Anya csak egy van! Miért, apa van másik?

Forrás: Shutterstock -
anyaság apaszerep család apaság anya magazin apa anyaszerep
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahány korszak és kultúra, annyiféle anya és apaszerep. Míg korábban az anya „csak" gyereket nevelt, apa pedig „csak" pénzt keresett - szerencsés esetben talált is -, addig ma már mindkét szülő kibővített szerepkörrel áll a családalapítás elé. 

Ma már sokkal többet várunk az apáktól és az anyáktól is, mint anno a nagyszüleink idejében, de még mindig viszonylag sok helyen tartja magát a klasszikus, és valljuk be, kissé elavult családmodell, csak éppen egy ici-picit átértelmezve.

Az, hogy eleinte az anya tényleg sokkal több időt tölt a babával, természetes, hiszen az első hónapok, amíg a kicsi anyatejen kívül semmit nem eszik (és iszik), a szoptatás bűvkörében telnek. Közben apa dolgozik, de míg hajdanán munka után a zavartalan vacsora és újságolvasás tartozott csupán az otthoni „feladatkörébe", ma már a fürdetés miatt siet haza esténként.

Bevonódó apák

A modern apák tehát már nem csak a fotelben cigarettázva olvassák az aznapi lapokat, nem csupán kenyérkeresőként tekintenek magukra, egyre többen vannak, akik egyenrangú gyermeknevelő-gyermekszerető szülőként viselkednek a családban. Ők az úgynevezett bevonódó apák, akiknek szerepe nemcsak attól más, hogy részt vesznek a pelenkázásban-fürdetésben, hanem attól is, hogy ezáltal sokkal bensőségesebb, szeretettelibb kapcsolatot ápolnak a gyermekeikkel, mint a régi családmodell férfijai.

A bevonódó apák sokkal bensőségesebb, szeretettelibb kapcsolatot ápolnak a gyermekeikkel Forrás: Shutterstock

Mibe vonódik be?

Mindenbe. A gondozásba, a játékba, az anya és a gyermek életébe. Megérti, meghallja, meglátja, azaz felismeri a kicsi érzelmi és fizikai szükségleteit, empatikus, de nem csak vele szemben. Gyermeke édesanyja is éppen olyan fontos számára; ha szükséges, tehermentesíti, átveszi tőle a napi feladatok egy részét, így ő is tud némi időt fordítani önmagára. A modern apa ugyanis rendszerben gondolkodik, a változó családmodell rendszerében, melyben megtalálja és elfoglalja a saját helyét, minél közelebb mind érzelmileg, mind fizikailag a csemetéjéhez.

Miért fontos az apa-gyerek kapcsolat?

Az anya-gyermek kapcsolat a magzati korban kezdődik, a várandóssággal-szüléssel folytatódik, és a szoptatás időszakában folyamatosan erősödik, mondjuk ki: a kötődés szinte magától kialakul közöttük. Ilyen szempontból az apa hátrányból indul, még akkor is, ha ma már a szülőszobában is ott lehet, a születés után rögtön magához ölelheti a gyermekét. Márpedig a gyermeknek mindkét szülőjével szüksége van az egészséges és biztonságos kötődésre, ami fejlődéslélektani kutatások szerint a gyerekre nézve a későbbiekben nagyobb empátiát és jobb kognitív képességeket jelent.

Bizonyos kutatások szerint annak a gyereknek, akiknek gondoskodó édesapja érzékenyen reagál minden rezdülésére, problémájára, már ötévesen érezhetően jobb az érzelemszabályozási képessége, ráadásul ez az apai érzékenység vezet az apa-gyeremek kötődéshez.

Apa-gyerek és anya-apa kapcsolat közötti összefüggés

Szakemberek megfigyelték, hogy azokban a családokban, ahol a két szülő egyenrangú fél a gyereknevelésben és a háttérmunkában, nemcsak szülőpárként, de nőként és férfiként is sokkal jobban működnek, igazi társakká válnak. Nem beszélve arról, hogy a gyermek ezt a mintát viszi tovább, az otthoni tapasztalatok határozzák majd meg később a maga alapította családban betöltött szerepét, a saját társához és gyermekéhez való kötődése minőségét is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.