Ételek, amelyek valóban javítják a hangulatodat, és még egészségesek is

Forrás: https://wwf.hu/hireink/egyeb-termeszetvedelem/hol-all-meg-a-tulfogyasztas-szaguldo-vonata/ -
szerotonin szorongás egészség hangulat közérzet
Arról jó ideje tudunk, hogy az elfogyasztott ételek hatással vannak a szervezetünk működésére. Az úgynevezett táplálkozási pszichológia-pszichiátria azonban a mentális közérzetünk szempontjából közelít a témához: nem kevesebbet állítanak, mint azt, hogy amit megeszünk, az a hangulatunkra is rányomja a bélyegét. Jó esetben pozitív előjellel. Nézzük, mik azok az ételek, tápanyagcsoportok, amelyektől a kedvünk is jobb lehet. 

"A modern kutatások szerint az étel és a mentális problémák közötti kapcsolat egyre nagyobb figyelmet kap" - jelentette ki Dr. Uma Naidoo harvardi táplálkozási pszichiáter és profi séf, aki szakácskönyvében is közzétett receptekkel harcol a depresszió, a szorongás, a PTSD, az OCD, az ADHD és még sok más mentális betegség ellen. Állítja, hogy már apró étrendbeli változtatások - mint például a feldolgozott élelmiszerek elhagyása - is mérhető hatással lehetnek a lelkiállapotunkra. Úgy véli, a sok cukor és feldolgozott szénhidrát a melegágya a depressziónak és a szorongásnak.

Egyre többen vizsgálják az agy-bél-tengelyen végbemenő kapcsolatot, ez pedig rávilágít arra, hogy az egészséges bélflóra nagyobb hatással van az agyunkra, mint korábban gondoltuk.

"Az elfogyasztott élelmiszerekből származó információk az agyunkba kerülnek, és hatással vannak általános mentális egészségünkre" - jelentette ki Naidoo. "A hangulatért felelős szerotonin neurotranszmitter-receptorainak több mint 90 százaléka a bélben található, ami megmagyarázza ezt a jelenséget" - tette hozzá. "Az egészséges ételeket fogyasztó embereknek mindig jobb a mentális egészségük" - idézi Naidoot a Huffington Post.

Nézzük, melyek azok az ételek, amiket érdemes minél gyakrabban fogyasztani!

Zsíros halak, olajos magvak


Az omega-3 zsírsavakróla klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy javítják a depressziós tüneteket. Omega-3 található a zsíros halakban, például a lazacban, a makrélában, a szardíniában, valamint a dióban, a chia magban és a lenmagban is.

A lazac kiváló omega-3 forrás Forrás: Robert Owen-Wahl / Pixabay

Így hat az omega-3 az agyunkra

Az emberi agy 30 százalékát az omega-3 zsírsav egy fajtája teszi ki, mely az idegsejtek közötti kommunikációs folyamatokban játszik szerepet. Intelligenciánk, értelmi képességünk ezen kommunikáció egészséges működésétől függ - az omega-3 olajok tehát az agy táplálékául is szolgálnak. Mivel szervezetünk nem tudja előállítani, táplálkozásunktól függ, hogy mennyi omega-3 zsírsavhoz jutunk hozzá. Erről bővebben itt írtunk.

Összetett szénhidrátok


„Válasszunk összetett szénhidrátokat, például teljes kiőrlésű gabonákat, hüvelyeseket és keményítőtartalmú zöldségeket" – javasolja Sheeren Behairy táplálkozáspszichológus. „Ezek az élelmiszerek biztosítják az agy folyamatos glükózellátását, serkentik a szerotonin termelődését is, ami nyugalomhoz és jó közérzethez vezet" - vélekedik.

Zöldségek és gyümölcsök


"A gyümölcsök és zöldségek tele vannak antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek támogatják az általános egészséget, beleértve a bélen kereszül az agy egészségét is" - mondta Behairy. „A lényeg, hogy törekedjünk a változatosságra" - jelentette ki.

A gyümölcsök és zöldségek választásakor törekedjünk a változatosságra. Forrás: https://wwf.hu/hireink/egyeb-termeszetvedelem/hol-all-meg-a-tulfogyasztas-szaguldo-vonata/

Pulyka, csirke, tojás magvak


A triptofán segíti a szerotonin-termelést, ezért válasszunk olyan ételeket, mint a pulyka, csirke, tojás, tejtermékek, diófélék és magvak. Ezeknek a triptofánban gazdag ételeknek a szénhidrátokkal való kombinálása fokozhatja a lehető legjobb kombináció.

Jó, ha tripofánban gazdag pulykahús is gyakran kerül az asztalra. Forrás: Shutterstock

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy nem elég, ha egy-egy alkalommal iktatjuk be a fenti tápanyagokat, a legjobb, ha rendszeresen esszük ezeket annak érdekében, hogy megtapasztaljuk a pozitív hatásait. Hozzáteszik, ha életmódot váltunk, azt úgy csináljuk, hogy fenntartható legyen, ne unjunk rá, ennek pedig az egyik kulcsa a változatosság.

Úgy vélik, minden szervezet más, így van, aki pár nap alatt reagál a mikrobiom változásaira, másnak hetek kellenek, hogy érezzék a javulást, így nagyon fontos a türelem.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.