Tanárnőből lett kamionsofőr Marcsi: Az első napok borzalmasan teltek, de nem adta fel

kamionsofőr interjú tanár magazin álom
Naphosszat tartó vezetés, 12 kerék, kihívások, veszélyek... Nem éppen „női feladatok", amelyek Marcsi életében mára már a valóságot és mindennapokat jelentik. Pedig nem kamionsofőrnek készült.

Marcsit gyermekkora óta vonzotta az utazás és különböző kultúrák megismerése, ám az élet nem ebbe az irányba, hanem tanári pályára sodorta. Elvégezte az egyetemeket, minden tőle telhetőt megtett, hogy sikereket érjen el és maximális teljesítményt nyújtott. Sokaknak ez mind egy álom beteljesülését jelentette volna, azonban ő máshogy érezte. Az életéből hiányoztak a kalandok.

Nem elég nagy az az álom, ami nem ijeszt meg

Majd elérkezett a fordulópont, és ezzel együtt egy új élet kezdete is. Marcsi, párja unszolására – aki nemzetközi kamionsofőrként dolgozott – megszerezte a kamionos jogsit és együtt kezdték el járni a nagyvilág autópályáit. Marcsinak teljesen fel kellett számolnia addigi életét, férje is felmondott a munkahelyén és együtt kezdtek dolgozni egy fuvarozási cégnél. Számos nehézség ellenére is, de ezután valóra vált álmok sora, szerelmes évek következtek. Ilek Máriával a Life.hu a nehézségekről, a legnagyobb kihívásokról és az új célokról beszélgetett. Az előre leszögezhetjük: inspiráció akad bőven Marcsi életében.

Forrás: Ilek Mária

Kamionnal az utakon? Naná!

Igaz, hogy a világ sok helyére elvisz a 12 kerék, és talán még Európa eldugott szegleteit is van lehetőség megcsodálni két vezetési etap között, azért a kamionsofőrködés mégsem kifejezetten utazás, hanem inkább munka.

Kényszerpihenő egy lett halászfaluban

„Kamionsofőrként megtapasztalhattunk olyan élményeket, melyekre másképp nem lett volna lehetőségünk. Ilyen élmény például a rendszeres átkelés a híres Mont Blanc-alagúton, amit Európa legmagasabb hegycsúcsának gyomrába vájtak, de hasonlóan egyedi és emlékezetes élmény volt egy 12 órás hajóút egy komphajóval Nápolyból Szicíliára, melynek során virradatkor értük el a sziget partjait, így a napfelkeltét a hajó fedélzetéről, a sziget partjainál nézhettük végig. Előfordult, hogy egy műszaki hiba miatt egy lettországi halászfaluban, a Balti-tenger partján ragadtunk egész hétvégére. Szállítottunk már műszaki kellékeket egy rendezvényre a dél-spanyolországi Sevillába, melynek a város központi tere, a világhírű Plaza de España adott otthont, így közvetlenül a tér mellett kellett leraknunk az árut, ahol a színpadot építették.”

Felmerül a kérdés, hogy vajon Marcsi nőként egyedül is belevágott volna ebbe a kalandba? Nos, ilyenkor érzékelhető, hogy mennyit számít egy párkapcsolatban a közös érdeklődési kör, az összhang, a másik motiválása és inspirálása.

Forrás: Ilek Mária

Minden kezdet nehéz

A kamionos jogosítvány megszerzése egy férfi számára is nagy kihívás, hiszen teljesen más 12 kerékkel bírni és szabályszerűen közlekedni, mint egy személyautóval. Nem testhezálló feladat ez egy nő számára sem.

Nem minden habostorta

Állandóan úton lenni nem mindig olyan kiváltságos és izgalmas állapot, olykor veszélyes és kimerítő is tud lenni. A hosszú, monoton éjszakai vezetések, a rossz időjárási körülmények, a rablási kísérletek és a kialvatlanság mind részei a munkának.

ez egy extrém életstílus, ami sok lemondással és fizikai kényelmetlenséggel jár együtt, és ahhoz, hogy élvezni tudjuk, szükséges a rugalmas, szívós hozzáállás és egyfajta minimalista életfelfogás a tárgyak és kényelmi tényezők tekintetében.

Forrás: Ilek Mária

Alapellátás, zuhanyzó és egy-egy pihenőhely van, hogy biztosított a sofőrök számára, ám Marcsiék nem tapasztaltak ilyen kiváltságokat.

A szabadság az, amiért érdemes így élni

"Ha egy szóval kéne megfogalmaznom, hogy mit adott nekem a kamionozás, akkor azt mondanám, hogy szabadságot."

Úton a szabadságba

„Kitartás, kemény munka, tudatos hozzáállás és egy versenyképes, dinamikusan fejlődő fizetés is kellett mindehhez, amit számunkra a kamionos szakma és a közös munka adott meg. Ez volt az a lehetőség, amit az élet tálcán kínált fel nekünk, mi pedig kihasználtunk. Természetesen ez a lehetőség is nehézségekkel, lemondásokkal és kompromisszumokkal jár együtt. Sokat elvesz tőlünk ez a munka. A hónap nagy részében távol vagyunk, sok mindenről lemaradunk, és akkor is dolgozunk, amikor mások alszanak vagy szórakoznak, de ettől a szakmától megkaptuk azt a fajta szabadságot, amire mindig is vágytunk. Az út és úton levés szabadságát. Az anyagi függetlenség szabadságát. A megvalósult álmok szabadságát.”

„Az álmok igenis valóra válnak”

Marcsi története nem mindennapi, kevés nő mondhatja el magáról, hogy ilyen mérvű fordulatot enged az életébe, és ennyire komfortzónán kívülre „téved”. Közösségi felületein számos elismerést és pozitív visszajelzést kap, miközben azt hirdeti: bármire képesek vagyunk, csak akarnunk kell!

Forrás: Ilek Mária

Engem az utazások mellett a kamionozás tanított meg nagyon sok dologra, melyek nélkül nem lennék az az ember, aki ma vagyok. Egy felszabadító, sorsdöntő, személyiségformáló pillanat és élmény volt az első téli vezetésem. Havazott, csúszott az út, ködös éjszaka volt. Jozsó felkészített, hogy mi mindenre figyeljek, és mit csináljak, ha megcsúszik a pótkocsi. Odakint röpködtek a mínuszok, de én izzadtam a volán mögött. Nagyon féltem, és úgy éreztem, az autó irányít engem. Ekkor rájöttem valamire. Én irányítom az autót. Korábban sokszor csak sodródtam az árral, nem volt elég önbizalmam, de ekkor, életemben először megízleltem, hogy képes vagyok a kezembe venni a dolgok alakulását.

Mindig érdemes a szívünkre hallgatni és az álmainkat követni, hiszen hosszú távon ez az, ami kifizetődő, csak így lehetünk igazán boldogok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.