Kiderült: betegek lehetünk-e attól, ha cipővel járkálunk az otthonunkban

Forrás: Shutterstock -
cipőtalp baktérium gyermekgyógyász mikroorganizmus fertőzés
Van, akinél szigorú szabály van arra vonatkozóan, hogy az otthonába lépve mindenkinek le kell vennie a cipőjét. Más rugalmasabb ebben a kérdésben, mondván, úgyis rendszeresen takarít, és ha vendégének nem extrém piszkos a cipője, engedi, hogy magán hagyja azt. Jack Gilbert, a Kaliforniai Egyetem San Diego-i Orvostudományi Karának gyermekgyógyász professzora és a mikrobiális ökológia szakértője elmondta, valós veszélynek tesszük-e ki magunkat a cipőnk talpán behordott baktériumokkal. 

„Minden kontextusfüggő. Ha valaki egy víruslaborban dolgozik, az biztos nem akar bemenni az otthonába cipővel" - nyilatkozta Jack Gilbert, de hozzátette, nagyon-nagyon alacsony annak a kockázata, hogy bárki fertőzést kapjon a cipőn lévő baktériumoktól.

Gilbert elmondta, hogy szigorúan véve már az is rizikós, ha bárkit beengedünk az otthonunkba. Ennek az az oka, hogy minden ember körülbelül 30 millió baktériumsejtet bocsát ki óránként, akkor is, ha meg se moccan.

Nem a cipőnk talpán lévő baktériumoktól leszünk betegek Forrás: Shutterstock

„Kilélegzed őket; hullanak a bőrödről és a hajadról, szó szerint egy mikrobiális felhőt bocsátasz ki" - fejtette ki szakember.

Egy a Gilbert által vezetett kutatás azt is kimutatta, hogy a cipők alján lévő mikroorganizmusok teljesen idomulnak minden új környezethez, amibe belekerülnek, ergo: a cipő talpának kis felülete nem jelent különösebb veszélyt. Sőt. „Azok a mikrobák, amelyeket mások az otthonunkba visznek, jótékony hatással lehetnek az immunrendszerünkre is" - idézi a Huffpost Gilbertet.

Ami viszont gondot okozhat...

Örök vita, lehajtsuk a vécéülőkét, vagy sem. Ez többnyire megszokás kérdése, akárkit megkérdezünk, miért hajtja le vagy miért éppen nem, nem tud rá tudományos választ adni. Azaz nem tudott, eddig. Az ebben a cikkünkben megtekinthető videó után garantáltan nem lesz ember, aki sajnálja majd azt a kézmozdulatot, mellyel lecsukható a vécé teteje.

A professzor arról is beszélt, hogy soha egyetlen esetet nem jegyeztek fel arról, hogy valaki megbetegedett volna attól, hogy a cipőjén kutyaürülék vagy kórházban felszedett baktériumot vitt volna haza, ugyanis ezek a cipő talpán néhány lépés után elpusztulnak.

„Emiatt soha senkinek nem kellene igazán aggódnia"

Gilbert úgy véli, annak, hogy levesszük a cipőnket az otthonunkban és más otthonában inkább kulturális és esztérikai okai vannak.

Keleten például a tisztelet jele, ami mostanra Európában és az Egyesült Államokban is elvárt gesztus. Bár valódi egészségi előnnyel nem jár, de tény, szebb egy cipővel össze nem járkált járólap, mint az, amin rendszeresen cipőt hordunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.