Talán nem hallotta még mindenki a következő állításokat, pedig ahhoz, hogy jobban megismerjük testünk működését, elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a következő néhány érdekes ténnyel.

1. Csontok: A gyermekeknek 300 csontja van, felnőttként ez 206-ra csökken.

2. Fülzsír: A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a rendszeres és alapos tisztítás inkább árt, mint használ. A fülzsír hasznos a szervezetünk számára: megvédi a fület a baktériumoktól, rovaroktól és a hallójáratunkat is védi. 

3. Ízlelés: 60 éves korunkban az ízlelőbimbóink megváltoznak - és már csak fele annyira működnek, mint korábban. Ezért, ha a nagyszüleink a következőket állítják: "régen a kolbásznak volt íze", akkor  valószínűleg nem a kolbász íze gyengült, hanem nagyszüleink felett járt már el az idő.

4. Agyunk működése: A tudósok becslése szerint agyunk olyan, mint egy számítógép merevlemeze, amelynek kapacitása 2,5 millió GB. Azonban sosem pihentethetjük igazán, különben a kapacitása az életkorral együtt gyengülni kezd.

A tudósok becslése szerint agyunk olyan, mint egy számítógép merevlemeze, amelynek kapacitása 2,5 millió GBForrás: Shutterstock

5. Pislogás: Naponta körülbelül 14 ezerszer pislogunk. Ez azt jelenti, hogy az ébren töltött percekből 23 percet csukott szemmel töltünk.

6. Hajszálaink: Olyan erősek, hogy akár egy alma súlyát is elbírnák, anélkül, hogy elszakadnának.

7. Erek: Minden ember testében körülbelül 100 ezer kilométernyi ér van. Ez a hosszúság elegendő lenne ahhoz, hogy a Földet két és félszer körbetekerjük vele.

8. Álmok: A magasabb intelligenciájú emberek többet álmodnak, mint a kevésbé okosak. A magasabb IQ-val rendelkező emberek ugyanis gyorsabban reagálnak az őket ért információkra. Az agyuk éjszaka aktívabban dolgozik, ezért intenzívebben álmodnak.

A magasabb intelligenciájú emberek többet álmodnakForrás: Shutterstock

9. Jobb kéz, bal kéz: A jobb kezes emberek inkább a jobb oldalon rágnak, míg a bal kezesek inkább a bal oldalon.

10. Körmök: Ha valakinek puhák és törékenyek a körmei, akkor ez arra utalhat, hogy az illetőnek pajzsmirigy-túlműködése van.

11. Fogak: Már a születésünk előtt 6 hónappal növekedésnek indulnak.

A magzat 3 hónapos korában megindul a fogak növekedéseForrás: Shutterstock

12. Kémiai reakció: Az agyunkban körülbelül 100 ezer kémiai reakció megy végbe minden egyes másodpercben.

13. Ízlelőbimbó: A férfiak kevesebb ízlelőbimbóval rendelkeznek a nyelvükön, mint a nők.

14. Bőrünk és testsúlyunk: Az emberi bőr súlya 8kg, ami a testsúlyunk 16%-át teszi ki. Emellett a bőr elasztikus, és képes akár két-háromszorosára is tágulni. 

15. Tüsszentés: Ha tüsszentünk, minden testi funkció megáll egy pillanatra, igen, még a szívdobogás is! Ez az oka annak, hogy ha tüsszentünk, akkor becsukjuk a szemünket.

16. Magasság: Az ember reggel körülbelül 1 cm-rel magasabb, mint este.