Fehér, rózsaszín vagy mégis milyen színre kell aludni?

Forrás: Shutterstock -
pihenés stressz magazin alvás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hatékony és minőségi alvás kapcsán úgy tartják, hogy a fehér zajok jótékony hatással bírnak. De még miben segítebek? És egyáltalán: milyen színű zajokról beszélhetünk?

Előfordult már, hogy nap végére nem sikerült megjavítani a csapot? Fáradt vagy, szeretnél minden zajt negálni, de hallásod egyetlen zajra fókuszál: csöpög a csap. Borzasztóan zavar téged és sehogy sem tudod kizárni.

Egy másik példa: amikor elalvás előtt zakatolnak a fejedben a gondolatok, és semmi másra nem vágysz, minthogy azok csillapodjanak. Nos, ebben fog segíteni a fehér zaj.

Jogos a kérdés: de mi az a fehér zaj?

Olyan zajok, amelyek frekvenciájuknál fogva elnyomnak olyan hangokat, melyek a természetes környezetünkben fordulnak elő. Röviden, ennek minősül bármilyen fehér háztartási gép, mint például a mosógép, szárítógép hangja, de ide soroljuk a hajszárító zaját is.

A fehér zaj olyan zajok összefoglaló neve, amelyek frekvenciájuknál fogva elnyomják az olyan hangokat, melyek a természetes környezetünkben fordulnak elő Forrás: Shutterstock

Ezek a hangok alkalmasak arra, hogy minden olyan további zajt elnyomjanak, amelyek gátolhatják vagy zavarhatják az alvás, pihenés minőségét. Az ismerőseim körében többen akár egész éjszakára is megteremtik a fehér zajt, hogy nyugodtan tudjanak pihenni. Elsőre talán bizarrul hangzik, hogy egy teljes éjjelre bekapcsolják a hajszárítót, azonban ennek számtalan más előnye is van.

A kutatások alapján: képes növelni a koncentrációt és stresszcsökkentő hatással bír. Segít a fejfájás és a migrén leküzdésében, elnyomja a fülzúgást, és képes növelnii a munkateljesítményt is.

A fehér zaj szerepet játszik abban, hogy általa az agynak csak egyféle zajt kell feldolgoznia. Éppen ezért csecsemők altatásához is gyakorta javasolják. Ugyanis ami egy felnőtt embernek megszokott, mindennapos zaj, addig ez egy újszülött számára erőteljes inger, emiatt jobban felzaklathatja akár egy kutyaugatás is. Míg a fehér zaj főként az ő alvásukat segíti elő, addig a felnőtt idegrendszerére a rózsaszín zaj jótákonyabb hatást gyakorol. Ha ilyen típusú alvássegítő eszközt alkalmaznál, figyelj arra, hogy legalább két méter távolságban helyezd el a gyermektől és ne vedd maximális hangerőre.

A fehér zajt a csecsemők altatásához is gyakorta javasolják Forrás: Shutterstock

Mi a különbség a fehér és a rózsaszín zaj között?

A rózsaszín zaj alacsonyabb frekvenciákon intenzívebb, így kevesebb magas frekvenciát tartalmaz. Szintén segíti a minőségi alvást, a fő különbség azonban, hogy jótékony hatást gyakorol a memóriára, és segíti az emlékezőképességet. A természetközeli hangok, zejok is ilyenek,például, ha esik az eső, vagy morajlik a szél.

Ha a körülmények nem optimálisak arra, hogy valódi fehér vagy rózsaszín zajjal pihenjük ki a nap fáradalmait, akkor a YouTuben-on vagy más alkalmazásokon – például a NoiseZ – keresztül a számunkra megfelelő hangot kiválasztva hasonló eredményt érhetünk el.

A YouTube-on vagy más alkalmazásokon keresztül kiválasztva a számunkra megfelelő hangot hasonló eredményt érhetünk el Forrás: Shutterstock

Léteznek ezeken kívül még barna, kék és lila zajok is, melyek különböző frekvenciákon más-más hatást gyakorolnak az emberi idegrendszerre. Mindenesetre, ha alvászavarod van, indíts be egy mosást, ám ha az sem segít, akkor érdemes szakemberhez fordulni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.