A köszönés egy szokatlan módja a maoriknál: orr-összeérintés üdvözléskor

Forrás: robertharding via AFP/Robert Harding Productions/Robert Harding Productions -
kultúra magazin etikett nagyvilág
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A társasági érintkezés egyik talán legkényesebb területe, amikor idegen országból jött személy van a csoportban. Szinte bármikor kerülhetünk olyan társaságba, ahol egy vagy több, más nemzetből érkező személy is van. Sőt, akár még olyan helyzetbe is belecsöppenhetünk, ahol mi vagyunk a "különleges" személyek, és mindenki egy másik országból érkezett.

Ezekben az átlagosnak vagy hétköznapinak mondott szituációkban még akár az is előfordulhat, hogy az adott másik országnak (kulturális vagy vallási okokból kifolyólag) olyan szokásai vannak, melyeket nem ismerünk, vagy pedig eltérnek a mi szokásainktól.

Amennyiben lehetőségünk van rá, akkor mindig előre tájékozódjunk az adott szokásokról, nehogy egy számunkra megszokott kézmozdulatokkal, kifejezéssel vagy bármi mással illetlenek legyünk. Ha hirtelen kerülünk ilyen helyzetbe, akár diszkréten tájékozódjunk.

Amennyiben nem tudunk senkitől segítséget kérni, akkor csak a saját etikettismeretünkre tudunk hagyatkozni. Az idősebb/magasabb beosztású személy tisztelete minden kultúrában egyformán jelen van, ezzel aligha követünk el hibát. Egy illemkövető ember amúgy sem használ széles kézmozdulatokat, nem mutogat vagy gesztikulál hevesen, és nem is emeli fel a hangját beszéd közben. Erre mindig ügyelni kell.

Most pedig nézzük, hogy az egyes országokban milyen szokásokat találunk, melyek merőben eltérnek a mi szokásainktól.

A bolgároknál a bólogatás a nemleges választ jelenti.

A bolgároknál a bólogatás a nemleges választ jelenti Forrás: Shutterstock

Spanyolországban legalább fél órát illik késni a megbeszélt találkozóról. Ha valaki időben érkezik, számukra az egyet jelent az udvariatlansággal, mert nem hagy időt a vendéglátóinak és a partnereinek a felkészülésre. A spanyoloknál tehát teljesen megszokottnak számít este 11 órára, vagy akár éjfélre találkozót szervezni, hiszen általában ekkor szoktak vacsorázni, elkerülve a napközbeni hőséget. A késői vacsorameghívásra nem illik nemet mondani.

Bármilyen meglepő, de sok országban az emberek leszálláskor megköszönik a buszvezetőnek, hogy épségben eljuttatta az utasokat az úticéljukhoz. Spanyolország mellett Máltán és Írországban is az utasok köszönetet mondanak a sofőrnek leszálláskor.

Spanyolország mellett Máltán és Írországban is az utasok köszönetet mondanak a sofőrnek leszálláskor Forrás: Shutterstock

Ahogy eltávolodunk Európától, annál érdekesebb szokásokra bukkanunk. Az arab országokban nem illik a pároknak kézenfogva sétálni, és a turistáknak pedig tiszteletben kell tartaniuk az ott érvényben lévő szokásokat, ami a ruházatot illeti, hogy a vállukat és a térdüket elfedjék. A vagyonosabb arabok körében az a szokás, hogy amint valaki megdícsér egy tárgyat a lakásban, azt illik neki ajándékozni.

Az arab országokban nem illik a pároknak kézenfogva sétálni Forrás: Shutterstock

A következő szokások pedig igen ritkának számítanak:

  • Új-Zélandon a maoriknál a kötelező köszöntés abból áll, hogy az orrukat összeérintik, és közben mély levegőt vesznek. Ezzel adják egymás tudtára, hogy megosztják egymással az életet jelentő levegőt.
Új-Zélandon a maoriknál a kötelező köszöntés abból áll, hogy az orrukat összeérintik, és közben mély levegőt vesznek Forrás: robertharding via AFP/Robert Harding Productions/Robert Harding Productions
  • Szerbiában minden lakóház saját védőszenttel rendelkezik, és a szent ünnepén a lakóház lakóinak kötelező munkaszüneti napot adni.
  • Kínában a 4-es számot balszerencsésnek tartják, emiatt a szállodákban tilos a 4-es, 14-es, 24-es stb. szobaszám használata.
  • Japánban a mellékhelyiségbe csak a külön erre a célra tartott cipőben lehet belépni.

Ez is érdekelhet: Vajon mi változott a mai modern világban a korábbi etiketthez képest?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.