5 tuti tipp a forró nyári napok ellen kutyásoknak: így könnyítsd meg a kis kedvenced életét

Forrás: Origo -
kutya kánikula Nyár hőség magazin tipp négylábú
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A forró nyári napokra nemcsak nekünk, embereknek, de négylábú kis kedvenceinknek is érdemes felkészülni. Mivel ők teljes mértékben ránk, emberekre vannak utalva, összeszedtük, hogy lehet a legjobban lehűteni a kutyusokat, és mit kell tenned ahhoz, hogy a legnagyobb hőségben is jól érezze magát.

Évről-évre melegebbek a nyarak, és akadnak olyan napok, amikor már korán reggel iszonyú a hőség. Nekünk, embereknek könnyű dolgunk van, hiszen a meleg ellen számtalan módon védekezhetünk. Csak néhányat említve: fényvédőt, naptejet használunk, vízközelben tartózkodunk, fejfedőt viselünk, hideg vizet iszunk, vagy szimplán lehúzzuk a redőnyöket, és a légkondis szobában élvezzük a hűvöset.

A kutyáknak ennél egy kicsivel nehezebb dolguk van, de akad pár trükk, amelyeket bevetve négylábúd nem csak átvészeli, de még élvezni is fogja a meleg nyári napokat.

1. Hűsítő menedék


Az emberekkel ellentétben a kutyák csak a talppárnáikon keresztül tudnak izzadni, így a felesleges hőt lihegéssel adják le. Van, amikor ez sem elegendő, és jól jön egy kis segítség, hogy megmentsük őket a hőgutától.

Ha kinti kutyusod van, biztosíts neki árnyékot, ha teheted, locsolj fel neki egy részt vízzel, hogy kellőképpen lehűthesse magát. Ha sötét a padlózat, takard le világos takaróval, lepedővel vagy törölközővel, hogy ne melegedjen fel.

Amennyiben a kutyád nem szed szét mindent, és bírja az idegen eredetű dolgokat, akár kinti, akár benti kutyusod van, egy hűtőmatracot is beszerezhetsz. Ezek általában pár ezer forintért megvásárolhatók, és vagy géllel, vagy hideg vízzel vannak töltve, és a fagyasztóban rövid idő alatt lehűthetőek.

2. Aktív hűsítés: fürdesd meg a kedvenced!

Ha olyan mázlista vagy, hogy van a közeledben tó, vagy patak, amiben biztonsággal megmártózhat a kutyád, vidd le őt fürdeni a nap folyamán. Arra figyelj, hogy ne a legnagyobb melegben sétáltasd és fürdesd, inkább a délelőtti, vagy a késő délutáni órákban. Ha szerencséd van, imádni fogja, hogy lehűtheti magát.

Ha nincs természetes édesvíz, tölts meg neki egy medencét vagy kis kádat vízzel, és bátorítsd az egyik kedvenc játékával a fürdőzésre, vagy nedvesítsd be kézzel a bundáját. Hidd el, hálás lesz érte!

Forrás: Shutterstock

3. Fagyi? Az jöhet!


A tomboló hőségben mindenki örömmel eszik egy finom fagyit, ezalól pedig a négylábúak sem képeznek kivételt. Egy ínycsiklandó kutyafagyival egy pillanat alatt lehűtheted a kedvenced, és garantáltan jobb kedve lesz egy kis nyalakodástól.

A házi készítésű fagyi alapanyagaként használj almát, banánt, répát, zabpelyhet, májkrémet, csirkelét vagy májkrémet, pürésítsd le a hozzávalókat, tedd formába, fagyaszd le, és ha kész, már nasizhat is.

Ha nincs időd saját kezűleg elkészíteni, ne búsulj, akadnak a boltokban olyan joghurt és gyümölcs alapú jégkrémek, amik nem tartalmaznak plusz édesítőt és tartósítószert, így ezeket is nyugodtan kínálhatod kutyusodnak. A biztonság kedvéért mindenképp olvasd el az összetevőket!

Forrás: Shutterstock

4. Friss, hideg víz


Az év legmelegebb időszakában akár kinti, akár benti, akár kinti-benti kutyusod van, a legfontosabb, hogy a nap folyamán többször cserélj friss hideg vizet. Bár a lihegéssel ügyesen hűtik magukat, ennek során elpárolog a nedvesség is, amit csak vízzel tudnak pótolni.

Akadnak kutyusok, akik nem isznak maguktól, őket érdemes rászoktatni a gyakori vízivásra. Tegyél ki több itatótálat, mutasd meg neki a tálját, vezesd rá játékosan az ivásra.

5. Rövid szőr, boldogabb kutyus

Akadnak kutyafajták, akiknek igazán hosszú szőre van. Kevesen tudják, de a vastag szőrzet a melegítő funkció mellett hűtő hatással is rendelkezik, és a szőrben lévő nedvesség elpárolgása hűsíti a vastag szőrzetű négylábúakat. Épp ezért nem ajánlott minden fajtának rövidre nyírni a szőrét, így ha nem vagy biztos abban, mivel teszel jót, kérd ki az állatorvosod, vagy egy kutyakozmetikus véleményét.

Bichon havanese gazdiként mi nyaranta 4 hetente hordjuk kozmetikushoz a kutyánkat, mert nagyon gyorsan nő a szőre. Kényelmesebb is neki a rövid szőr, illetve a kullancsokat is jobban észrevesszük a bundájában.

Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.