országban az elvégzett tesztvizsgálatok hét százalékában mutattak ki fertőzést. A kórházba kerültek száma 3872-re emelkedett, közülük 332-en intenzív osztályon vannak. Az elmúlt 24 órában 54 koronavírusos beteg halt meg, és a megbetegedések száma 1745-tel emelkedett.

A nagyjából 7 milliós Bulgáriában eddig csak 2,3 millió embert oltottak be, közülük 1,2 millióan kapták meg a vakcina második dózisát is.

Forrás: MTI