15+1 érdekesség az emberi szervezetről: 1 cm-rel vagyunk magasabbak reggel, mint este

Forrás: Shutterstock -
emberi test érdekesség magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Talán nem hallotta még mindenki a következő állításokat, pedig ahhoz, hogy jobban megismerjük testünk működését, elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a következő néhány érdekes ténnyel.

1. Csontok: A gyermekeknek 300 csontja van, felnőttként ez 206-ra csökken.

2. Fülzsír: A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a rendszeres és alapos tisztítás inkább árt, mint használ. A fülzsír hasznos a szervezetünk számára: megvédi a fület a baktériumoktól, rovaroktól és a hallójáratunkat is védi.

3. Ízlelés: 60 éves korunkban az ízlelőbimbóink megváltoznak - és már csak fele annyira működnek, mint korábban. Ezért, ha a nagyszüleink a következőket állítják: "régen a kolbásznak volt íze", akkor valószínűleg nem a kolbász íze gyengült, hanem nagyszüleink felett járt már el az idő.

4. Agyunk működése: A tudósok becslése szerint agyunk olyan, mint egy számítógép merevlemeze, amelynek kapacitása 2,5 millió GB. Azonban sosem pihentethetjük igazán, különben a kapacitása az életkorral együtt gyengülni kezd.

A tudósok becslése szerint agyunk olyan, mint egy számítógép merevlemeze, amelynek kapacitása 2,5 millió GB Forrás: Shutterstock

5. Pislogás: Naponta körülbelül 14 ezerszer pislogunk. Ez azt jelenti, hogy az ébren töltött percekből 23 percet csukott szemmel töltünk.

6. Hajszálaink: Olyan erősek, hogy akár egy alma súlyát is elbírnák, anélkül, hogy elszakadnának.

7. Erek: Minden ember testében körülbelül 100 ezer kilométernyi ér van. Ez a hosszúság elegendő lenne ahhoz, hogy a Földet két és félszer körbetekerjük vele.

8. Álmok: A magasabb intelligenciájú emberek többet álmodnak, mint a kevésbé okosak. A magasabb IQ-val rendelkező emberek ugyanis gyorsabban reagálnak az őket ért információkra. Az agyuk éjszaka aktívabban dolgozik, ezért intenzívebben álmodnak.

A magasabb intelligenciájú emberek többet álmodnak Forrás: Shutterstock

9. Jobb kéz, bal kéz: A jobb kezes emberek inkább a jobb oldalon rágnak, míg a bal kezesek inkább a bal oldalon.

10. Körmök: Ha valakinek puhák és törékenyek a körmei, akkor ez arra utalhat, hogy az illetőnek pajzsmirigy-túlműködése van.

11. Fogak: Már a születésünk előtt 6 hónappal növekedésnek indulnak.

A magzat 3 hónapos korában megindul a fogak növekedése Forrás: Shutterstock

12. Kémiai reakció: Az agyunkban körülbelül 100 ezer kémiai reakció megy végbe minden egyes másodpercben.

13. Ízlelőbimbó: A férfiak kevesebb ízlelőbimbóval rendelkeznek a nyelvükön, mint a nők.

14. Bőrünk és testsúlyunk: Az emberi bőr súlya 8kg, ami a testsúlyunk 16%-át teszi ki. Emellett a bőr elasztikus, és képes akár két-háromszorosára is tágulni.

15. Tüsszentés: Ha tüsszentünk, minden testi funkció megáll egy pillanatra, igen, még a szívdobogás is! Ez az oka annak, hogy ha tüsszentünk, akkor becsukjuk a szemünket.

16. Magasság: Az ember reggel körülbelül 1 cm-rel magasabb, mint este.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.