Hobbiból jár idegenek temetésére - a nő már több mint 200 ismeretlen ember temetésén vett részt

hobbi temetés katasztrófaturizmus temető búcsúztatás sír
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Katasztrófaturistákról már mindenki hallott, de temetési turistáról talán kevesebben. Pedig egy brit nő abban leli örömét, hogy idegenek temetésére jár. Már a sírásók is őt hívják, ha nincs rokona az elhunytnak.

Míg a legtöbb embert megijesztik a temetők, a londoni Islingtonból származó 55 éves Jeane Trend-Hill jól érzi magát a sírkertek látogatása során.

Jeane, aki színész és részmunkaidős fotós, már a világ számos pontján vett részt temetéseken, és sok időt töltött London viktoriánus temetőinek feltérképezésével és fotózásával is.

Különös szenvedélye azután kezdődött, hogy egy évtizeddel ezelőtt, amikor besétált egy tempolomba, egy temetési szertartáson találta magát.

„Katolikusnak neveltek, tudtam, hogy egy temetésről nem sétálhatok ki, így hát maradtam, és hátul leültem. Teljesen idegen ember volt, de meghatott a búcsúztatása." - meséi az esetről a nő.

„Nem sokkal azután egy temetői munkás keresett meg, és megkérdezte, hogy részt vennék-e egy veterán temetésén - folytatta Jeane, és hozzátette: „Már közel 200 olyan ember temetésén vettem részt, akiket valójában nem ismerek – bár a pontos számokra már nem emékszem."

A magát temetési turistának nevező nő 20 éves kora előtt elveszítette a szüleit, és saját bevallása szerint mindig otthon érezte magát a temetőkben, sőt a kültéri művészeti galériákhoz hasonlította azokat.

Jeane sírkövek rendbetételével és fényképezésével is tölti az idejét. Még a brit építész, Arthur Beresford Pite emléktábláját is restaurálta, és viktoriánus gyászruhában leplezte le.

Jeane nagy hírnévre tett szert, hogy már a temetők dolgozói is őt értesítik, ha egy olyan elhunytat temetnek, akinek a szerettei nem tudnak részt venni a szertartáson.

„Soha senkit nem szabad egyedül elhamvasztani vagy eltemetni"mondta Jeane a LAD Bible-nek - ha megkérnek, és el tudok menni, megteszem".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.