Miért félünk a súlyzóktól? Megfizetünk azért, ha kihagyjuk az erősítést

erősítés kardióedzés fogyás magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A rendszeres testmozgás és a kalóriabevitel csökkentése egy biztos recept ahhoz, hogy leadjuk a súlyfelesleget. De az ördög mindig a részletekben rejlik! Nemcsak az a lényeg ugyanis, hogy fogyjunk, hanem az is, hogy mindemellett egészségesek maradjunk. Ezért kell a fogyókúra alatt is változatosan és tápanyagdúsan táplálkozni, és ezért kell a kardióedzések mellett erősítést is végeznünk!

Felpörög a pulzusszám, ömlik az izzadság, szinte érezzük, hogy ég a zsír – ilyen egy jó kardióedzés, aminek kétségtelenül sok jótékony hatása van a szervezetre, természetesen a fogyáson kívül. Jót tesz a szív- és érrendszernek, fokozza a keringést, ezáltal egészségesebb bőrhöz, vagy éppen hajhoz vezethet, csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát, javítja a hangulatunkat, levezeti a feszültséget, előkészíti a pihentető alvást. Vagyis szó sincs arról, hogy a kardióedzések ördögtől valóak lennének! Csak önmagukban nem feltétlenül elegendőek az egészséges, feszes test eléréséhez.

Miért hagyjuk ki az erősítést?

A legtöbben azért, mert félnek a súlyoktól, nem tudják megfelelően használni azokat, ezért inkább hozzájuk sem nyúlnak, pedig nem ciki segítséget kérni attól, aki láthatóan ért hozzá! Ha mégsem akarunk kétségbeesetten keresgélni az edzőteremben egy személyt, aki készséggel elmagyarázná és megmutatná a súlyok helyes használatát, érdemes edzőt fogadunk, legalább arra a néhány alkalomra, amíg megszerezzük a szükséges tudást! A nők sokszor félnek attól is, hogy az erősítéstől úgy fognak kinézni, mint a súlyemelők, de valójában azt a mennyiségű és méretű izmot heti egy-két alkalommal lehetetlen elérni. Ne mellőzzük tehát az erősítést, mert az igenis fontos, el is mondjuk, hogy miért.

Ezért szeresd meg a súlyzós edzéseket

Ha csak kardióedzést végzünk, az izmaink sorvadhatnak, vagyis izomtömeget veszthetünk egyszerűen azért, mert nem annyira használjuk őket. Ezek mellett a szalagjaink és az inak is gyengülhetnek, de itt még nincs vége a sornak. A súlyzós edzések terhelésnek teszik ki a csontokat, amik serkentik a csontképző sejteket, ennek előnyeit főleg idősebb korunkban élvezhetjük, akkor veregethetjük hátba magunkat azért, mert nem hagytuk ki az erősítést, de persze elkezdeni sosem késő, a jótékony hatása akkor sem marad e! Ha azonban nem végzünk ilyen terheléses gyakorlatokat, akkor a csontjaink gyengülhetnek, elveszthetik az ásványianyag-tartalmukat.

A súlyzós edzések terhelésnek teszik ki a csontokat, amik serkentik a csontképző sejteket. Forrás: Shutterstock

Mivel a legtöbben akkor kezdenek el edzeni, amikor le szeretnének adni néhány kilót, érdemes tudni, hogy az erősítés a fogyásban is rendkívül sokat segít. Ha kardiózunk például 30 percet, csak abban a 30 percben égetünk kalóriát, de ha ugyanennyit erősítünk, a szervezetünk a nap hátrelévő részében is égetni fogja a zsírt méghozzá azért, mert az erősítés során a terhelés elszakítja az izomrostokat, a helyreállításhoz pedig több energiát használ fel a szervezetünk. Vagyis egy zsírégető erőművé varázsoljuk a testünket az erősítéssel, aminek már önmagában elég meggyőzőnek kell lennie ahhoz, hogy azonnal felemeljünk egy súlyt .

Emellett gyönyörűen feszessé és tónusossá teszi a testet, hiszen a zsír eltűnik, és megjelennek az izmok. Azt viszont tudnunk kell, hogy a több izom nagyobb súllyal jár, de ez csak a mérlegen látszik, a tükörben nem. Vagyis nem feltétlenül a mérlegelés a legjobb módja az eredményünk követésének, higgyünk inkább a centiknek és a ruháinknak!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.