Az állatvilág divatdiktátorai: mi célt szolgál a harsány külső?

állat biológia mimikri állatok magazin etológia állatvilág
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bármilyen gyönyörűek, a színpompás állatok külseje sokszor éppen azt hivatott közölni a szemlélődővel, hogy tartsa a három lépés távolságot, ha jót akar magának.

Nem elég, hogy egyes fajok állandóan csodás kültakaróval parádéznak, sokan közülük akár a másodperc töredéke alatt képesek megváltoztatni színüket és / vagy mintázatukat. Ezeknek a bámulatos tulajdonságoknak több funkciója ismert.

Rejtőzködés

Míg a prédaállatok önvédelmi, a ragadozók agresszív mimikri segítségével érik el céljaikat. Az állat ilyenkor saját színét felhasználva, vagy szín- és mintázatváltással olvad a környezetébe, legyen az egy fa vagy egy színpompás virág. Így szedi áldozatait az orchidea manó és eképpen marad rejtve az éhes vadászok elől a bengáli botsáska.

A darazsak stílusával ékeskedő zengőlegyek Forrás: Wikipédia

Megtévesztés

A mimikrit alkalmazó teremtmények rendkívül agyafúrt módszereket fejlesztettek ki a túlélés érdekében. Számos ártalmatlan rovarfaj egy veszélyes, mérgező vagy rossz ízű rokonának álcázza magát, hogy elriassza a támadókat, míg egyes állatok feltűnő mintázattal és / vagy fenyegető testtartással zavarják, ijesztik meg a ragadozókat. Ezek az imádkozó sáskák például úgy néznek ki, mint akik a vadiúj gengszterrap-lemezük borítójához pózolnak. Bug life is thug life!

Jó példa erre a jelenségre a zebrák szőrzete is: bár mi úgy látjuk, hogy náluk feltűnőbb patás aligha legelészik a szavannákon, a színtévesztő nagymacskáknak gyakran fejtörést okoz egy-egy nagyobb csorda pontos sebessége, haladási iránya és mérete.

Nyílméregbéka Forrás: Trisha/Wikimedia Commons

Figyelemfelhívás

Aposzematizmusnak nevezik azt a jelenséget, amikor egy állat azt üzeni harsány külsejével, hogy nem jó ötlet vele kikezdeni, mert képes méreggel, kellemetlen hatású vegyülettel, vagy más módon megvédeni magát. Ilyenek például a nyílméregbékák, a bűzös borzok, a mérgeskígyók, egyes polipok, tengericsillagok- és uborkák is.

Töviskoronás tengericsillag Forrás: Wikipédia/Jon Hanson

Ennek a viselkedésmódnak a másik típusa az élőleny előnyeire hívja fel a környezete figyelmét. Egyes fajok nőstényei szerint minél színesebb és / vagy feltűnőbb a hímállat, annál vonzóbb. Előfordul, hogy a természetes szelekció jóvoltából a hímeknek még kényelmetlenséget is okoz a díszes külső; például a Goldie-paradicsommadarak hímjei között akadnak olyan példányok, melyek röptét nagyban akadályozza kivételesen hosszú farktollazatuk.

Bizonyára hallottál már azokról a kis állatokról, például madarakról, halakról és rákokról, melyek részben más állatok tisztán tartása által szerzik táplálékukat, így mindkét faj profitál az együttműködésből. Ők is jellegzetes külsejükkel hívják fel a rászoruló példányok figyelmét, akárcsak a különböző üzletek kivilágított cégérei a szolgáltatásokra.

Egészségügyi okok

Egyes békafajok az időjárástól függően képesek színt változtatni, akár az UV-fényre sötétedő szemüvegek. Napos, forró időben az állat világosabbá válik, hogy visszaverje a fényt és ne melegedjen túl, amikor viszont szüksége van az életet adó sugarakra, az azokat elnyelő sötétebb stílust választja.

A kaméleonok vagy egyes polipok számára a szervezetükben zajló kémiai folyamatokat kísérő színváltoztatás mindennapos mutatvány. Az eltéréseket előidézheti stressz, szexuális érdeklődés, izgatottság, félelem vagy agresszió. Bizonyos fejlábúak a bőrükkel is látnak, pontosabban a kromatofóra nevű pigmentsejtjeik érzékelik a külvilág fényváltozásait és azoktól függően tágulnak ki vagy húzódnak össze.

Nyitókép: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.