Maugli nem csak a mesében létezik: igaz történetek gyerekekről, akiket állatok neveltek fel

Forrás: Youtube/World News&EveryThing AbouT Life -
farkasok Maugli majmok szocializáció állatok gyerekek magazin Maugli-gyerek gyereknevelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokunk egyik kedvenc meséje Maugli története, akit egy népes farkasfalka nevelt fel a dzsungelben. Azt gondolnánk, hogy ilyen csak egy mesében fordulhat elő, azonban néha épp az élet írja a legvadabb történeteket.

A Daily Star összegyűjtötte azokat a gyerekeket, akik bizony Mauglihoz hasonlóan egy ideig állatokkal éltek együtt. Nem is gondolnánk, milyen sok esetben kelt életre a Dzsungel könyve a való életben.

A farkasgyerekek

Az egyik leghíresebb történet Kamala és Amala nevéhez fűződik. A lányok mindössze nyolc illetve tizennyolc hónaposak voltak, amikor 1920-ban kimentették őket egy farkasbarlangból az indiai Midnapore-ban. Singh tiszteletes fedezte fel őket, majd a közeli árvaházba kerültek, ahol próbálták őket az emberi élethez szoktatni. A lányok sokáig „farkasszerű viselkedést" mutattak, állítólag négykézláb jártak, és néha megharaptak, megkarmoltak embereket. Bár mutatták a fejlődés jeleit, Amala egy évvel később meghalt, míg Kamala még kilenc évig élt, és megtanult két lábon járni.

Kamala és Amala az indiai farkasgyerekek. Forrás: Timeline

A lány, aki majmokkal élt együtt

Marina Chapman négy éves volt, amikor a házuk hátsó kertjéből elrabolták, majd egy kolumbiai esőerdőben találta magát. A kislányt kapucinus majmok vették pártfogásukba, nekik köszönheti, hogy túlélte a veszélyektől hemzsegő dzsungelben eltöltött öt évet: megtanították neki, hogy egyen gyümölcsöket és dióféléket, hol talál édesvizet. Külön köszönetet mondott a legidősebb hím majomnak, aki megmentette az életét, amikor egy rothadt gyümölcs megmérgezte.

Marina évekig egy kivájt fán aludt, amikor is vadászok találtak rá, akik el akarták adni egy bordélyháznak. A lány megszökött, végül egy család fogadta örökbe Nagy-Britanniában.

A farkasfiú, aki sosem tanult meg beszélni

Kamalához és Amalához hasonlóan egy Shamdeo néven ismert fiút is farkasok neveltek Indiában. 1972-ben találtak rá egy erdőben, körülbelül négy éves korában. A kis Shamdeónak állítólag éles fogai és hosszú kampós körmei voltak, szeretett csirkékre vadászni és vért inni. Farkasokkal élt, és farkaskölykökkel játszott, amikor felfedezték. A fiú 13 évvel azután halt meg, hogy kimentették az erdőből, de ezalatt az idő alatt sem tanult meg beszélni. Halála előtt valamilyen jelnyelven kommunikált.

A lány, aki hat évig élt kutyákkal

Oxana Malayának nem volt könnyű gyerekkora, mivel édesapja masszív alkoholista volt. A kislány menekülésképpen bemászott egy kennelbe, ahol kutyákkal együtt élt mintegy hat évig. A lány négykézláb közlekedett, és még ugatott is, mint kutyabarátai. Miután 1991-ben elvitték a szociális szolgálathoz, sikerült alkalmazkodnia az emberi élethez. Már a 40. életévéhez közeledik, és egy ukrajnai farmon él, ahol segít az állatok gondozásában.

Oxana Malaya kutyákkal együtt élt mintegy hat évig. A lány négykézláb közlekedett, és még ugatott is, mint kutyabarátai. Forrás: pinterest.com

A fiú, akit nyolc évet élt egy csirkeólban

Sujit Kumart kegyetlen módon a családtagjai egy csirkeólba zárták a Fidzsi-szigeteken. A fiú nyolc évet töltött csirkék között, mire végül 1978-ban felfedezték és kimentették onnan. Innen egy idősek otthonába vitték, ahol 20 évet töltött, de agresszív viselkedése miatt nem igazán tudott beilleszkedni, gyakran még az ágyhoz is kötözték. A fiút végül Elisabeth Clayton mentette meg és egy árvaházva vitték, ahol megtanították járni, beszélni és enni. „Amikor etették, a földre szórta az ételt és onnan csipegette fel" – emlékezett vissza a színésznő a tragikus sorsú fiúra.

Az igazi Maugli

Karina Chikitova12 napot töltött egy farkasokkal és medvékkel teli szibériai erdőben, miután édesapját követte az erdőbe, majd eltévedt. A négyéves kislány erdei bogyókat evett, hogy életben maradjon. A család kutyája is vele tartott egy ideig, ő melegítette éjszakánként és ő szerzett végül segítséget is. Végül Karinát két hét után találták meg, sértetlenül. A most 11 éves kislány balettozik és arról álmodik, hogy egy nap a moszkvai Bolsoj Színházban táncol majd.

Karina Chikitova, a "szibériai Maugli" ma már balerinának készül. Forrás: Youtube/World News&EveryThing AbouT Life

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.